Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/1

Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα

από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου

6 Ιανουαρίου 1449 - Η στέψη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Ο Κωνσταντίνος ήταν το όγδοο από τα δέκα παιδιά του Εμμανουήλ Παλαιολόγου Β’ και της Ελένης Δραγάση, κόρη του Σέρβου πρίγκιπα Κωνσταντίνου Δραγάση. Στην ηλικία των 39 του χρόνων έγινε Δεσπότης του Μοριά. Οικοδόμησε τα τείχη του Εξαμιλίου στον Ισθμό της Πελοποννήσου και επέκτεινε το δεσποτάτο του κατακτώντας τη Βοιωτία και τη Φωκίδα από τους Φράγκους. Όμως ο Μουράτ Β' οργάνωσε μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του και κατέστρεψε το φρούριο στο Εξαμίλιο, την Κόρινθο και την Πάτρα. Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να ζητήσει ειρήνη και να γίνει φόρου υποτελής στον Τούρκο σουλτάνο. Όταν ο αδελφός του, ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, πέθανε χωρίς να αφήσει απογόνους, ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του αδελφού του Δημήτριου για το θρόνο. Η Αυτοκράτειρα Ελένη, που ενήργησε ως αντιβασιλέας, υποστήριξε τον Κωνσταντίνο και του συνέστησε να προσφύγει στον Οθωμανό Σουλτάνο ​​Μουράτ Β’ για τη διαιτησία. Ο Μουράτ αποφάνθηκε υπέρ του Κωνσταντίνου και στις 6 Γενάρη του 1449 ο Κωνσταντίνος στέφθηκε στον Καθεδρικό Ναό στο Μυστρά από τον τοπικό Επίσκοπο, πράγμα σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές για έναν Αυτοκράτορα για να στεφθεί σε μια επαρχιακή πόλη. Πριν από την έναρξη της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης, ο Μωάμεθ Β ' έκανε προσφορά στον Κωνσταντίνο να παραδώσει την Πόλη και ως αντάλλαγμα θα γλίτωνε και θα συνέχιζε να διοικεί στο Μυστρά. Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε ο αυλικός του, Γ. Φραντζής, η απάντηση του Κωνσταντίνου ήταν: «Το να παραδώσω την Πόλη σε σας είναι πέρα ​​από την εξουσία μου ή οποιουδήποτε άλλου ζει σ 'αυτήν γι’ αυτό όλοι προτιθέμεθα να πεθάνουμε, αφού είναι κοινή η απόφαση, χωρίς να διαφυλάξουμε τη ζωή μας».
Πέθανε στις 29 Μαΐου 1453, την ημέρα που η έπεσε η Πόλη. Τα τελευταία καταγραμμένα του λόγια ήταν: «Η πόλη έχει πέσει και είμαι ακόμα ζωντανός», στη συνέχεια έβγαλε τα αυτοκρατορικά του διακριτικά, ώστε να μην υπάρχει τίποτα που να τον κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο απλό στρατιώτη και οδήγησε τους υπόλοιπους άντρες του σε μια τελευταία αναμέτρηση όπου και σκοτώθηκε. Αν και ο Φραντζής όπως και ορισμένοι άλλοι αμφισβήτησαν την αλήθεια της παραπάνω ιστορίας και υποστήριξαν ότι ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί ο αυτοκράτορας αργότερα ήταν οι μωβ μπότες του και ότι αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του στάλθηκε σε όλη την Μικρά Ασία για να πιστοποιηθεί η νίκη, άλλοι ισχυρίζονται ότι οι Τούρκοι δεν βρήκαν ποτέ το σώμα του, και ότι ήταν πολύ πιθανό να θάφτηκε σε ομαδικό τάφο μαζί με τους στρατιώτες του.

Αστρολογικά: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 4 Φεβρουαρίου του 1404 (12/2 με το νέο ημερολόγιο), σε περίοδο εκλείψεων και δεν θα μπορούσαν ίσως να υπάρξουν πιο ενδεικτικές συνθήκες στο γενέθλιο χάρτη ενός αυτοκράτορα που έμελλε να είναι ο τελευταίος: Ο Ήλιος στον Υδροχόο σε τ-τετράγωνο με την Σελήνη στον Σκορπιό και τον αστρικό Πλούτωνα στον Ταύρο.

Σημαντικές ήταν επίσης οι ενδείξεις της Σεληνιακής έκλειψης που προηγήθηκε της γέννησης του, με τον Κρόνο στον Υδροχόο να βρίσκεται ακριβώς επάνω στον άξονα των Φώτων (σε σύνοδο με τον Ήλιο) και τον Ουρανό στον Αιγόκερω σε αντίθεση ακριβείας με τον Ωροσκόπο στον Καρκίνο (8 και 10΄). Πρακτικά αυτοί οι δύο ζωδιακοί άξονες είχαν άμεση ανάμιξη τόσο στην στέψη, όσο και την ύστατη μάχη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, απέναντι στους Τούρκους.

Διερευνώντας ωστόσο τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, θα πρέπει να σταθούμε στην μεγάλη σύνοδο Ουρανού και Ποσειδώνα στον Σκορπιό (το 1307), η οποία πλαισίωσε μια ανατρεπτική και συνάμα μηδενιστική περίοδο παγκοσμίως, ορίζοντας πρακτικά το πέρασμα από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση. Η υπερχιλιετής ζωή της αυτοκρατορίας είχε ξεκινήσει μέσα στο εύρος της επιρροής της συνόδου των δύο πλανητών στο Λέοντα και πλέον είχε σημάνει η ώρα μιας επώδυνης μετάβασης.

Όσον αφορά την ημέρα της στέψης, για τον ίδιο τον Παλαιολόγο ήταν έργο Ουρανού, αφού ο πλανήτης των αλλαγών βρίσκονταν στον Καρκίνο, ακριβώς απέναντι από την γενέθλια θέση του στον χάρτη του αυτοκράτορα. Και ο ίδιος πλανήτης ήταν που σφράγισε τελικά την μοίρα του Παλαιολόγου, αφού στις 29 Μαΐου του 1453 (6 Ιουνίου με το νέο ημερολόγιο), πάνω σε αυτόν τον κρίσιμο άξονα (8η μοίρα Αιγόκερω-8η μοίρα Καρκίνου, όπου θυμίζω πως ήταν και ο Ωροσκόπος της προγενέθλιας Σεληνιακής έκλειψης) ήταν ο αστρικός Άρης σε σύνοδο με τον αστρικό Ουρανό.

Το σχετικά παράδοξο είναι πως γενικά οι όψεις την ημέρα της στέψης δεν ήταν κακές ή τουλάχιστον δηλωτικές ενός «προγραμματισμένου» τέλους, δεν συνέβαινε το ίδιο όμως στο ωροσκόπιο της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε. Σε αυτό, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Μυστρά, το Μεσουράνημα ήταν στον Λέοντα σε σύνοδο με τον Πλούτωνα, ενώ παράλληλα στην αστρική τους εκδοχή σχημάτιζαν αντιθέσεις με τα Φώτα στον Αιγόκερω.

6 Ιανουαρίου 1912 - Ο Alfred Weneger διατυπώνει την θεωρία της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών

Η ιδέα της μεγάλης μετατόπισης λιθοσφαιρικών πλακών έχει μακρά ιστορία. Παρατηρώντας το γεγονός ότι το σχήμα της ακτογραμμής της ανατολικής Ν. Αμερικής ταίριαζε στο σχήμα της ακτογραμμής της Δ. Αφρικής, ο Γερμανός φυσιολόγος Αλεξάντερ φον Χούμπολτ διαμόρφωσε το 1800 τη θεωρία ότι οι ακτές που περιβάλλουν τον Ατλαντικό Ωκεανό ήταν κάποτε ενωμένες. Πενήντα χρόνια αργότερα ένας Γάλλος επιστήμονας, ο Αντόνιο Σνάιντερ Πελεγκρίνι, υπέθεσε πως η παρουσία ταυτόσημων απολιθωμένων φυτών στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ακτές μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν οι δύο ήπειροι ήταν αρχικά ενωμένες. Στην ίδια τροχιά κινούμενος, ο Φρανκ Β. Τέιλορ από τις Η.Π.Α. εξήγησε το σχηματισμό ορισμένων οροσειρών με τη θεωρία της σύγκρουσης των ηπείρων. Η πρώτη λεπτομερειακή και συνεκτική θεωρία για τη μετατόπιση των ηπείρων παρουσιάστηκε από τον Alfred Wegener στη Γερμανική Γεωλογική Εταιρεία στις 6 Ιανουαρίου 1912. Αν και παρουσίασε πολλά στοιχεία για την μετακίνηση της ηπειρωτικής Ευρώπης, δεν ήταν σε θέση να δώσει μια πειστική εξήγηση για τις φυσικές διαδικασίες που θα μπορούσαν να την έχουν προκαλέσει. Η πρότασή του ότι οι ήπειροι είχαν απομακρυνθεί ​​από την φυγόκεντρο δύναμη της περιστροφής της Γης ή από μια αλλαγή των αστρονομικών μεταπτώσεων απορρίφθηκε γιατί οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η δύναμη αυτή δεν ήταν επαρκής. Η υπόθεση μελετήθηκε επίσης από τον Paul Sophus Epstein το 1920 και διαπιστώθηκε ότι είναι αβάσιμη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η νέα επιστήμη του Παλαιομαγνητισμού (κλάδος του Γεωμαγνητισμού που μελετά την προιστορία του μαγνητικού πεδίου) πρωτοστάτησε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge από τον S.K Runcorn και στο Imperial College του PMS Blackett σύντομα άρχισαν να παράγουν στοιχεία υπέρ της θεωρίας του Wegener. Από τις αρχές του 1953 δείγματα που λήφθηκαν από την Ινδία έδειξαν ότι η χώρα προηγουμένως ανήκε στο νότιο ημισφαίριο, όπως προέβλεπε ο Wegener. Μέχρι το 1959, η θεωρία είχε αρκετά στοιχεία να στηριχθεί και άλλαξε την μέχρι τότε οπτική, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 1964 η Royal Society διοργάνωσε συμπόσιο για αυτό το θέμα.

Αστρολογικά: Ο Γερμανός επιστήμονας ήταν Σκορπιός (γεννήθηκε στις 1/11/1880) με σύνοδο Ήλιου-Άρη και τρεις αργούς πλανήτες σε γήινα ζώδια (ο Πλούτωνας στον Ταύρο, το ίδιο και ο Ποσειδώνας, σε τρίγωνο με τον Ουρανό στην Παρθένο), ότι ...έπρεπε δηλαδή για την διερεύνηση των γεωλογικών μυστικών του πλανήτη μας.

Την ημέρα που ανακοίνωσε την θεωρία του, ο τροπικός Κρόνος σχημάτιζε μια αντίθεση με τον αστρικό Δία στον Σκορπιό και το σημαντικό ήταν πως η συγκεκριμένη όψη έγινε στην 13η μοίρα, πάνω δηλαδή στον γενέθλιο Ποσειδώνα του Weneger. Αυτός ήταν ίσως και ένας από τους λόγους που η θεωρία του δεν έγινε άμεσα αποδεκτή (ο Δίας συνέβαλε σε μια επιτυχία, από την άλλη όμως ο Κρόνος έδωσε την καθυστέρηση και την διάψευση).

Όσον αφορά τις υπόλοιπες όψεις της ημέρας, εκτιμώ πως οι αντιθέσεις του Ουρανού στον Αιγόκερω, με την Δήμητρα και τον Ποσειδώνα στον Καρκίνο, εκφράζουν παραστατικά την εξωτερίκευση μιας επαναστατικής γεωλογικής αντίληψης με καμβά τα στοιχεία της Γης (Αιγόκερως) και του Νερού (Καρκίνος).

6 Ιανουαρίου 1955 - Γεννήθηκε ο «Mister Bean»

Ο Ρόαν Άτκινσον, ηθοποιός, σεναριογράφος και κωμικός, πολύ πιο γνωστός ως ...Mister Bean γεννήθηκε στo Consett της Αγγλίας (ώρα άγνωστη).

Στο γενέθλιο χάρτη του, που ξεχειλίζει από ενεργητικότητα χωρίς να είναι από τους «εύκολους», ξεχωρίζει το τ-τετράγωνο του Άρη με τη Σελήνη στους Διδύμους και τη Δήμητρα στον Τοξότη και η αντίθεση του Ερμή με το Δία και τον Ουρανό.

Αν και δεν ξέρουμε τους οίκους που φιλοξενούν αυτές τις όψεις, φαίνεται ότι συντέλεσαν αποφασιστικά στον ιδιαίτερο και μάλλον υπερβολικό τρόπο έκφρασης του δημοφιλούς κωμικού, που αξιοποίησε το ταλέντο του μέσα από σκετς, αντιπροσωπευτικά της αμεσότητας του Άρη.

Επιπλέον, το τετράγωνο της Σελήνης με τον Άρη και το τ-τετράγωνο του Ερμή με τον Ουρανό και τον αστρικό Κρόνο «έδωσαν» παράλληλα και ένα πρόβλημα τραυλισμού, που όμως ο Άτκινσον προσάρμοσε ευφυώς και επιτυχημένα στο παίξιμο του.

Χαρακτηριστικό ίσως των όψεων της συγκεκριμένης Σελήνης αλλά πολύ περισσότερο του Άρη που σχηματίζει παραδοσιακές ή «κρυφές» όψεις με όλους (!) τους πλανήτες, είναι και η λατρεία του για τα αυτοκίνητα. Έχει στην κατοχή του μέχρι και μια Mac Laren της F1... Ωστόσο, όπως δηλώνει δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει Πόρσε γιατί θεωρεί ότι είναι ασύμβατη με την ψυχολογία του (...)

Ο «Mister Bean» είναι παντρεμένος από το 1990 με την Ινδικής καταγωγής Sunetra Sastry και έχουν δύο παιδιά.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved