Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 15/11
Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
15 Νοεμβρίου 1859-Η πρώτη αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων
Στις 15 Νοεμβρίου 1859 έγινε η πρώτη σύγχρονη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Καθώς η ανακαίνιση του Παναθηναϊκού Σταδίου δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν στην πλατεία Λουδοβίκου στην Αθήνα (τωρινή πλατεία Κουμουνδούρου). Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες απείχαν πολύ από τη σημερινή εικόνα. Είχαν καθαρά εθνικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες ήταν αποκλειστικά ελληνικής εθνότητας, που προέρχονται τόσο από το εσωτερικό του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους όσο και της ελληνικής διασποράς. Οι αθλητές διαγωνίστηκαν σε μια ποικιλία αγωνισμάτων παρόμοια με αυτά των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων: τρέξιμο, δίσκος, ακόντιο ρίψη, πάλη, άλμα και αναρρίχηση.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο βασιλιάς, τα στελέχη και άλλους αξιωματούχους σε σειρές καθισμάτων, καθώς και το ήμισυ των κατοίκων της Αθήνας σε κερκίδες. Βέβαια ήταν μια απογοήτευση για τους χιλιάδες Αθηναίους που δεν μπορούσαν να δουν τίποτα από το πίσω μέρος όπου βρίσκονταν και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν καταλάβαιναν το είδος της εκδήλωσης. Η περιοχή ήταν επίσης ακατάλληλη για αθλητισμό και έκανε πάρα πολύ κρύο. Επιπλέον, η εκδήλωση δεν είχε τόσο αθλητικό χαρακτήρα κι έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι αφού δεν υπήρχαν αθλητές εκείνη την εποχή κι έτσι η Οργανωτική Επιτροπή αποδέχθηκε την συμμετοχή εργαζομένων, αχθοφόρων κλπ., οι οποίοι προσελκύονταν από τα χρηματικά βραβεία των Αγώνων. Σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, πολλά κωμικά επεισόδια έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των αγώνων: για παράδειγμα, ένας αστυνομικός, ο οποίος ορίστηκε για να παρακολουθεί το πλήθος, άφησε τη θέση του και συμμετείχε στους αγώνες. Ακόμη και ένας ζητιάνος, που παρίστανε τον τυφλό, συμμετείχε στους αγώνες. Οι αγώνες επαναλήφθηκαν το 1870 και 1875 και ονομάστηκαν Ζάππειες Ολυμπιάδες από τον χορηγό επιχειρηματία Ευάγγελο Ζάππα.
Αστρολογικά: Αστρό-ιστορικά η επαναφορά των αξιών και της κουλτούρας των αρχαίων Ελλήνων «εδρεύει» στον άξονα Τοξότη-Διδύμων. Η Αναγέννηση του 15ου αιώνα προέκυψε ύστερα από την πρώτη ιστορικά σύνοδο του Ποσειδώνα με τον Πλούτωνα στους Διδύμους γύρω στο 1395 μ Χ, ενώ αρκετά αργότερα στα μέσα του 18ου αιώνα η διέλευση του Πλούτωνα από τον Τοξότη ήταν εκείνη που έφερε πάλι στο προσκήνιο τις κλασικές αξίες (νεοκλασικισμός) με μπροστάρη τον Γερμανό καλλιτέχνη και διανοητή Γιόχαν Βίνκελμαν (Ιστορία της Τέχνης της Αρχαιότητος). Αυτές οι κοσμικές συνισταμένες αποτυπώθηκαν τόσο το 1896 όσο και το 2004 στους δύο Ολυμπιακούς που φιλοξένησε η Αθήνα με τον Πλούτωνα να βρίσκεται στους Διδύμους και τον Τοξότη αντίστοιχα. Στο πρωτοποριακό εγχείρημα του 1859 ήταν ο Ουρανός στους Διδύμους που έσυρε το χορό ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείπει από το παζλ ο Καρκίνος -η μητέρα κάθε ...παρελθόντος- και από αυτήν την άποψη η θέση του Δία στο ζώδιο κρίνεται ως ιδιαίτερα χαρακτηριστική.
15 Νοεμβρίου 1983 - Το Τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος
Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία κατέχει το 37% περίπου του νησιού. Εκεί είχε εγκαταστήσει μία διοίκηση που της ήταν υποτελής. Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η διοίκηση αυτή ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος. Η αυτό-ονομαζόμενη «ΤΔΒΚ» ("Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου") δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος, εκτός από την Τουρκία. Η αυθαίρετη αυτή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, πάνω σε μια περιοχή που ήταν υπό στρατιωτική κατοχή άλλης χώρας, δεν έγινε δεκτή ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία καταδίκασαν αυτή την ενέργεια με Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη θεώρησαν νομικά άκυρη. Ζήτησαν επίσης την άμεση ανάκλησή της και παράλληλα προέτρεψαν όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά οδηγήθηκε στην ανακήρυξη εξαιτίας των αξιώσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί. Εκτός από τα Ηνωμένα Έθνη, την ανακήρυξη ανεξαρτησίας δεν αναγνώρισε ούτε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρ' όλα αυτά, ο Οργανισμός Ισλαμικών Συνδιασκέψεων αναγνώρισε τη "Βόρεια Κύπρο" ως κράτος και τη δέχθηκε ως παρατηρητή στον οργανισμό, με την ονομασία Τουρκικό Κυπριακό κράτος. Σε μια προσπάθεια αλλοίωσης της πληθυσμιακής ισορροπίας της Β. Κύπρου, οι αρχές της "ΤΔΒΚ" εξακολουθούν να εμποδίζουν την επιστροφή των Ελληνοκύπριων προσφύγων στα σπίτια τους. Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές μετέφεραν την περίοδο 1975-1995 ικανό αριθμό Τούρκων υπηκόων (εκτιμώνται σε περίπου 36.000) από τις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας και τους εγκατέστησαν στην κατεχόμενη Β. Κύπρο, σε σπίτια Ελληνοκυπρίων που προηγουμένως είχαν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν σαν αποτέλεσμα της εισβολής. Υπολογίζεται δηλαδή ότι πάνω από το 1/3 του τότε τουρκοκυπριακού πληθυσμού εγκαταστάθηκε την περίοδο εκείνη στη Β. Κύπρο, με αποτέλεσμα σήμερα οι έποικοι να υπερτερούν των γηγενών Τουρκοκυπρίων.
Αστρολογικά: Σκέτη ...απάτη είναι το ωροσκόπιο της «Βόρειας Κύπρου» με τον Ποσειδώνα σχεδόν πάνω στον Ωροσκόπο (είναι στις 23 και 49΄ Τοξότη) σε τετράγωνο με τον Άρη και την Σελήνη στους Ιχθύες σε αντίθεση με το αστρικό Μεσουράνημα. Περισσότερος Ποσειδώνας δεν γινόταν και κάτω από τέτοιες συνθήκες μόνον ο... Αλλάχ θα μπορούσε να το αναγνωρίσει!
Ωστόσο η σύνοδος του Ήλιου με τον αστρικό Δία υποδηλώνει μια κρυφή υποστήριξη από το εξωτερικό (ο τροπικός Δίας είναι στον 12ο οίκο, στον Τοξότη), η οποία παρέχει στην ηγεσία του ψευδοκράτους και της Τουρκίας το δικαίωμα να «βγάζουν γλώσσα».
Κρίνοντας πάντως από τα δεδομένα του ωροσκοπίου φαίνεται πως σε τρία περίπου χρόνια τα ...ψέματα θα τελειώσουν!
15 Νοεμβρίου 1922 - Η Δίκη των Έξι
Η Δίκη των έξι είναι η δίκη ενώπιον έκτακτου στρατοδικείου στο οποίο παραπέμφθηκαν για να τιμωρηθούν οι θεωρούμενοι ως υπαίτιοι για τις συνέπειες της Μικρασιατικής εκστρατείας, κοινώς για την Μικρασιατική καταστροφή: Γεώργιος Χατζανέστης, διοικητής της στρατιάς της Μικράς Ασίας, Δημήτριος Γούναρης, πρώην πρωθυπουργός, Μιχαήλ Γούδας, υποναύαρχος και πρώην υπουργός, Ξενοφών Στρατηγός, υποστράτηγος και πρώην υπουργός, Νικόλαος Στράτος, πρώην πρωθυπουργός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, πρώην πρωθυπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργοί επί των στρατιωτικών και οικονομικών στην κυβέρνηση Γούναρη αντίστοιχα. Αν και οι κατηγορούμενοι ήταν οκτώ, η ονομασία δίκη των έξι δόθηκε λόγω των έξι εκτελέσεων που τελικώς αποφασίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια σχεδόν ημέρα στην περιοχή Γουδί. Τα ξημερώματα ο υπουργός στρατιωτικών, Πάγκαλος επισκέφθηκε τον Πλαστήρα ζητώντας του την επίσπευση των εκτελέσεων εξαιτίας του ότι ο πλοίαρχος Τάλμποτ με αντιτορπιλικό είχε αποπλεύσει από τη Γένοβα για τον Πειραιά με σκοπό την παράδοση βρετανικού τελεσίγραφου του υπουργού εξωτερικών με το οποίο ζητούσε από την ελληνική πλευρά την πλήρη συμμόρφωση στις υποδείξεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση εκτέλεσης των κατηγορουμένων η Βρετανία θα άφηνε ανυπεράσπιστη την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις της Λωζάννης και δεν θα παραχωρούσε δάνειο. Στις 9 π.μ. στις φυλακές Αβέρωφ ανακοινώθηκε από τον επαναστατικό επίτροπο Γρηγοριάδη η απόφαση του δικαστηρίου στους κατηγορουμένους. Κανένας δεν αιφνιδιάστηκε πλην του Χατζανέστη. Στους μελλοθάνατους δόθηκε προθεσμία δύο ωρών, προκειμένου να αποχαιρετίσουν συγγενείς και φίλους. Στις 10:30 οδηγήθηκαν στο Γουδί για να εκτελεστούν. Πριν την εκτέλεση προηγήθηκε η καθαίρεση του Χατζανέστη από κατώτερους αξιωματικούς. Ο ίδιος τότε δήλωσε ότι «η μόνη του ντροπή ήταν το ότι υπήρξα αρχιστράτηγος φυγάδων». Φρούραρχος της εκτέλεσης ήταν ο μάρτυρας κατηγορίας, ταγματάρχης Σπαής. Κανένας δεν θέλησε να του δέσουν τα μάτια. Τα πτώματά των μεταφέρθηκαν υπό δρακόντειες δυνάμεις ασφαλείας στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών για να ενταφιαστούν με συνοπτικές διαδικασίες. Την ίδια ώρα ο πλοίαρχος Τάλμποτ έμπαινε στο γραφείο του Πλαστήρα με σκοπό να του επιδώσει το τελεσίγραφο της κυβερνήσεώς του, για να του ανακοινωθεί ακολούθως ότι οι εκτελέσεις είχαν πραγματοποιηθεί. Η εκτέλεση των πολιτικών δημιούργησε διεθνείς αντιδράσεις. Η Ιταλία ζήτησε από τον πρέσβη της να διακόψει τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την εκτέλεση η οποία θα δυσκόλευε την συνέχιση της οικονομικής αρωγής στην Ελλάδα, η Σουηδική και Βελγική κυβέρνηση εξέφρασαν την βαθιά αγανάκτησή τους ενώ η Βρετανία διέταξε την διακοπή των διμερών σχέσεων με παράλληλη ανάκληση του πρεσβευτή της.
Αστρολογικά: Ουσιαστικά όλο το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής ήταν αποτυπωμένο στους ουρανούς με έκδηλο τρόπο, μέσα από τις προόδους και τις διελεύσεις των πλανητών (παραδοσιακές ή «κρυφές» ιδοσυναστριακές).
Ο Εθνικός Διχασμός ήταν το αποτέλεσμα κυρίως της προοδευτικής κίνησης του Άρη πάνω στην γενέθλια αντίθεση Ήλιου-Κρόνου στον χάρτη της Ελλάδας (στην 14η μοίρα Υδροχόου-Λέοντα), κάτι που εμπλουτίστηκε με τις διελεύσεις του Ουρανού και αργότερα του Ποσειδώνα από τον ίδιο άξονα.
Στην Ηλιακή επιστροφή για το 1922, εκτός από το δυσοίωνο τετράγωνο του Κρόνου με τον Πλούτωνα σχηματισμένο πάνω στην «καταραμένη» για την Ελλάδα ζώνη των παρορμητικών ζωδίων (6η - 8η μοίρα), ο αστρικός Ουρανός και ο τροπικός Ποσειδώνας στα μέσα του Υδροχόου και του Λέοντα αντίστοιχα έβαλαν την δική τους σφραγίδα ορίζοντας το ...χάος την προδοσία και την ανατροπή ως κύρια συστατικά της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Την ίδια στιγμή ο προοδευμένος Ωροσκόπος της Ελλάδας στον Λέοντα «έδειχνε» κι αυτός την 14η μοίρα.
Η Ηλιακή έκλειψη της 21ης Σεπτεμβρίου (με το νέο ημερολόγιο) έφερε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας βίαιων και ακραίων γεγονότων και συνοδεύτηκε από την κήρυξη μιας επανάστασης με προαποφασισμένους στόχους.
Στο ωροσκόπιο της έκλειψης για τις συντεταγμένες των Αθηνών που σας παραθέτω ξεχωρίζουν το τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Κρόνο, τον Πλούτωνα και τον Άρη μέσα σε γωνιακούς οίκους (1ο, 10ο και 4ο αντίστοιχα) αλλά και ένα ακόμη ταυ μεταξύ του αστρικού Ουρανού, του Ποσειδώνα και της «πολιτευόμενης» Δήμητρας στον Σκορπιό, άμεσα αρμόδια σε θέματα κοινού. Πριν την Δίκη και την εκτέλεση των Έξι εκατό χιλιάδες άτομα είχαν διαδηλώσει στο Σύνταγμα, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των «προδοτών». Μόνο που οι πραγματικοί προδότες βρίσκονταν αλλού ως συνήθως.
Στον ίδιο χάρτη ο αστρικός Ωροσκόπος έκανε μια αντίθεση με τον τροπικό Ουρανό, ορίζοντας με την σειρά του τις ακραίες παραμέτρους εκείνης της περιόδου.
Η Δίκη έγινε με αντίθεση Άρη-Ποσειδώνα κάτι που από μόνο του λέει πολλά για το στημένο σκηνικό της. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση (28/11 με το νέο ημερολόγιο και ώρα 7:15) το Μεσουράνημα ήταν στην Παρθένο σε τ-τετράγωνο με τον αστρικό Πλούτωνα στους Διδύμους και την τροπική Δήμητρα στον Τοξότη, δίνοντας το μέτρο μιας προαποφασισμένης καταδίκης που εξυπηρετούσε πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες. Η Δήμητρα συσχετιζόμενη πολλαπλά και με τον Άρη (σε κρυφό τετράγωνο με τον διελαύνοντα και σε σύνοδο με τον γενέθλιο της Ελλάδος) ήταν μάλλον το κλειδί αυτής της νομικής «σπουδής» να ξεμπερδεύουν πριν φθάσει επισήμως το αίτημα χάριτος από την Ευρώπη.
Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ