από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
9 Ιανουαρίου 1927 - Δεκάδες παιδιά χάνονται εξ αιτίας του πανικού στο Μόντρεαλ
Η φωτιά στο Laurier Palace Theatre γνωστή κι ως Θλιβερή Πυρκαγιά ήταν μια μικρή πυρκαγιά που συνέβη στον ομώνυμο κινηματογράφο, στο Μόντρεαλ του Καναδά την Κυριακή 9 Ιανουαρίου του 1927. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από τσιγάρο που πετάχτηκε και το οποίο σιγόκαιγε κάτω από το ξύλινο πάτωμα. Το απόγευμα περίπου 800 παιδιά είχαν πάει να παρακολουθήσουν μια κωμωδία που ονομαζόταν «Get 'Em Young». Όταν ο καπνός άρχισε να κατακλύζει το θέατρο, ξέσπασε πανικός. Τα παιδιά -που ήταν καθισμένα στον εξώστη- δεν μπορούσαν να βγουν από τις εξόδους ασφάλειας γιατί η μία από τις δύο ήταν κλειδωμένη. Επιπλέον, οι πόρτες άνοιγαν προς τα μέσα, με αποτέλεσμα τα παιδιά που έτρεχαν πανικόβλητα και έσπρωχναν να ξεφύγουν να πέφτουν πάνω της και να την κλείνουν. Οι πυροσβέστες έφθασαν πολύ γρήγορα γιατί ο πυροσβεστικός σταθμός ήταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, αλλά απ’ ότι φάνηκε στην πορεία δεν ήταν αρκετό, ώστε να εμποδίσει το θάνατο 78 παιδιών. Από τους νεκρούς οι 12 ποδοπατήθηκαν και 64 πέθαναν από ασφυξία. Μόνο 2 παιδιά στην πραγματικότητα πέθαναν από τη ίδια τη φωτιά.
Αστρολογικά: Το δίδυμο Άρη-Πλούτωνα ήταν άμεσα εμπλεκόμενο σε αυτήν την μεγάλη τραγωδία, η οποία συνέβη σε περίοδο εκλείψεων, είχε δηλαδή τα χαρακτηριστικά της μοναδικότητας και της υπερβολής.
Στις όψεις της ημέρας ξεχωρίζει το τ-τετράγωνο ανάμεσα στους δύο πλανήτες και τον Ήλιο, με το «κρυφό» τετράγωνο ακριβείας Ήλιου- αστρικού Άρη (στον Κριό) να πυροδοτεί την καταστροφή.
Ανάλογες όψεις υπήρχαν και στις δύο εκλείψεις που προηγήθηκαν. Στην Ηλιακή της 3ης Ιανουαρίου, όπου τα Φώτα είχαν αντίθεση με τον Πλούτωνα στον άξονα 7ου-1ου οίκου και τετράγωνο με τον αστρικό Άρη, το Μεσουράνημα στους Ιχθύες έκανε σύνοδο με τον αστρικό Ουρανό.
Και στην Σεληνιακή της 19ης Δεκεμβρίου, ο Πλούτωνας έκανε σύνοδο με το Μεσουράνημα στον Καρκίνο και τετράγωνα με τον αστρικό Άρη στον Κριό και τον Ωροσκόπο στον Ζυγό.
Όλα αυτά όμως θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με τον γενέθλιο χάρτη του Καναδά (1/7/1867, ώρα 00:00, Οττάβα).
Κατ’ αρχάς, η σειρά των «κρυφών» τετράγωνων Άρη-Πλούτωνα έγινε πάνω στον Ωροσκόπο της χώρας (στις 16 και 54 του Κριού) αλλά όπως συμβαίνει συνήθως οι βασικές ενδείξεις υπήρχαν στις προόδους: Στο Ηλιακό τόξο, το Μεσουράνημα, ο Ήλιος και ο Ουρανός σχημάτιζαν αντιθέσεις πάνω στον γενέθλιο Άρη του Καναδά στην Παρθένο, στον άξονα 5ου-11ου οίκου (σύστημα Koch).
9 Ιανουαρίου 1941 - Το υποβρύχιο «Τρίτων» βυθίζει τον πρώτο του στόχο στην Αδριατική
Με την έναρξη του πολέμου, όλα τα ετοιμοπόλεμα υποβρύχια του ελληνικού στόλου άρχισαν τις πολεμικές τους περιπολίες στο Ιόνιο Πέλαγος, με κύριο στόχο την αποτροπή (όσο το δυνατόν) πιθανής απόβασης των Ιταλών πίσω από τις γραμμές του Ελληνικού Στρατού
Η πρώτη πολεμική περιπολία του υποβρυχίου «Γλαύκου» πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 και 12 Νοεμβρίου 1940, με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Βερροιόπουλο, άκαρπη από εχθρικά θύματα. Η δεύτερη πολεμική περιπολία έγινε πάλι από το «Γλαύκος» μεταξύ 13 και 24 Δεκεμβρίου 1940, με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Γ. Ζέπο αλλά κι αυτή είχε τα ίδια αποτελέσματα. Στις 5 Ιανουαρίου 1941 άρχισε η τρίτη πολεμική περιπολία του υποβρυχίου «Τρίτων», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Δ. Ζέπο (αδερφό του Γ. Ζέπου). Τα ξημερώματα στις 9 Ιανουαρίου και ενώ βρισκόταν σε βάθος 30 m εντόπισε ένα άγνωστο σκάφος. Ύστερα από πλησίασμα και παρακολούθηση 2 ωρών ο πλοίαρχος πείστηκε ότι ο στόχος ήταν ένα εχθρικό υποβρύχιο. Τότε εκτόξευσε 2 τορπίλες εναντίον του. Η ισχυρή έκρηξη που ακολούθησε έγινε αισθητή από όλο το πλήρωμα του «Τρίτων» αλλά δεν ήταν ασφαλές να πλησιάσει περισσότερο και να περισυλλέξει συντρίμμια ή πτώματα (για επιβεβαίωση καταβύθισης), γιατί στον ορίζοντα εμφανίστηκαν εχθρικά αεροσκάφη, οπότε ο Δ. Ζέπος διέταξε κατάδυση σε μεγαλύτερο βάθος (40 m) και απομάκρυνση ολοταχώς, για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη βύθιση τους. Αν και ο Ιταλικός Ραδιοφωνικός Σταθμός μετέδωσε «την απώλεια του υποβρυχίου Neghelli από άγνωστη επίθεση», και γι' αυτό τιμήθηκε ο κυβερνήτης και το πλήρωμα με προαγωγή και τιμητικά παράσημα, μετά την παράδοση της Ιταλίας στους συμμάχους η βύθιση αυτή αμφισβητήθηκε γιατί δε βρέθηκε στον ιταλικό κατάλογο απωλειών όνομα χαμένου υποβρυχίου στην περιοχή (Στενό του Οτράντο) και την ημερομηνία (9 Ιανουαρίου 1941) που αναφέρθηκε από το Ελληνικό Ναυαρχείο. Μεταπολεμικά έγινε γνωστό ότι η Ιταλία διέθετε έναν αριθμό παλαιών και μη υπηρεσιακών υποβρυχίων, που αν και τυπικά παροπλισμένα, συμμετείχαν σε πολεμικές περιπολίες κοντά στις Ιταλικές ακτές οπότε μπορεί να βυθίστηκε κάποιο από αυτά, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Αστρολογικά: Με βάση τον τρόπο και το πεδίο της δράσης του, ένα υποβρύχιο ως όπλο μπορεί να θεωρηθεί «Πλουτώνιο» ή «Ποσειδώνιο», κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ημέρα που το «Τρίτων» ανέλαβε υπηρεσία (1/12/1930), με τον Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει δύο «κρυφές» συνόδους με τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα.
Οι ίδιες όψεις πρωταγωνίστησαν και στην πρώτη πολεμική εμπλοκή του υποβρυχίου (ο Άρης στον Τοξότη, σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα και σε «κρυφό» τετράγωνο με τον αστρικό Ποσειδώνα), ενώ όπως θα δούμε η όψη Άρη-Πλούτωνα είχε ανάμιξη και στην περιπετειώδη βύθιση του.
Για την ιστορία, το «Τρίτων» ήταν μέρος μιας μάλλον ελαττωματικής παρτίδας υποβρυχίων Γαλλικής κατασκευής και κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του προέκυπταν συχνά τεχνικά προβλήματα. Βυθίστηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1942, στην 13η αποστολή του, ύστερα από ένα άγριο κυνηγητό με το Γερμανικό ανθυποβρυχιακό «2102», καθώς στον ουρανό δέσποζε ένα τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Άρη (στον Σκορπιό) τον Πλούτωνα (στον Λέοντα) και τον αστρικό Ουρανό (στον Ταύρο).
Το όλο σκηνικό θα μπορούσε να γίνει ταινία, πολύ περισσότερο που είχε ένα απρόσμενο φινάλε πολλά χρόνια μετά.
Σύμφωνα με τις πηγές http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%89%CE%BD_(%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%BF_%CE%A5-5) που αξίζει πραγματικά να διαβάσετε, στο τέλος της δραματικής καταδίωξης, το «Τρίτων» εμβολίστηκε στην επιφάνεια της θάλασσας από το «2102» στις 22:14 με το Μεσουράνημα της στιγμής να βρίσκεται στον Ταύρο, επάνω στον αστρικό Ουρανό και το τ-τετράγωνο.των τριών πλανητών.
Οι Γερμανοί πήραν ως λάφυρο την σημαία του, η οποία επιστράφηκε τριάντα χρόνια μετά από τον κυβερνήτη του «2102» πλωτάρχη Κλάινερ, κατά την παράδοση του νέου (τότε) υποβρυχίου «Τρίτων ΙΙ» στις 20/9/1972.
9 Ιανουαρίου 1944 - Γεννήθηκε ο Jimmy Page
Ο James Patrick «Jimmy» Page ξεκίνησε την καριέρα του ως κιθαρίστας σε στούντιο ηχογράφησης στο Λονδίνο. Στα τέλη του 1964 έγινε πρόταση στον Page
να αντικαταστήσει τον Eric Clapton στους The Yardbirds, αλλά αρνήθηκε την προσφορά γιατί οι δυο τους ήταν φίλοι. Το Φεβρουάριο του 1965 ο Clapton έφυγε από τους Yardbirds και τότε ο Page αποφάσισε να πάρει τη θέση του. Παρέμεινε στους Yardbirds μέχρι το 1968, όπου και ίδρυσε το θρυλικό ροκ συγκρότημα των Led Zeppelin. Ο Jimmy Page θεωρείται από το κοινό, τους κριτικούς και τους συναδέλφους του μουσικούς όσο ως ένας από τους πλέον σημαντικούς κιθαρίστες και στιχουργούς στην rock μουσική. Το περιοδικό Rolling Stone τον έχει περιγραφεί ως «ο ποντίφικας των δυνατών riffing». Το 2010, ο Jimmy Page κατετάγη στο Νο.2 στην λίστα του Gibson, «Top 50 Κιθαρίστες όλων των εποχών» και το 2007 ήταν No.4 στο περιοδικό Classic Rock στους «100 Wildest Guitar Heroes». Επίσης, ο Page κατετάγη τρίτος στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τους «100 Μεγαλύτερους Κιθαρίστες όλων των εποχών» το 2011. Τέλος, έχει μπει στο Rock and Roll Hall of Fame δύο φορές, μία ως μέλος των Yardbirds (1992) και μία ως μέλος των Led Zeppelin (1995).
Αστρολογικά: H «κινητήρια δύναμη» των Led Zeppelin, ήρθε στον κόσμο στις 4:00 στο Heston της Αγγλίας. Αιγόκερως με Ωροσκόπο στον Σκορπιό και Σελήνη στον Καρκίνο, χαρακτηρίζεται αστρολογικά από την αντίθεση της Αφροδίτης με τον Άρη και τον Ουρανό στον άξονα 1ου και 7ου οίκου, με δύο «διεξόδους», τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα, που σχηματίζουν όψεις με τα άκρα της αντίθεσης. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι δύο αργοί πλανήτες αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές του ωροσκοπίου, αφού αναλαμβάνουν να εκφράσουν όλη τη δυναμική της αντίθεσης.
Εκτός λοιπόν από τα τυπικά αστρολογικά χαρακτηριστικά των ρόκερς (έντονος Άρης και δυναμική ισορροπία Κρόνου-Ουρανού), ο Πέητζ είχε να διαχειριστεί έναν εξαιρετικά «δραστήριο» Πλούτωνα και από αυτήν την άποψη οι αποκρυφιστικές αναζητήσεις του, που πολλές από αυτές αποτυπώθηκαν στην κουλτούρα των Led Zeppelin, δείχνουν μάλλον ...φυσιολογικές.
Ο τροπικός Πλούτωνας στον 9ο οίκο κάνει σύνοδο με το αστρικό Μεσουράνημα, ενώ ο αστρικός αντίθεση με τον Ήλιο και τον Ερμή. Χώρια ο Ωροσκόπος στο Σκορπιό και οι όψεις του Πλούτωνα με την Αφροδίτη και τον Άρη...
Όπως και πολλοί ακόμη ρόκερς της γενιάς του, ο Πέητζ δεν ήταν και τόσο ...καλό παιδί.
Με τη συνηγορία της Σελήνης του στον Καρκίνο (σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα) και την ...τρελαμένη Αφροδίτη του είχε ποικίλες σχέσεις με θαυμάστριες του γκρούπ, ενώ έκανε ευρύτατη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Τελικά ...επέζησε, μάλλον χάρη στον Πλούτωνα του, που σπάνια εγκαταλείπει πρώτος τη «σκηνή».
Σήμερα ζει στο Berkshire, έχοντας στο ενεργητικό του μια ένδοξη καριέρα, δύο γάμους και τέσσερα παιδιά.
Τη φήμη του τη χρωστά στο Δία, που βρίσκεται σε σύνοδο με το Μεσουράνημα αλλά και στις κύριες όψεις της Δήμητρας με τη Σελήνη και τον αστρικό Ήλιο.