από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
5 Ιανουαρίου 2005 - Η ανακάλυψη της Έριδος
Η Έριδα, όπως ήδη έχουμε αναφέρει στο ιστορικό της 21ης Οκτωβρίου, ανακαλύφθηκε από τους Mike Brown, Chad Trujillo, και David Rabinowitz. Σύμφωνα με τον επιστήμονα - συγγραφέα Govert Schilling, ο Brown αρχικά ονόμασε τον πλανήτη «Ζήνα» από την γνωστή τηλεοπτική σειρά και το δορυφόρο της «Γαβριέλα» υποστηρίζοντας ότι και ο Πλούτωνας πήρε το όνομά του από καρτούν (Pluto). Μετά θέλησε να ονομάσει το αντικείμενο «Λίλα», από την ινδουιστική μυθολογία που περιέγραφε το σύμπαν ως το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού που παίζεται από Brahma. Το όνομα ήταν παρόμοιο με το «Λιλά», το όνομα της νεογέννητης κόρης του Brown. Ο Brown είχε επίσης σκεφτεί ότι η Περσεφόνη, η σύζυγος του θεού Πλούτωνα, θα ήταν ένα καλό όνομα για το αντικείμενο. Το όνομα είχε χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ήταν δημοφιλές στο κοινό, έχοντας κερδίσει μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το περιοδικό New Scientist. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν πλέον δυνατό για όνομα πλανήτη - νάνου γιατί υπάρχει ήδη ένας αστεροειδής με αυτό το όνομα, ο 399 Περσεφόνη. Οι κανονισμοί της IAU όμως απαιτούν ένα όνομα από τη μυθολογία για τα αντικείμενα με τροχιακή σταθερότητα πέρα από τον Ποσειδώνα, οπότε προτάθηκε το όνομα Έρις στις 6 Σεπτεμβρίου 2006. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2006 το όνομα αυτό έγινε αποδεκτό εφόσον και ο Brown πίστευε ότι αφού θεωρείται ένας πλανήτης άξιζε ένα όνομα από την ελληνική - ρωμαϊκή μυθολογία, όπως και οι άλλοι. Το όνομά της επίσης αντανακλά εν μέρει τη διχόνοια στην αστρονομική κοινότητα που προκλήθηκε τόσο για τη φύση της όσο και για τον Πλούτωνα.
Αστρολογικά: Μέχρι και την ανακάλυψη του Πλούτωνα, ο ζωδιακός άξονας που είχε δώσει τις περισσότερες ανακαλύψεις πλανητών ήταν εκείνος του Κριού-Ζυγού, με την συνδρομή του Ουρανού φυσικά. Όμως στην περίπτωση της Έριδας το σκηνικό άλλαξε, με τον Ουρανό να βρίσκεται στους Ιχθύες και μόνον τον Δία να φιλοξενείται στον Ζυγό.
Η πιστοποίηση της ανακάλυψης του νέου πλανήτη-νάνου έγινε κάτω από την επιρροή δύο χαρακτηριστικών τετραγώνων του Ουρανού με τον Άρη στον Τοξότη και ως αστρικός με την Δήμητρα (ενδεχομένως και την Σελήνη) στον Σκορπιό. Είχαμε δηλαδή μια γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στα τρία ζώδια που σχετίζονται άμεσα με το Διάστημα, την έρευνα, την γνώση και τις αποκαλύψεις μυστηρίων.
Όσον αφορά την ίδια την Έριδα, βρισκόταν στις 19 και 45΄ του Κριού (ως αστρική στις 25 και 49΄ των Ιχθύων), σε αντίθεση με τον Δία.
5 Ιανουαρίου 1913 - Η ναυμαχία της Λήμνου
Γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου του 1912, παρατηρήθηκαν συχνές εμφανίσεις πλοίων του Οθωμανικού στόλου στην θάλασσα των Δαρδανελίων. Οι εμφανίσεις αυτές ενίσχυσαν την υπόνοια ότι ο εχθρικός στόλος θα δοκίμαζε για άλλη μια φορά τη χρήση των όπλων (μετά από τη Ναυμαχία της Έλλης). Πράγματι, τη νύχτα της 4ης Ιανουαρίου 1913 ο Αρχηγός του τουρκικού στόλου πλοίαρχος Ταχίρ Μπέης επιβιβάσθηκε στο «Μετζητιέ» (Mecidiye) και επιχείρησε αναγνώριση της συγκεκριμένης περιοχής. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη ναυαρχίδα «Χαϊρεδδίν Βαρβαρόσσα», από όπου επικεφαλής ολοκλήρου του Τουρκικού στόλου κατευθύνθηκε προς το ελληνικό ορμητήριο του Μούδρου. Η έξοδος έγινε αντιληπτή από το ανιχνευτικό Λέων που ειδοποίησε σχετικά το ναύαρχο Κουντουριώτη. Έτσι το πρωί της 5ης Ιανουαρίου 1912, απέπλευσε επικεφαλής του Ελληνικού στόλου, που τον συγκροτούσαν το «Αβέρωφ» ως ναυαρχίδα και τα θωρηκτά «Σπέτσαι» αρχηγίδα του μοιράρχου Π. Γκίνη, «Ύδρα» και «Ψαρά» και 6-7 αντιτορπιλικά. Την ώρα που ο Ελληνικός στόλος εγκατέλειπε το Μούδρο (περί τις 09:45), εμφανίστηκε σε απόσταση 15 περίπου μιλίων ο Τουρκικός στόλος του Ραμίζ Μπέη που τον συγκροτούσαν τα θωρηκτά «Χαϊρεδδίν Βαρβαρόσσα» (Barbaros), «Τουργούτ-Ρέϊς» (Turgut Reis) και «Μεσουδιέ» (Mesudiye), το καταδρομικό «Μετζητιέ» (Mecidiye) και 5-8 αντιτορπιλικά και άλλα ελαφρά σκάφη. Ο Ελληνικός στόλος στράφηκε αρχικά προς τα αριστερά για να προσεγγίσει τον Τουρκικό και στη συνέχεια δεξιά για να αποφύγει χειρισμούς των αντιπάλων. Στις 11:35 ο Τουρκικός στόλος άρχισε να βάλει με τα πυροβόλα του εναντίον των Ελληνικών πλοίων από απόσταση 8.400 μέτρων. Ο Ελληνικός απάντησε αμέσως και την ίδια ώρα περίπου στο Barbarossa διακρίνονταν πυρκαγιές ενώ το «Μεσουδιέ» που πλήγηκε από τα θωρηκτά «Ψαρά» και «Ύδρα», εξήλθε από τη γραμμή με καπνούς. Έτσι, ο Τουρκικός στόλος, ηττημένος κατέφυγε στα Δαρδανέλια. Ο Ελληνικός στόλος είχε έναν και μοναδικό τραυματία και ασήμαντες ζημιές στο κατάστρωμα του «Αβέρωφ». Αντίθετα, ο Τουρκικός στόλος είχε πολλούς νεκρούς και τραυματίες και πολλές ζημιές στα πλοία του, στο πυροβολικό και τον εξοπλισμό του.
Αστρολογικά: Η ναυμαχία που έγινε στις 18 Ιανουαρίου με το νέο ημερολόγιο, ξεκίνησε στις 11:34 με τον Ωροσκόπο να βρίσκεται περίπου στην 6η μοίρα του Ταύρου, σε ακριβές τετράγωνο δηλαδή με τον γενέθλιο Ουρανό της Ελλάδος στον Υδροχόο και το Μεσουράνημα πάνω στον γενέθλιο Ποσειδώνα της Ελλάδος στον Αιγόκερω.
Αυτές οι ενδείξεις βέβαια αναφέρονται το ίδιο σε μια νίκη ή ήττα και μόνον η σύνοδος ανάμεσα στον Άρη και τον Δία στις πρώτες μοίρες του Αιγόκερω παραπέμπει σε μια νικηφόρα έκβαση για την Ελλάδα, αφού οι δύο πλανήτες συνδέονται με την ίδια όψη στο γενέθλιο Ωροσκόπιο της (ο αστρικός Δίας σε σύνοδο με τον τροπικό Άρη. Παράλληλα βέβαια, ο Δίας «κουβαλά» μαζί του και το γενέθλιο τετράγωνο με τον Πλούτωνα, ο οποίος πρακτικά είναι το μυστικό κλειδί για όσα συνέβησαν την περίοδο 1912-13.
Στο έπος των Βαλκανικών πολέμων συνέδραμε καταλυτικά η σύνοδος ανάμεσα στον προοδευμένο Άρη και τον προοδευμένο Ουρανό, μια όψη που άλλαξε ραγδαία την έκταση της Ελλάδος. Για να συμβεί αυτό όμως έπρεπε να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη των «Μεγάλων Δυνάμεων» της εποχής, οι οποίες ευνοούσαν την κατάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ανάδειξη της Ελλάδος σε ρυθμιστικό παράγοντα στην Βαλκανική χερσόνησο. Ήταν δηλαδή από τις λίγες φορές που ο Πλούτωνας ως εκφραστής της βούλησης των ισχυρών συμφερόντων, έδρασε υπέρ της πατρίδος μας, μέχρι φυσικά να «γυρίσει» το φύλλο και να οδηγηθούμε στην Μικρασιατική καταστροφή.
5 Ιανουαρίου 1969 - Γεννήθηκε ο Marylin Manson
Ο πολύ γνωστός για την ακραία σκηνική του παρουσία καλλιτέχνης, γεννήθηκε στις 20:06 στο Canton του Οχάιο.
Ως καλός... διαταραγμένος Αιγόκερως, που επιθυμούσε διακαώς να ξεχωρίσει άλλαξε το όνομα του (Brian Hugh Warner) «παντρεύοντας» προκλητικά το μικρό όνομα της Μονρόε και το επώνυμο του ψυχοπαθούς δολοφόνου και σατανιστή Τσαρλς Μάνσον.
Η ματαιοδοξία και ο ναρκισσισμός του βρήκαν έδαφος και... γιγαντώθηκαν γύρω από τον Ωροσκόπο και τη Σελήνη του στο Λέοντα.
Ανάλογη συμπεριφορά-τηρουμένων των αναλογιών της κάθε εποχής-είχε επιδείξει και ο νεαρός David Bowie (επίσης Αιγόκερως με Σελήνη στο Λέοντα), όταν προσπαθούσε να καθιερωθεί στη ροκ μουσική σκηνή με το ανδρόγυνο λουκ του.
Ωστόσο, στην περίπτωση του Μάνσον, το τετράγωνο της Σελήνης (στο 12ο οίκο) με τον Άρη στο Σκορπιό προδίδει μια πραγματικά προβληματική ψυχοσύνθεση, που γεγονός είναι ότι αν δεν έβρισκε τρόπο να εκδηλωθεί μέσα από ένα καλλιτεχνικό δρόμο (σε αυτό βοήθησε ο Ποσειδώνας στον 4ο οίκο), θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα τόσο στον ίδιο, όσο και στους γύρω του.
Από την άλλη πλευρά, η ύπαρξη του και μόνον επί σκηνής με τις προκλητικές επιλογές του είναι κόκκινο πανί για κάθε «ευυπόληπτο πολίτη», που βλέπει το Μάνσον ως διαρκή απειλή για την ισορροπία των εφήβων.
Ο σατανισμός, η μαγεία και η σεξουαλικού περιεχομένου ακρότητες είναι το αποτέλεσμα ενός ...εξαγριωμένου Άρη, που στο ωροσκόπιο του Μάνσον είναι... πανταχού παρών και τα πάντα πληρών: Τετράγωνο με τον Ερμή και την αστρική Αφροδίτη, σύνοδο με τον αστρικό Ποσειδώνα και ως αστρικός τετράγωνο με τον Ήλιο.
Παράλληλα τα «Πλουτώνια» στοιχεία κάνουν επίσης αισθητή την παρουσία τους (ο Πλούτωνας σε τετράγωνο με τον αστρικό Ήλιο και ως αστρικός σε αντίθεση με την Αφροδίτη), έτσι που οι «σκοτεινές» εικαστικές προτάσεις του Μάνσον δείχνουν μάλλον ...φυσιολογικές.
Το ...κερασάκι στην τούρτα της προκλητικότητας βάζει η σύνοδος του Δία με τον Ουρανό, που τετραγωνίζει τη Δήμητρα στον 5ο οίκο της δημιουργικότητας.
Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα του ωροσκοπίου του, φαίνεται ότι η ανασφάλεια είναι ένα από τα βασικά «κίνητρο» του Μάνσον (ο Κρόνος σε τετράγωνο με την αστρική Σελήνη και σε σύνοδο με το αστρικό Μεσουράνημα) και δεν αποκλείεται αργότερα, όταν θα νοιώσει εντελώς καταξιωμένος, όχι μόνον να «ηρεμήσει» αλλά και να στραφεί σε ακραία συντηρητικές επιλογές, παίζοντας το ρόλο του μέντορα για κάθε ...πονεμένη ψυχή.
Η σύνοδος του αστρικού Μεσουρανήματος με τον Κρόνο στον 9ο οίκο δείχνει εκτός των άλλων και νομικές κυρώσεις που μπορεί να αναστείλουν η ακόμη και να ματαιώσουν οριστικά κάποια από τα σχέδια του.
Ο Μάνσον έχει ήδη στο ενεργητικό του ένα γάμο (το 2005) με την Dita Von Teese, μια «ρετρό» αρτίστα και μοντέλο, που έκανε αισθητή την παρουσία της τόσο σε καλλιτεχνικές παραγωγές, όσο και σε βαριετέ «Αμερικάνικου τύπου» με κεντρικό τους «θέμα» το στριπτήζ.
Ο γάμος τους, κράτησε δύο χρόνια, και διαλύθηκε αναδεικνύοντας τα-πολλά και άλυτα-θέματα που γενικότερα έχει ο Μάνσον με τις γυναίκες αλλά και το αλκοόλ (η Σελήνη σε τετράγωνο με τον Άρη και τον αστρικό Ποσειδώνα).