Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 12/12
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
12 Δεκεμβρίου 1901 - Η πρώτη υπερατλαντική ραδιοφωνική μετάδοση
Ο Guglielmo Marconi ήταν Ιταλός εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της ραδιομεταφοράς σε μεγάλη απόσταση και για την ανάπτυξη του νόμου Marconi για το τηλεγραφικό σύστημα. Στο Marconi συχνά πιστώνεται ότι είναι ο εφευρέτης του ραδιοφώνου, αλλά μοιράστηκε το 1909 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής με τον Karl Ferdinand Braun «σε αναγνώριση της συμβολής τους στην ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας». Μεγάλο μέρος του έργου του Marconi στην ραδιομετάδοση βασίστηκε σε προηγούμενα πειράματα και την εμπορική εκμετάλλευση των ιδεών άλλων όπως: του Hertz, Maxwell, Faraday, Popov, Lodge, Fessenden, Stone, Bose, και Tesla. Ως πρωτοπόρος επιχειρηματίας και ιδρυτής της εταιρείας The Wireless Telegraph & Signal το 1897, ο Marconi ήταν πιο επιτυχημένος από κάθε άλλο, λόγω της ικανότητάς του να εμπορευματοποιήσει το ραδιόφωνο και τους εξοπλισμού του. Ο Marconi ξεκίνησε να ερευνά τον τρόπο να ραδιομετάδοσης γύρω στα τέλη του 1800, προκειμένου να ανταγωνιστεί τα διατλαντικά τηλεγραφικά καλώδια. Δημιούργησε ένα ασύρματο σταθμό που εξέπεμπε από το Marconi House του Rosslare Strand, Co Wexford το 1901 για να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Poldhu στην Κορνουάλη και στην Clifden του Galway. Έκανε την πρώτη μετάδοση στις 12 Δεκεμβρίου 1901, χρησιμοποιώντας μία κεραία 152.4 μέτρων και το μήνυμα λήφθηκε από το Signal Hill στο St John της Νέας Γης, (τώρα μέρος του Καναδά) που μεταδόθηκε από το σταθμό υψηλής ισχύος στο Poldhu της Cornwall. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων ήταν περίπου 3.500 χιλιόμετρα. Παρότι ήταν μια μεγάλη επιστημονική πρόοδος εξακολουθούσε να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός επειδή τα σήματα που είχαν ακουστεί ήταν ασθενή και σποραδικά. Ακόμα, δεν υπήρξε καμία ανεξάρτητη επιβεβαίωση ότι ελήφθησαν ενώ οι μεταδόσεις, που αποτελούνταν από το γράμμα S του κώδικα Μορς που στέλνονταν επανειλημμένα, ήταν δύσκολο να διακριθούν λόγω ατμοσφαιρικού θορύβου. Ο Νίκολα Τέσλα, ο αντίπαλος του στη μετάδοση των διατλαντικών σημάτων, δήλωσε ότι «ο Marconi χρησιμοποίησε δεκαεπτά από τις εφευρέσεις μου». Με το αίσθημα της αμφισβήτησης αρκετά έντονο, ο Marconi ετοίμασε ένα καλύτερα οργανωμένο και τεκμηριώνονται πείραμα. Το 1901 έχτισε ένα σταθμό κοντά στη νότια Wellfleet, στη Μασαχουσέτη και στις 18 Ιανουαρίου 1903 έστειλε ένα μήνυμα χαιρετισμού από το Theodore Roosevelt, Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο βασιλιά Edward VII του Ηνωμένου Βασιλείου, που σηματοδοτεί και την πρώτη μετάδοση διατλαντικών μηνυμάτων. Ο σταθμός αυτός, επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους που έλαβε τα σήματα κινδύνου που εξέπεμψε το RMS του Τιτανικού.
Αστρολογικά: Εξ αιτίας της συνόδου Ποσειδώνα-Πλούτωνα στους Διδύμους στα τέλη του 19ου αιώνα, ο κόσμος είχε μπει σε μια νέα εποχή όπου η επικοινωνία θα εξελισσόταν πλέον με αλματώδεις ρυθμούς. Και με δεδομένη την παραμονή του Πλούτωνα στους Διδύμους μέχρι το 1914, η διέλευση του Ουρανού από τον Τοξότη -το έτερο «αρμόδιο» ζώδιο για θέματα επικοινωνίας- θα ήταν καταλυτική, φέρνοντας για τα καλά στον κόσμο το ραδιόφωνο και αργότερα το αεροπλάνο.
Το πείραμα του Μαρκόνι έγινε με μια χαρακτηριστική αντίθεση Ουρανού-Πλούτωνα στον άξονα Τοξότη-Διδύμων. Βέβαια, η αντίθεση του Ερμή με τον αστρικό Ποσειδώνα δημιούργησε αμφιβολίες και σκεπτικισμό για την επιτυχία του πειράματος, ενώ κατά κάποιο τρόπο η συγκεκριμένη όψη ...δικαιώνει τον Τέσλα που μέμφθηκε τον Μαρκόνι για την «κλοπή» μιας δικής του πατέντας.
12 Δεκεμβρίου 1935 - Το ναζιστικό πρόγραμμα ευγονικής Lebensborn
Το Lebensborn (άνοιξη της ζωής στα γερμανικά) ήταν ένα ναζιστικό πρόγραμμα που θεσπίσθηκε από τον αρχηγό των SS, Heinrich Himmler, το οποίο προέβλεπε σπίτια μητρότητας και χρηματοδοτική βοήθεια προς τις συζύγους των SS, τα μέλη αλλά και σε ανύπαντρες μητέρες. Επίσης περιλάμβανε ορφανοτροφεία και προγράμματα μετεγκατάστασης για παιδιά. Το Lebensborn ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1935 για να σταματήσει το υψηλό ποσοστό εκτρώσεων (έως και 800.000 ανά έτος στην περίοδο του μεσοπολέμου), τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων στη Γερμανία και για την προώθηση της ναζιστικής ευγονικής. Στεγαζόταν στο Μόναχο, εν μέρει σε ένα γραφείο στο εσωτερικό της Schutzstaffel (των SS) και ήταν υπεύθυνο για ορισμένα προγράμματα οικογενειακής ευημερίας, και εν μέρει για μια κοινωνία για ναζί ηγέτες.
Αρχικά συστάθηκε στη Γερμανία αλλά το Lebensborn επεκτάθηκε σε διάφορες κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τις φυλετικές και τις πολιτικές ευγονικής της Ναζιστικής Γερμανίας, το πρόγραμμα περιορίστηκε αποκλειστικά σε άτομα που είχαν θεωρηθεί ότι «βιολογικά ταιριάζουν», είναι «φυλετικά αγνά» και «Άρια». Στις κατεχόμενες χώρες, χιλιάδες γυναίκες που αντιμετώπιζαν κοινωνικό διωγμό γιατί είχαν σχέσεις με Γερμανούς στρατιώτες και είχε μείνει έγκυες δεν είχαν άλλες εναλλακτικές λύσεις εκτός από το πρόγραμμα Lebensborn. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρθηκε ότι το Lebensborn ήταν ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής και παρότι τα άτομα δεν ήταν υποχρεωμένα να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με επιλεγμένους εταίρους, είχε ως στόχο να προωθήσει την ανάπτυξη της ανώτερης – άριας φυλής. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Lebensborn επεξεργάστηκε και τις υιοθεσίες από γερμανικές οικογένειες των παιδιών από την κατεχόμενη βόρεια και ανατολική Ευρώπη, κυρίως ορφανά. Στις δίκες της Νυρεμβέργης δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία της άμεσης συμμετοχής του Lebensborn στην απαγωγή χιλιάδων Πολωνικών παιδιών που υποβλήθηκαν σε «γερμανοποίηση» με την αποστολή τους σε στρατόπεδα αναμόρφωσης και την ανατροφή τους από τις γερμανικό οικογένειες. Το έργο αυτό, επίσης, σε σκηνοθεσία Χίμλερ, πραγματοποιήθηκε από άλλα τμήματα της ναζιστικής γραφειοκρατίας.
Αστρολογικά: Η ναζιστική «κοινωνική πρόνοια» που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα ανελέητο «παιδομάζωμα», έφερε την σφραγίδα του Πλούτωνα στον Καρκίνο (η «καθαρότητα» της φυλής), σε συνδυασμό με το ακραίων προδιαγραφών τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Άρη (Υδροχόος), τον Ουρανό (Ταύρος) και το δίδυμο Ερμή-Αφροδίτης στον Σκορπιό. Η κενή πλανητών «έξοδος» του ταυ στον Λέοντα παραπέμπει στο βασικό αντικείμενο του ζωδίου (παιδιά-έρωτας), όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα τ-τετράγωνα σε προσωπικούς χάρτες που εκδηλώνουν την ενέργεια τους πάνω στο τέταρτο «πόδι» του σχηματισμού.
Το ιδεολογικό προφίλ του εγχειρήματος του οποίου προΐστατο ο φανατικός ναζί Χίμλερ, ανιχνεύεται στο τετράγωνο του Ήλιου με τον Ποσειδώνα αλλά στην αστρική του εκδοχή (ο Ήλιος στον Σκορπιό και ο Ποσειδώνας στον Λέοντα).
Ανάλογα κατατοπιστικός ως προς τα εφαρμοσμένα σχέδια του, είναι και ο αστρικός γενέθλιος χάρτης του Χίμλερ (Παρθένος, με Ωροσκόπο στον Αιγόκερω και μια σύνοδο Δία-Ουρανού στον Σκορπιό και τον 10ο οίκο).
12 Δεκεμβρίου 1942 - Γεννήθηκε η Ζωή Λάσκαρη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη. Το 1959, μόλις στα 16 της χρόνια, στέφθηκε Σταρ Ελλάς και αυτή ήταν η αφορμή ώστε ο Γιάννης Δαλιανίδης να την επιλέξει για πρωταγωνίστρια της ταινίας "Ο Κατήφορος" το 1961. Η επιτυχία της ταινίας την έκανε μία από τις μεγαλύτερες σταρ της εποχής και μόνιμη πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου, υπογράφοντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία παραγωγής, τη Φίνος Φιλμ. Από τότε πρωταγωνίστησε σε πολύ μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες και σε όλα τα είδη ταινιών (κωμωδίες, δραματικές και μιούζικαλ) κατά την χρυσή περίοδο του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φιλοποίμην Φίνος επέλεξε να μην κρατήσει το πραγματικό της επίθετο, προκειμένου να μη γίνεται σύγχυση με την πρώτη της εξαδέλφη Ζωή Κουρούκλη, η οποία ήταν ήδη γνωστή τραγουδίστρια. Το επίθετο Λάσκαρη επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης από την ονομασία ενός δρόμου στην Κυψέλη. Η Ζωή Λάσκαρη μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες της εποχής και οι πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η εικόνα που διαμόρφωσε μέσα από τις ταινίες της ήταν αυτή μιας δυναμικής και μοιραίας γυναίκας, ενώ αποτελούσε το κρυφό απωθημένο πολλών αντρών. Πολλές οι επιτυχίες στις οποίες πρωταγωνίστησε όπως: Μερικοί το προτιμούν κρύο, Νόμος 4000, Κορίτσια για φίλημα, Στεφανία, Μια κυρία στα μπουζούκια, Οι θαλασσιές οι χάντρες και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε πολλές φορές με άλλα μεγάλα ονόματα όπως Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Κούρκουλος κ.ά. Η προσωπική της ζωή πάντα απασχολούσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές σχέσεις της είχαν συζητηθεί, κυρίως αυτή με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με τον Πέτρο Κουτουμάνο κι απέκτησε μία κόρη, τη Μάρθα, χήρα του Βλάσση Μπονάτσου. Από το 1976 είναι παντρεμένη με τον γνωστό δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και έχει άλλη μία κόρη, τη Μαρία - Ελένη (πρώην σύζυγος του ηθοποιού Απόστολου Γκλέτσου).
Αστρολογικά: Τοξότης, με την Σελήνη στον Υδροχόο να αποπνέει έναν αέρα ανεξαρτησίας και διαφορετικότητας, χαρακτηρίζεται επίσης από την θέση του Άρη στον Σκορπιό, δείκτη αξεπέραστου πείσματος αλλά και μιας εν δυνάμει υψηλόβαθμης σεξουαλικότητας. Η Αφροδίτη της και ο Ερμής της στον Τοξότη, ίδιον μιας παιδικής ή χαρούμενης ψυχολογίας, συμπληρώνουν το παζλ, συνθέτοντας αυτό που «τρελαίνει» πάρα πολλούς άνδρες: Την συνύπαρξη αθωότητας και σεξ απήλ! Οι δύο πλανήτες δέχονται την ισχυρή τετραγωνική επιρροή του Ποσειδώνα, ο οποίος «ευθύνεται» κατά τεκμήριο για την καλλιτεχνική της ιδιότητα (κάνει επιπλέον δύο «κρυφά« τετράγωνα με τον Δία και τον Κρόνο, ενδεικτικά για την εμπορικότητα αλλά και την ποιότητα της). Όσο για το ...αφοπλιστικό ψεματάκι σε σχέση με την ηλικία της, ας το πάρει ...το ποτάμι!
Επίσης, η επαφή της Ιχθυακής Δήμητρας με τους πλανήτες στον Τοξότη έθρεψε την celebrity ιδιότητα της και της πρόσφερε το διαβατήριο για μια διαρκή παρουσία στις στήλες των εφημερίδων-περιοδικών.