από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
21 Δεκεμβρίου 1913 - Το πρώτο σταυρόλεξο
O Arthur Wynne, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1871 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας αλλά στην ηλικία των 20 χρόνων μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανία όπου εργάστηκε στην εφημερίδα Pittsburgh και έπαιζε βιολί στη τοπική Συμφωνική Ορχήστρα. Αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε στην εφημερίδα New York World. Ο Wynne δημιούργησε τη σελίδα του πάζλ για το ψυχαγωγικό τμήμα της κυριακάτικης έκδοσης της συγκεκριμένης εφημερίδας. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1913 εισήγαγε ένα πάζλ με σχήμα διαμαντιού, στο κέντρο του ήταν ήδη σχηματισμένη η λέξη «FUN» και το ονόμασε «σταυρόλεξο - πάζλ». Παρά το γεγονός ότι εφεύρεση του Wynne βασίστηκε σε προηγούμενες μορφές πάζλ, εισήγαγε μια σειρά από καινοτομίες (π.χ. η χρήση των οριζόντιων και κάθετων γραμμών για τη δημιουργία πλαισίων για λύτες για να εισάγουν τα γράμματα). Στη συνέχεια, πρωτοστάτησε με τη χρήση των μαύρων τετραγώνων σε μια συμμετρική διάταξη για να διαχωρίσει τις λέξεις στις γραμμές και τις στήλες. Με εξαίρεση το σύστημα αρίθμησης, τα σταυρόλεξα με τη μορφή του Wynne είναι αυτά που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Αστρολογικά: Συνήθως, ότι ανακαλύπτει κάποιος εμπεριέχεται αρχετυπικά στον γενέθλιο χάρτη του. Έτσι συνέβη και με τον εφευρέτη του σταυρόλεξου τον Arthour Wynne. Γεννημένος στις 22/6/1871 ήταν Καρκίνος με τον Ερμή του να βρίσκεται στους Διδύμους, ενισχυμένο όμως από δύο «κρυφές» όψεις με τον αστρικό Κρόνο (αντίθεση) και τον Πλούτωνα (σύνοδο). Αυτοί είναι κατά τα φαινόμενα και οι δύο πλανήτες που συνθέτουν παραπάνω από την μισή πραγματικότητα ενός σταυρόλεξου: Αποκρυπτογράφηση και ...παίδεμα!
Επιπλέον, ο Ερμής σχημάτιζε δύο ακόμη «κρυφά» τετράγωνα με την Σελήνη και την Αφροδίτη, όψεις που παραπέμπουν στην ευχαρίστηση αλλά και την συνήθεια, ενώ καταλυτική υπήρξε σίγουρα η παρουσία της Δήμητρας στην Παρθένο. Τα σταυρόλεξα, όπως και τα κάθε είδους παζλ είναι εξαιρετικά συμβατά με την φύση της Παρθένου και σίγουρα η παρουσία ενός άκρως επικοινωνιακού πλανήτη εκεί, βοήθησε τον Arthour Wynne να ...εξυπηρετήσει πάμπολλους εκπροσώπους του ζωδίου.
Όσο για τον χάρτη της ημέρας που έφερε τα σταυρόλεξα στην καθημερινότητα μας, είχε κι αυτός ...μια από τα ίδια περίπου, με τον Ερμή να βρίσκεται αυτήν την φορά στον Τοξότη και να σχηματίζει δύο αντιθέσεις με τον Κρόνο και τον αστρικό Πλούτωνα στους Διδύμους. Ο διελαύνων Κρόνος ήταν βέβαια σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ερμή του Wynne, «τσεκάροντας» μια εφαρμογή που έπεσε σε καλά πλανητικά χέρια. Η Σελήνη στον Ζυγό και η «κρυφή» σύνοδος του Ήλιου στον Τοξότη με τον αστρικό Δία (σε αντίθεση ακριβείας με τον Ήλιο του Wynne) ήταν οι καλύτεροι οιωνοί για την αποδοχή και την εξέλιξη της επινόησης του.
21 Δεκεμβρίου 1937 - Η πρεμιέρα της «Χιονάτης»
Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι ήταν βασισμένη στο γνωστό Γερμανικό παραμύθι «Χιονάτη» των αδερφών Γκριμ. Ήταν η πρώτη μεγάλου μήκους έγχρωμη ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς και η πρώτη τέτοιου είδους που έγινε στην Αμερική από την Walt Disney και τη Walt Disney Productions. «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» έκανε πρεμιέρα στον κινηματογράφο Carthay Circle στις 21 Δεκεμβρίου 1937 και κυκλοφόρησε σε εθνικό επίπεδο από την RKO Radio Pictures στις 4 Φεβρουαρίου του 1938. «Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι» ήταν μία από μόνο δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων στη λίστα του American Film Institute για τις 100 μεγαλύτερες αμερικανικές ταινίες όλων των εποχών το 1997 (η άλλη είναι πάλι της Disney, «η Φαντασία»), κατέχοντας το νούμερο 49. Το 2007 έφτασε στο νούμερο 34 ενώ την επόμενη χρονιά από το AFI αναγνωρίστηκε ως η μεγαλύτερη αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών.Το 1989, η ταινία καταχωρήθηκε στο United States National Film Registry ως «πολιτιστική, ιστορική και αισθητικής αξίας».
Αστρολογικά: Σίγουρα θα ήταν άδικο αν η φαντασμαγορική «πρώτη» μιας μεγάλου μήκους ταινίας κινουμένων σχεδίων, δεν ήταν... Τοξότης! Το ζώδιο έχοντας σαν μεγαλύτερα ατού την παιδικότητα και την πολυχρωμία, είναι το Α και το Ω των καρτούν. Βέβαια μαζί με τον Τοξότη... έδρασε και ο μυθοπλάστης Ποσειδώνας που δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο γεγονός, που ήταν της απόλυτης αρμοδιότητας του. Είναι χαρακτηριστικό πως έκανε όψεις με όλους τους γρήγορους πλανήτες, πιθανότατα και με την Σελήνη στον Λέοντα (αυτό είναι θέμα ώρας). Σε τετράγωνα με την Αφροδίτη και τον αστρικό Ερμή στον Τοξότη (που αλλού;) είχε και μια ακόμη διακεκριμένη συμμετοχή στο όλο project. Ως αστρικός στον Λέοντα, σχημάτιζε μια αντίθεση με την Δήμητρα και τον Άρη στον Υδροχόο, η οποία είχε σαν «διευκόλυνση» τον Ήλιο.
21 Δεκεμβρίου 1988 - Τρόμος και φρίκη πάνω από το Λόκερμπι
Η πτήση της Pan Am 103 ήταν τρίτη ημερήσια προγραμματισμένη υπερατλαντική πτήση από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου στο John F. Kennedy International Airport της Ν. Υόρκης. Την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 1988, το αεροσκάφος που έκανε αυτή τη διαδρομή, ένα Boeing 747 – 121, εγγεγραμμένο N739PA με το όνομα "Clipper Maid of the Seas" καταστράφηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί, σκοτώνοντας όλους τους 243 επιβάτες και 16 μέλη του πληρώματος. Επίσης, έντεκα ακόμα άτομα στο Lockerbie, στη νότια Σκοτία σκοτώθηκαν από τα μεγάλα τμήματα του αεροπλάνου που έπεσαν στην πόλη και κατέστρεψαν κι αρκετά σπίτια, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 270. Ως αποτέλεσμα, το γεγονός είναι επίσης γνωστό ως «ο βομβαρδισμός του Λόκερμπι». Σύμφωνα με τη CIA στις 22 Δεκεμβρίου 1988, αρκετές ομάδες έσπευσαν να διεκδικήσουν την ευθύνη για την τοποθέτηση της βόμβας, καλώντας στο τηλέφωνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη:
-Ένας άνδρας υποστήριξε ότι μια ομάδα που ονομάζεται Φύλακες της Ισλαμικής Επανάστασης είχε καταστρέψει το αεροπλάνο σε αντίποινα για την κατάρριψη από τις ΗΠΑ την αεροπορική πτήση 655 του Ιράν στον Περσικό Κόλπο τον προηγούμενο Ιούλιο.
-Ένας άλλος που ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπούσε την Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε στο ABC News στη Νέα Υόρκη ότι αυτή η ομάδα είχε φυτέψει η βόμβα.
Μετά το τέλος αυτής της λίστας, αναφέρθηκε ότι «θεωρούμε ότι οι Φύλακες της Ισλαμικής Επανάστασης είναι οι πιο πιθανή να το έκαναν» αλλά η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορούμε να αναθέσουμε την ευθύνη για αυτή την τραγωδία σε οποιαδήποτε τρομοκρατική ομάδα αυτή τη στιγμή. Αναμένουμε ότι, όπως συχνά συμβαίνει, πολλές ομάδες θα επιδιώξουν να πιστωθούν το συμβάν».Μετά από μια τριετή έρευνα και 15.000 μαρτυρίες απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για φόνο στις 13 Νοεμβρίου 1991 κατά των Abdelbaset al-Megrahi, ενός Λίβυου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών και Αρχηγό Ασφάλειας των Λιβυκών Αερογραμμών (LAA) και του Lamin Khalifah Fhimah, υπεύθυνο του σταθμού των LAA στο αεροδρόμιο Luqa της Μάλτας. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Λιβύης και μακρές οι διαπραγματεύσεις με το Λίβυο ηγέτη - συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι εξασφάλισαν την παράδοση των κατηγορουμένων στις 5 Απριλίου 1999 στη Σκωτσέζικη αστυνομία κι από κει στο Camp Zeist της Ολλανδίας που είχε ήδη επιλεγεί ως ουδέτερο έδαφος για να γίνει η δίκη. Και οι δύο κατηγορούμενοι επέλεξαν να μην καταθέσουν ως μάρτυρες στο δικαστήριο. Στις 31 Ιανουαρίου 2001, ο Megrahi καταδικάστηκε για τη δολοφονία από μια ομάδα τριών δικαστών της Σκωτίας και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αλλά ο Elimah αθωώθηκε. Η έφεση του Megrahi κατά της καταδίκης του απορρίφθηκε στις 14 Μαρτίου 2002 και η αίτησή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε απαράδεκτη τον Ιούλιο του 2003. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2003, ο Megrahi ζήτησε να αναθεωρηθεί η καταδικαστική ποινή του από την Σκωτσέζικη Επιτροπή Αξιολόγησης Ποινικών Υποθέσεων (SCCRC) και στις 28 Ιουνίου 2007 η SCCRC ανακοίνωσε την απόφασή της να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο του Ποινικού Εφετείου στο Εδιμβούργο. Ο Megrahi υπηρέτησε λίγο παραπάνω από 8 ½ χρόνια της ποινής του στη φυλακή Greenock, καθ’ όλη της διάρκεια της οποίας υποστήριζε ότι ήταν αθώος των κατηγοριών εναντίον του. Αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή για ανθρωπιστικούς λόγους, στις 20 Αυγούστου 2009. Στις 22 Φεβρουαρίου 2011 κατά τη διάρκεια του εμφύλιου της Λιβύης ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Mustafa Abdul Jalil δήλωσε σε συνέντευξή του στη Σουηδική εφημερίδα Expressen ότι Μουαμάρ Καντάφι είχε διατάξει προσωπικά τη βομβιστική επίθεση.
Αστρολογικά: Στο ωροσκόπιο για την στιγμή της έκρηξης (19:03 UTC) ξεχωρίζει βέβαια η σύνοδος του Άρη με το Μεσουράνημα στον Κριό, μια σαφής ένδειξη έντασης και βίας. Το ανοικτό τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα δίνει επίσης το μέτρο μιας δολιοφθοράς, ενώ θα μπορούσε να πει κανείς πως και οι σύνοδοι του Ήλιου με τον Κρόνο και τον Ουρανό προσιδιάζουν με την φύση και την σπανιότητα αυτής της αεροπορικής τραγωδίας.
Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία είναι λίγα και δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Προσωπικά έχοντας ερευνήσει αστρολογικά αρκετά αεροπορικά δυστυχήματα, γνωρίζω πως οι «συνήθεις ένοχοι» είναι ο Άρης, ο Ουρανός και ο Δίας, συνδυαζόμενοι μεταξύ τους, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή των υπόλοιπων αργών πλανητών. Και στην περίπτωση του Λόκερμπι υπάρχει ένα σαφές έλλειμμα σε ανάλογες ενδείξεις, πολύ περισσότερο που το δίδυμο Άρη-Ουρανού εμπλέκεται και σε κάθε περίπτωση «φωτιάς στον ουρανό».
Ανατρέχοντας στο ωροσκόπιο της Ηλιακής έκλειψης που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 1988, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Λόκερμπι, παρατηρούμε ότι ο Άρης είχε ξανά ένα τετράγωνο με τον Ποσειδώνα -αυτή τη φορά με ανοχή μόλις 2 μοιρών- ενώ επιπλέον σχημάτιζε ως αστρικός αντιθέσεις με τα Φώτα.
Ένα ανάλογο σκηνικό υπήρχε και στην Νέα Σελήνη της 7ης Δεκεμβρίου, στην οποία -σημειωτέον- τα Φώτα σχημάτιζαν τετράγωνα με την θέση τους στον χάρτη της έκλειψης. Και πάλι, το τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα στην αστρική του εκδοχή «κούμπωσε» πάνω τους.
Όμως, όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες όψεις με την δραστική συμμετοχή του Ποσειδώνα, ενώ «φωνάζουν» για μια δολιοφθορά, δεν καλύπτουν με τίποτα το θέμα της τρομοκρατίας και της θανάσιμης έκρηξης.
Ως προς αυτό το σκέλος, ο γενέθλιος χάρτης του Λίβυου εντεταλμένου τρομοκράτη Ali al-Megrahi που έβαλε την βόμβα στο αεροσκάφος είναι πολύ πιο περιγραφικός. Ο Megrahi γεννημένος την 1η Απριλίου 1952 έχει στον χάρτη του ένα τετράγωνο Άρη-Πλούτωνα (σε Σκορπιό και Λέοντα αντίστοιχα), ενώ την περίοδο που υλοποίησε το αποτρόπαιο σχέδιο του Καντάφι είχε από διέλευση πάνω στον Ήλιο του το τετράγωνο Άρη-Ποσειδώνα που είδαμε να πρωταγωνιστεί σε όλη την υπόθεση του Λόκερμπι.
Και ο Ήλιος του, έχοντας ένα τ-τετράγωνο με τον Κρόνο στο Ζυγό και τον Ουρανό στον Καρκίνο, ήταν απόλυτα «έτοιμος» να αναλάβει μια τέτοια δολοφονική αποστολή.
Επίσης σε σχέση με τον χάρτη της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (3/9/1783), οι θέσεις του Ωροσκόπου (8η μοίρα Λέοντα) και του Μεσουρανήματος (14η μοίρα Κριού) την ώρα της έκρηξης «έδειχναν» με ακρίβεια τον γενέθλιο Πλούτωνα τους στον Υδροχόο και τον γενέθλιο Άρη τους στον Κριό.
Αυτό μας δίνει το έναυσμα για να «ψάξουμε» τα αίτια της τρομοκρατικής επίθεσης σε σχέση με τις ΗΠΑ, παίρνοντας τελικά πολύ πιο ουσιαστικές απαντήσεις.
Οι ΗΠΑ ήταν ο προφανής στόχος του τρομοκρατικού κτυπήματος (είχαν εξ άλλου 178 θύματα) και μια ματιά στο προοδευτικό τους ωροσκόπιο αποκαλύπτει πολλά.
Στην σύγκριση του γενέθλιου με το αστρικό Ηλιακό τόξο, ο προοδευμένος Ποσειδώνας ήταν ακριβώς επάνω στον γενέθλιο Άρη τους, ενώ ο προοδευμένος Κρόνος επάνω -με εξαιρετική ακρίβεια κι αυτός- στον γενέθλιο Ουρανό τους στον Καρκίνο.
Και δεν είναι βέβαια τυχαίο πως αυτές οι δύο όψεις (Άρης-Ποσειδώνας και Κρόνος-Ουρανός) σφράγισαν αστρολογικά την τραγωδία του Λόκερμπι.
Επιπλέον, στους χάρτες της έκλειψης του Σεπτεμβρίου αλλά και της Νέας Σελήνης του Δεκεμβρίου, η θέση του Άρη στην 7η και την 9η μοίρα του Κριού, σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, αποκτά μια διαφορετική διάσταση, αφού οι συγκεκριμένες μοίρες ανταποκρίνονται στο τετράγωνο Ουρανού-Ποσειδώνα που φιλοξενείται στο ωροσκόπιο των ΗΠΑ. «Όλα σε ένα» θα μπορούσε να πει κανείς και δυστυχώς οι συνέπειες αυτού του αστρολογικού «μπερδέματος» που είχε απλώσει την σκιά του σε όλη την χρονιά ήταν τραγικές τόσο στο Λόκερμπι, όσο και στον Περσικό κόλπο λίγους μήνες νωρίτερα, όταν κατά λάθος οι Αμερικανοί κατέρριψαν ένα Boeing της Iran Airways, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 290 επιβαίνοντες.