Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 27/12

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

27 Δεκεμβρίου 537-Τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν το 346.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Θα πυρποληθεί όμως και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος.

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια, η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία επίσημη λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

Στις 19 Ιανουαρίου του 1919 τελέστηκε θεία λειτουργία από τον από τον παπά Λευτέρη Νουφράκη και μερικούς άνδρες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος της Κριμαίας.

Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» που ιδρύθηκε το 2005, με έδρα τις ΗΠΑ, αναγνωρίζεται ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και έχει, ως στόχο, να λειτουργήσει ξανά ως χριστιανικός ναός η Αγία Σοφία. Στα χιλιάδες μέλη της ανά τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται και άτομα άλλων θρησκειών και δογμάτων.

Πηγή: http://www.sansimera.gr/articles/48

.

Αστρολογικά

Η Αγία Σοφία κτίστηκε με τον Πλούτωνα να βρίσκεται στον Αιγόκερω, όπως ακριβώς και ο Παρθενώνας χίλια χρόνια νωρίτερα. Και ως αιώνιο σύμβολο, διεκδικεί έναν νέο ρόλο τώρα που ο πλανήτης ξαναπερνά από τα «πάτρια εδάφη». Αρωγός σε αυτήν την ενδεχόμενη αναβίωση του ρόλου της είναι και ο διελαύνων Ποσειδώνας που βρίσκεται επίσης στην γενέθλια θέση του στον Υδροχόο.

Στον χάρτη της ημέρας δεσπόζει η τριπλή σύνοδος Ήλιου-Δία-Πλούτωνα στην 8η-9η μοίρα του Αιγόκερω, ενώ χαρακτηριστική της μοναδικής καλλιτεχνικής και δυναμικής θρησκευτικής αξίας του ναού είναι και το τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Ουρανό, τον Ποσειδώνα και τον Άρη

27 Δεκεμβρίου 1945-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένας διεθνής οργανισμός, αρμόδιος για τη διαχείριση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και την παροχή δανείων προς τα μέλη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών.


Μέρος της αποστολής του είναι η ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα δημοσιονομικά προβλήματα. Σε αντάλλαγμα, οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μία σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων και η εφαρμογή μέτρων λιτότητας, συνήθως επώδυνων για τους πολίτες.

Η ίδρυση του ΔΝΤ αποφασίστηκε στη Συνδιάσκεψη του Μπρέτον Γουντζ, στις 22 Ιουλίου του 1944. Αρχιτέκτονες της δημιουργίας του ήταν ο διεθνούς φήμης άγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, υπέρμαχος της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, και ο βοηθός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χάρι Γουάιτ. Η δημιουργία του υπάκουσε στην ανάγκη για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση του κόσμου. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1945 εγκρίθηκε το καταστατικό του και την 1η Μαρτίου του 1947 άρχισε η λειτουργία του, με πρώτο διευθυντή τον βέλγο Καμίγ Γκιτ.


Το ΔΝΤ και το «δίδυμο αδερφάκι του», η Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργήθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και σήμερα αριθμούν 184 μέλη. Για διάφορους λόγους, δεν συμμετέχουν η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Λίχτενσταϊν, η Ανδόρα, το Μονακό, το Τουβαλού και το Ναούρου

Πηγή: http://www.sansimera.gr/articles/73

Αστρολογικά


Όταν ένας οικονομικός οργανισμός έχει τον Ήλιο του σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, τότε σίγουρα κάτι ...δεν πάει καλά σε σχέση με τους (υποτιθέμενους) σκοπούς του.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως ο συγκεκριμένος Ποσειδώνας στην 8η μοίρα του Ζυγού είναι ακριβώς στην ίδια θέση με εκείνον των ΗΠΑ (στον χάρτη της ανεξαρτησίας του 1783), ενώ παράλληλα ο Ήλιος του ΔΝΤ είναι σε σύνοδο με τον γενέθλιο Κρόνο των ΗΠΑ στον Αιγόκερω. Όλα αυτά προδίδουν αν μη τι άλλο μια κοινή μοίρα και βέβαια, όσον αφορά το άμεσο μέλλον, τα περάσματα του Ουρανού και του Πλούτωνα από αυτήν την ευαίσθητη περιοχή του παρορμητικού σταυρού, προοιωνίζουν ...φουρτούνες!

27 Δεκεμβρίου 1948-Γεννήθηκε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ

Ο χαρισματικός ηθοποιός που η καριέρα του ξέφυγε από τα «στενά» Ευρωπαϊκά πλαίσια γεννήθηκε στις 8:00, στην πόλη Σατορού της κεντρικής Γαλλίας.

Αιγόκερως με Ωροσκόπο στον Τοξότη και Σελήνη στον Σκορπιό, ήρθε σε αυτόν τον κόσμο ουσιαστικά «κυνηγημένος» από το παραβατικό-μηδενιστικό πλαίσιο του Σκορπιού, που φιλοξενεί και τον Νότιο Δεσμό της Σελήνης. Αντίστοιχα, ο Βόρειος Δεσμός στον Ταύρο προοιώνιζε ένα πιο ήρεμο μέλλον, που όμως θα ερχόταν αφού πρώτα ο Ντεπαρντιέ περνούσε από την ...κόλαση!

Σαν έφηβος ο μετέπειτα σταρ έκλεβε αυτοκίνητα, τρόφιμα και είχε ποικίλες σεξουαλικές «περιπέτειες». Οι οικογενειακές συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε ήταν λίγο καλύτερες από ...άθλιες και ελέω Κρόνου στον 9ο οίκο, εγκατέλειψε το σχολείο χωρίς καν να κάνει το βασικό κύκλο εκπαίδευσης.

Και πάνω που ήταν σχεδόν ...καταδικασμένος, στα 16 του χρόνια ανακάλυψε την ηθοποιία η αν προτιμάτε εκείνη τον ανακάλυψε και η τύχη του άλλαξε μονομιάς.

Όμως, το πήγαινε-έλα των Δεσμών της Σελήνης ανάμεσα στο ζην επικινδύνως του Σκορπιού και την ασφάλεια του Ταύρου είχε ένα ακόμη επεισόδιο το 2008, όταν με το πέρασμα του Πλούτωνα από τον Ωροσκόπο του, έχασε από πνευμονία το γιο του (ήταν 37 ετών).

Προσωπικά, εκτιμώ πως όσον αφορά την καλλιτεχνική του ιδιότητα, το ωροσκόπιο του είναι άμεσα λειτουργικό με Ίσους οίκους, αφού έτσι αποκτά την δέουσα σημασία ο Ποσειδώνας (στον 10ο οίκο) και το τετράγωνο του με τον Ερμή στον 1ο.

Η πληθωρική σύνοδος Ήλιου-Δία στον 1ο οίκο, σίγουρα τον βοήθησε να διακριθεί, ωστόσο σε συνδυασμό με τον Άρη που βρίσκεται επίσης 1ο οίκο, ευθύνεται και για τον ατίθασο-ασυμμάζευτο χαρακτήρα του και τα δύο σχετικά σοβαρά ατυχήματα με μοτοσικλέτες το 1998 και το 2004.

Σαν να ...μην έφταναν μάλιοστα ο Άρης και ο Δίας, ο τρίτος πλανήτης που επηρεάζει άμεσα την ζωή και τον χαρακτήρα του, ανεβάζοντας στα ύψη τις «ανένταχτες» τάσεις, είναι ο Ουρανός στον 7ο οίκο, που όμως ευθύνεται επιπλέον για την ιδιαίτερη ακτινοβολία που εκπέμπει ο Ντεπαρντιέ ως προσωπικότητα αλλά και για τη μεταμόρφωση του από έναν περιθωριακό παραβατικό τύπο σε ποιοτικό ηθοποιό.

Φυσικά, σε αυτό το τελευταίο έπαιξε ρόλο και ο Πλούτωνας, κυρίως έμμεσα μέσω της Σελήνης και του Νότιου Δεσμού στον Σκορπιό.

Η Σελήνη στο Σκορπιό, που συχνά πυκνά έχει την προδιάθεση να «ψάχνεται» σε «σκοτεινά» μονοπάτια έχει παράλληλα το ταλέντο να βγαίνει ζωντανή και αναμορφωμένη, αφού έχει τεράστια αποθέματα αντοχής.

Σε αυτήν οφείλει ο Ντεπαρντιέ και το ιδιαίτερο χάρισμα του στην σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, με τέτοιο ωροσκόπιο θα ήταν ...απίθανο να κινείται στα πλαίσια του συμβατικού. Αρχικά βέβαια ο γάμος του με την Λέαινα Ελιζαμπέθ Γκινιό είχε τέτοια χαρακτηριστικά (παντρεύτηκαν το 1970 και χώρισαν επισήμως το 1996), ωστόσο στην τελευταία φάση του ο Ντεπαρντιέ είχε μια ελεύθερη σχέση -κι ένα παιδί- με το μοντέλο Καρίν Σίλα.

Ακολούθησε μια ακόμη Λέαινα, η Καρόλ Μπουκέ, ενώ το 2006 σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απέκτησε έναν ακόμη γιο από την σχέση του με την Γαλλο-Καμποτζιανή Ελέν Μπιζό.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved