Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 8/11
Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
8 Νοεμβρίου 1895: Η ανακάλυψη των ακτίνων Χ
Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (Wilhelm Conrad Röntgen), ήταν Γερμανός φυσικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ενώ διετέλεσε υφηγητής στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το 1874, τακτικός καθηγητής της Φυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Γκίσεν και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ το 1885 και του Μονάχου. Κατά την παραμονή του στο Βύρτσμπουργκ έκανε πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων και ανακάλυψε τις ακτίνες Χ (ή τις ακτίνες Ρέντγκεν, όπως λέγονται προς τιμήν του). Απέδειξε ότι οι ακτίνες Χ διαδίδονται σε ευθεία γραμμή και δεν είναι δυνατό να διαθλαστούν ή να ανακλαστούν και ότι δεν επηρεάζονται από τα ηλεκτρικά μαγνητικά πεδία. Το 1896 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ρούμφορ της Βασιλικής Εταιρείας και το 1901 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Οι ακτίνες Χ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκαν από την Ιατρική ως διαγνωστικό εργαλείο με τη μορφή της ακτινογραφίας και από τη Φυσική και τη Χημεία με τη μορφή της κρυσταλλογραφίας. Όμως, οι ακτίνες Χ ανήκουν στις ιονίζουσες ακτινοβολίες, αφού η ενέργειά τους είναι ικανή να προκαλέσει τον ιονισμό ατόμων και μορίων από αριθμό εσωτερικών τους ηλεκτρονίων. Επομένως παρουσιάζουν κινδύνους βλαβών σε ζωντανούς οργανισμούς και όχι μόνο.
Αστρολογικά: Γνήσιο... τέκνο του Σκορπιού οι ακτίνες Χ ανακαλύφθηκαν με τέσσερα ουράνια σώματα να βρίσκονται στο ζώδιο, ανά δύο σε σύνοδο μεταξύ τους (Άρης-Κρόνος και Ήλιος-Ουρανός). Μάλιστα η τελευταία σύνοδος βρίσκεται και στον χάρτη του φυσικού-ερευνητή Βίλχελμ Ραίντγκεν που τις ανακάλυψε. Ο Κριός με Ωροσκόπο στον Λέοντα Ραίντγκεν είχε φυσικά κι εκείνος το «άγγιγμα» του Σκορπιού (Σελήνη στον Σκορπιό στον 4ο οίκο σε σύνοδο με τον Βόρειο Δεσμό) αλλά και την «ειδική» σε επιστημονικά θέματα Έριδα στον 7ο οίκο σε μια καταλυτική σύνοδο με τον Ποσειδώνα στον Υδροχόο.
8 Νοεμβρίου 1901: Τα «Ευαγγελικά»
Ο λόγιος βαμβακέμπορος και συγγραφέας Αλέξανδρος Πάλλης με έξοδα της Βασίλισσας Όλγας μετέφρασε και εκτύπωσε το Ευαγγέλιο στη Δημοτική Γλώσσα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αρχικά, κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό με κύριους αγοραστές τους Έλληνες της Διασποράς.
Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα τολμηρό αφού από τις αρχές του 18ου αιώνα η ορθόδοξη ελληνική Εκκλησία είχε απαγορεύσει αυστηρά μέσω πατριαρχικών και συνοδικών αποφάσεων με την ποινή του αφορισμού την αγορά, την κατοχή ή την ανάγνωση μεταφράσεων της Αγίας Γραφής στην καθομιλουμένη και με την ποινή του αναθέματος την μετάφρασή της σε απλούστερη γλώσσα. Όταν έφτασε και στην Αθήνα αυτή η απόδοση των Ευαγγελίων πέρασε εντελώς απαρατήρητη. Τα πράγματα όμως πήραν άλλη τροπή όταν η εφημερίδα Ακρόπολις αποφάσισε τον Οκτώβριο του 1901 να το δημοσιεύει σε συνέχειες, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η Ακρόπολις το συνεχίζει». Εκείνοι που αντέδρασαν σε αυτό το έργο ήταν οι φοιτητές «του Αθήνησιν», αλλά και καθηγητές εξαιτίας άκρατου εθνικισμού που επικρατούσε τότε και που έκφραση της ουσίας του έθνους ήταν η αρχαΐζουσα «καθαρεύουσα». Το ζήτημα άρχισε να αναδεικνύεται σε πολιτικό θέμα «εθνικών διατάσεων» αφού η άποψη ήταν ότι η «μετάφραση» του Ευαγγελίου ήταν έργο των «εχθρών της πατρίδος» και ότι η αιτία ήταν ο «σλαβικός κίνδυνος». Έτσι, δεν άργησαν τα πράγματα να εξελιχθούν σε τραγωδία όταν η ογκώδης συγκέντρωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την οποία συγκάλεσαν αυτόκλητοι της ομάδας Δηλιγιάννη κατέληξε σε φονικό. Οι χωροφύλακες, χάνοντας τον έλεγχο της κατάστασης, πυροβόλησαν στο πλήθος όταν κάποιοι, παρακινούμενοι από το υβρεολόγιο εναντίον του Αρχιεπισκόπου, άρχισαν να κινούνται προς την Αρχιεπισκοπή. Ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων αυτών ήταν οκτώ έως έντεκα, σύμφωνα με διάφορες πηγές, νεκροί. Επίσης, υπήρξαν 70 τραυματίες και 22 συλληφθέντες, οι οποίοι παρέμειναν στα κρατητήρια των στάβλων της Χωροφυλακής τρία εικοσιτετράωρα.
Αστρολογικά:Μέσα από τις αιματηρές συγκρούσεις για το γλωσσικό ζήτημα εκδήλωσαν την ενέργεια τους - δυστυχώς στην οχλοκρατική της διάσταση- ο Άρης, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας στον άξονα Τοξότη-Διδύμων. Επιπλέον στις αντιθέσεις των τριών πλανητών συμμετείχαν ο αστρικός Δίας και ο αστρικός Κρόνος (αμφότεροι στον Αιγόκερω ως τροπικοί) μετατρέποντας μια φιλολογική και φιλοσοφική διαφωνία σε εθνικό ζήτημα.
Και όλα αυτά στο Ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε με τον Ωροσκόπο να βρίσκεται για τις συντεταγμένες των Αθηνών ακριβώς επάνω στην αντίθεση του Πλούτωνα με το δίδυμο Άρη-Ουρανού στην 18η μοίρα του Τοξότη!
Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής τέτοια βία είχε να ζήσει η Αθήνα από την εποχή που την έκαψε ο Ρωμαίος Σύλλας.
8 Νοεμβρίου 1977: Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου
Οι ανασκαφές είχαν αρχίσει το 1861 από το Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey, όπου βρέθηκαν τμήματα ενός μεγάλου κτιρίου, στη θέση Αγία Τριάδα, που θεωρείται από πολλούς ότι χρησίμευε σαν θερινό βασιλικό ανάκτορο. Παρ' όλ' αυτά, οι ανασκαφές σταμάτησαν για τον κίνδυνο της ελονοσίας. Το 1937 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του καθηγητή Κ. Ρωμαίου, αποφάσισε να ιδρύσει στη Βεργίνα πανεπιστημιακή ανασκαφή για την εκπαίδευση των φοιτητών του. Ο Κ. Ρωμαίος ανέσκαψε περισσότερα τμήματα του θεωρούμενου ανακτόρου και έναν μακεδονικό τάφο, που ονομάστηκε «τάφος του Ρωμαίου» αλλά και πάλι οι ανασκαφές διακόπηκαν λόγω του πολέμου. Μετά τον πόλεμο οι ανασκαφές ξεκίνησαν ξανά κατά την περίοδο 1950 με 1960 και το υπόλοιπο του "ανακτόρου" ήρθε στην επιφάνεια. Ο Έλληνας αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος πείστηκε ότι ένας λοφίσκος που λεγόταν "η Μεγάλη Τούμπα" έκρυβε τους τάφους Μακεδόνων Βασιλέων. Το 1977 ο Ανδρόνικος ξεκίνησε μία ανασκαφή έξι εβδομάδων στην Τούμπα και ανακάλυψε τέσσερα θαμμένα ταφικά δωμάτια τα οποία ήταν ανέγγιχτα από τυμβωρύχους. Ο Ανδρόνικος υποστήριξε ότι τα ευρήματα ήταν οι τόποι ταφής Μακεδόνων Βασιλέων, συμπεριλαμβανομένου και του τάφου του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίας από τις γυναίκες του, και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου Δ΄ του Μακεδόνος. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς αρχαιολόγους και την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρχαιολόγοι που αμφιβάλλουν γι’ αυτό υποστηρίζοντας ότι ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ΄, ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μεγάλη μερίδα άλλων που πιστεύουν ότι οι τάφοι δεν είναι βασιλικοί, αλλά ανήκουν σε σημαντικούς Μακεδόνες αξιωματούχους, που απέκτησαν μεγάλο πλούτο από την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία. Σε περίπτωση που ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο Γ', τα όπλα και η πανοπλία που βρέθηκαν στον τάφο ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο καθώς ο Φίλιππος Γ΄ γύρισε τα όπλα του πίσω στην Μακεδονία, αφού αυτός πέθανε.
Αστρολογικά: Ακόμη ένας ερευνητικός ...θρίαμβος του Ουρανού στον Σκορπιό. Ο πλανήτης των αποκαλύψεων σε σύνοδο με τον Ήλιο έφερε στο φως ατράνταχτα στοιχεία για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με τον «Ήλιο της Βεργίνας» ωστόσο να υποκλέπτεται προσωρινά ως σύμβολο μερικά χρόνια αργότερα από τους Σκοπιανούς.
Σε σχέση με τον γενέθλιο χάρτη της Ελλάδας ο Ουρανός ήταν επάνω στην γενέθλια Δήμητρα στον Σκορπιό και σε τ-τετράγωνο με την γενέθλια αντίθεση Ήλιου-Κρόνου στον άξονα 10ου-4ου οίκου.
Μια ακόμη πιο άμεση εικόνα αυτής της μέγιστης σημασίας αρχαιολογικής ανακάλυψης υπήρχε στο ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε και είχε το Μεσουράνημα της πάνω στην γενέθλια Αφροδίτη της χώρας στους Ιχθύες (καλλιτεχνικοί θησαυροί):
Ο Ωροσκόπος στον Καρκίνο με τον Άρη και τον Δία να δίνουν το στίγμα μιας αναβίωσης του παρελθόντος, συνδυάστηκε με τις διερευνητικών διαστάσεων συνόδους του Ερμή με τον Πλούτωνα και τον αστρικό Ουρανό στον 4ο οίκο.
Επιπλέον ο Ουρανός μαζί με την «celebrity» Δήμητρα έκαναν στην αστρική τους εκδοχή σύνοδο με τα Φώτα στο Ζυγό και εγένετο ...φως!
Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.