Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 22/11

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

22 Νοεμβρίου 1497 - Ο Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας

Στις 8 Ιουλίου 1497 ο Vasco da Gama ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Λισαβόνα με 4 πλοία και πλήρωμα περίπου 170 ανδρών. Η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί γύρω από την Αφρική, την Ινδία και πίσω στην Πορτογαλία ήταν μεγαλύτερη από ό, τι ο γύρος του Ισημερινού. Οι πλοηγοί που πήρε μαζί του ήταν οι πιο έμπειροι της Πορτογαλίας: ο Pero de Alenquer, ο Pedro Escobar, ο João de Coimbra και ο Afonso Gonçalves. Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που ήταν στο πλήρωμα κάθε πλοίου, αλλά περίπου 55 επέστρεψαν, και δύο πλοία χάθηκαν. Η αποστολή ακολούθησε τη διαδρομή που έκαναν προηγούμενοι εξερευνητές κατά μήκος των ακτών της Αφρικής μέσω Τενερίφης και τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου. Αφού έφτασε στην ακτή της σημερινής Σιέρα Λεόνε, ο da Gama πήρε μια πορεία νότια στην ανοιχτή θάλασσα, διασχίζοντας τον Ισημερινό με σκοπό να φτάσει στις νοτιοδυτικές ακτές του Ατλαντικού που είχε ανακαλύψει ο Bartolomeu Dias το 1487. Στις 4 Νοεμβρίου, 1497, η αποστολή προσέγγισε στις ακτές της Αφρικής ενώ στις 22 του ίδιου μήνα έφτασε στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Για πάνω από τρεις μήνες, τα πλοία είχαν πλεύσει πάνω από 6.000 μίλια στον ανοιχτό ωκεανό, χωρίς ίχνος στεριάς, και ήταν κατά πολύ το πιο μακρινό ταξίδι που έγινε ποτέ εκείνο τον καιρό.

Αστρολογικά: Η σύνοδος του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στο μεταίχμιο Σκορπιού-Τοξότη το 1479, άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες εξερευνήσεις του 15ου και 16ου αιώνα. Πρώτα ο Βαρθολομαίος Ντιάζ ανακάλυψε το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας (1488) και ύστερα ήταν η σειρά του Βάσκο ντε Γκάμα να γίνει ο πρώτος θαλασσοπόρος που έφθασε στην Ινδία περιπλέοντας την Αφρική. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν ...ότι έπρεπε για ταξίδια, εξ αιτίας της παρουσίας του Δία στον Τοξότη (σε σύνοδο μάλιστα με τον αστρικό Ποσειδώνα), δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και το τετράγωνο ανάμεσα στον Ουρανό και τον Πλούτωνα σε Υδροχόο και Σκορπιό αντίστοιχα που συνέβαλε σε μια δραματική αλλαγή των οικονομικών και πολιτικών ισορροπιών μεταξύ των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, εξ αιτίας των νέων εμπορικών δρόμων που ανοίχτηκαν.


22 Νοεμβρίου 1963-Η δολοφονία του JFK

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο τριακοστός πέμπτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 μμ την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου του 1963, στην Πλατεία Dealey του Dallas. Ο Kennedy πυροβολήθηκε θανάσιμα, ενώ ταξίδευε με τη σύζυγό του Jacqueline, τον κυβερνήτη του Texas, John Connally και τη γυναίκα του τελευταίου, Νέλι σε μια προεδρική αυτοκινητοπομπή. Ο JFK πυροβολήθηκε μία φορά στο πάνω μέρος της πλάτης και σκοτώθηκε με μια τελική βολή στο κεφάλι. Σοβαρά τραυματίστηκε και ο John Connally ο οποίος όμως επέζησε.
Η δεκάμηνη έρευνα από 1963 έως το 1964 της Επιτροπής Warren που συστάθηκε από τον Lyndon Johnson ο οποίος έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κένεντι δολοφονήθηκε από τον Lee Harvey Oswald δρώντας μεμονωμένα, και ότι ο Ruby αυτενήργησε, όταν σκότωσε τον Όσβαλντ, προτού δικαστεί. Τα συμπεράσματα αυτά αρχικά υποστηρίχθηκαν από το αμερικανικό κοινό. Ωστόσο, δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν κατά την περίοδο1966 - 2004 διαπίστωσαν ότι το 80 τοις εκατό των Αμερικανών υποψιαζόταν ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας ή συγκάλυψη. Σε αντίθεση με την Επιτροπή Warren, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις Δολοφονίες (HSCA) το 1979 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος John F. Kennedy ήταν θύμα συνωμοσίας. Η συγκεκριμένη επιτροπή ιδρύθηκε το 1976 για να διερευνήσει τις δολοφονίες των Kennedy και Martin Luther King Jr και τον πυροβολισμό του Κυβερνήτη George Wallace. Η HSCA βρήκε ότι τόσο στην αρχική έρευνα του FBI όσο και στην έκθεση της Επιτροπής Warren υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις. Ενώ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι ο Oswald προκάλεσε τα τραύματα στο Kennedy και του Connally, ανέφερε ότι υπήρξαν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις πυροβολισμοί και ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ότι ένοπλοι να πυροβόλησαν τον Πρόεδρο. Από την επιτροπή δεν εντοπίστηκαν ένοπλοι ή ομάδες που να εμπλέκονται στην συνωμοσία λόγω μη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων όμως η CIA, η Σοβιετική Ένωση και το οργανωμένο έγκλημα αποκλείστηκαν από τις έρευνες με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά. Η δολοφονία είναι ακόμη το αντικείμενο ευρείας συζήτησης και έχει γεννήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας και εναλλακτικά σενάρια.


Αστρολογικά: Την στιγμή που ο JFK έπεφτε δολοφονημένος στο πίσω κάθισμα της προεδρικής λιμουζίνας, ο διελαύνων Ωροσκόπος στον Υδροχόο σχημάτιζε ένα τ-τετράγωνο ακριβείας με την Δήμητρα στον Σκορπιό και τον αστρικό Πλούτωνα στον Λέοντα plus τον Ουρανό (οι δύο πλανήτες είχαν σύνοδο).

Ο συγκεκριμένος σχηματισμός είναι αντιπροσωπευτικός ενός εγκλήματος με διεθνή απήχηση, ωστόσο αν θέλουμε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα θα πρέπει να ανατρέξουμε στην Ηλιακή έκλειψη που προηγήθηκε (20/7) στο ωροσκόπιο της οποίας -για τις συντεταγμένες της Ουάσινγκτον- επάνω στον τροπικό Ουρανό στον 9ο οίκο πέφτουν ο Άρης και η Δήμητρα στην αστρική τους εκδοχή, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα μιας βίαιης ανατροπής σε σχέση με τον αρχηγό του κράτους. Η σύνοδος Άρη-Δήμητρας γίνεται στον 10ο οίκο και η όλη μίξη 10ου-9ου υποδηλώνει πως η συνωμοσία που υφάνθηκε για την δολοφονία του JFK (ο αστρικός Ωροσκόπος σε σύνοδο με τον τροπικό Ποσειδώνα) προήλθε από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ μια ..τέλεια εικόνα της δολοφονίας του Προέδρου προκύπτει αν αντί για τον χάρτη της 4ης Ιουλίου χρησιμοποιήσουμε εκείνον της αναγνώρισης της χώρας από την Μ Βρετανία (3/9/1783, στις 10:30 περίπου), αφού την ημέρα της δολοφονίας πάνω στην γενέθλια σύνοδο Ήλιου-Δήμητρας στην Παρθένο ήταν ο Ουρανός και ο Πλούτωνας ως διελαύνοντες..

22 Νοεμβρίου 1897-Το τέλος του Ελληνοτουρκικού πολέμου

Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897 ή πόλεμος των 30 ημερών ή Μαύρο '97 ήταν πόλεμος μεταξύ του Βασιλείου της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως απόρροια της τότε έκβασης του Κρητικού προβλήματος. Ο πόλεμος κατέληξε σε ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας και επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Άρχισε στις 6 Απριλίου 1897 και έληξε με την παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων στις 7 Μαΐου, αφού οι Τούρκοι είχαν καταλάβει τη Θεσσαλία. Η ειρήνη, με προσωρινή συνθήκη, υπογράφηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Ύστερα από διαπραγματεύσεις πέντε μηνών μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και του Οθωμανικού κράτους η τελική συνθήκη υπογράφηκε στις 22 Νοεμβρίου 1897. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος αυτός του 1897 απετέλεσε την πρώτη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας, κατά την οποία και δοκιμάσθηκε σε εκστρατεία, τόσο ο τότε πολεμικός μηχανισμός της όσο και πολεμικό δυναμικό της, 67 χρόνια μετά από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό σαν πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς και να δώσει ένα μικρό κομμάτι της Θεσσαλίας στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση του Δ. Ράλλη για να πληρώσει το ποσό αυτό υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στην Επιτροπή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου όλες τις θεωρούμενες επαρκείς προσόδους για αποζημίωση. Για την εξόφληση του δημόσιου χρέους εκχωρήθηκαν στο ΔΟΕ τα μονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων, τσιγαρόχαρτου, σμυρίδας, ο φόρος κατανάλωσης καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και οι δασμοί του τελωνείου Πειραιά. Η συνθηκολόγηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ταπεινωτική για τους Έλληνες και το ελληνικό έθνος, αφού έχασαν προσωρινά (μέχρι το 1908) ορισμένες από τις ελευθερίες για τις οποίες αγωνίστηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.


Αστρολογικά: Στον προοδευτικό χάρτη της Ελλάδας, πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου ήταν ο Ποσειδώνας, ο οποίος «θόλωσε» την κρίση λαού και κυβερνώντων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα ακόμη «λάθος» πάνω στον καμβά της «Μεγάλης Ιδέας».

Μαζί με το τετράγωνο του προοδευμένου Ήλιου προς τον γενέθλιο Ποσειδώνα της Ελλάδας στον 9ο οίκο θα πρέπει να προσμετρήσουμε και το ότι στην σύνθετη εκδοχή τροπικού και αστρικού ζωδιακού, επάνω στον Ποσειδώνα πέφτει η γενέθλια αντίθεση Ήλιου-Κρόνου (σε 10ο και 4ο οίκο), πρακτικά δηλαδή είχαμε και ένα «κρυφό» τ-τετράγωνο ανάμεσα στον προοδευμένο Ήλιο, τον γενέθλιο Ήλιο και τον Κρόνο, οιωνό μιας σημαντικής αποτυχίας.

Επιπλέον, οι ενδείξεις του ετήσιου χάρτη (της Ηλιακής επιστροφής του 1897, δηλαδή), ήταν άκρως δηλωτικές των όσων συνέβησαν.

Ο ετήσιος Ωροσκόπος στον 4ο οίκο (πατρίδα, εθνικά θέματα) και το Μεσουράνημα στον 12ο (απομόνωση, κρυφοί εχθροί) «έδειχναν» ανεπιθύμητες εξελίξεις και παγίδες, που πήραν συγκεκριμένη μορφή από την σύνοδο Κρόνου-Ουρανού στον 4ο οίκο του ετήσιου χάρτη και τον επεκτατικό Δία στον 1ο οίκο του ετήσιου χάρτη (11ο γενέθλιο). Ο «ασυμμάζευτος» -σε τετράγωνο με τον Άρη- Δίας όρισε και την αμετροεπή στάση των κυβερνώντων οι οποίοι συνέχισαν τον πόλεμο παρά τις αντίθετες βουλές των Μεγάλων Δυνάμεων. Και καθώς ο Δίας σχημάτιζε επιπλέον ένα τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον 10ο οίκο, θα έλεγε κανείς ότι τόσο η ήττα, όσο και η επακόλουθη οικονομική υποτέλεια της χώρας ήταν απολύτως ...φυσιολογική! Και βεβαίως, η όψη Δία-Πλούτωνα, μόνιμο «βαρίδι» στην ιστορία της Ελλάδος, υποδηλώνει πως το όλο εγχείρημα έγινε τελικά για να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα.

Κάτω από άλλες συνθήκες ο Δίας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιβοηθητικός -ως αστρικός έκανε μια αντίθεση με τον Ήλιο- ωστόσο η συνεπακόλουθη σύνοδος με τον γενέθλιο Κρόνο της Ελλάδας στον 4ο οίκο σήμαινε απλά ότι διόγκωσε την «άτυχη» πλευρά του πλανήτη των περιορισμών.




©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved