Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 27/1
Εγκαινιάζεται το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στην Νεβάδα, αστροναύτες χάνουν την ζωή τους στις δοκιμές του Apollo 1, γεννήθηκε ο Lewis Carrol, συγγραφέας της «Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων»
΄
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
27 Ιανουαρίου 1951 - Εγκαινιάζεται το πεδίο πυρηνικών δοκιμών στην Νεβάδα
Το πεδίο Εθνικής Ασφάλειας της Νεβάδα (N2S2) (ονομαζόταν και Nevada Test Site (NTS), ήταν μία τοποθεσία του Υπουργείου Ενέργειας που βρισκόταν στο νοτιοανατολικό Nye County της Nevada, περίπου 65 μίλια (105 χλμ.) βορειοδυτικά της πόλης του Las Vegas. Η τοποθεσία επιλέχτηκε στις 11 Ιανουαρίου 1951 για την εκτέλεση πυρηνικών δοκιμών και αποτελείται από περίπου 1.360 τετραγωνικά μίλια (3.500 km2) από έρημο και ορεινό έδαφος. Η πυρηνική δοκιμή στο χώρο της Νεβάδα ξεκίνησε με μία χιλιότονη TNT (4,2 TJ) βόμβα που έπεσε στις 27 Ιανουαρίου 1951. Πολλές από τις φωτογραφίες-σύμβολο της πυρηνικής εποχής προέρχονται από την NTS. Ο χώρος δοκιμής της Νεβάδας περιέχει 28 περιοχές, 1.100 κτίρια, 400 μίλια (640 χλμ) απασφαλτοστρωμένους δρόμους, 300 μίλια (480 χιλιόμετρα) ασφαλτοστρωμένους δρόμους, δέκα ελικοδρόμια και δύο αεροδιάδρομους. Μεταξύ του 1951 και του 1992 έγιναν συνολικά 928 πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή εκ των οποίων οι 828 ήταν υπόγειες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, «το μανιτάρι» από αυτές ήταν ορατό σχεδόν 100 μίλια μακριά (160 χλμ) προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Λας Βέγκας, όπου οι δοκιμές έγιναν τουριστικό αξιοθέατο. Οι Αμερικανοί κατευθύνονταν στο Λας Βέγκας για να «το μανιτάρι» της έκρηξης από τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης.
Αστρολογικά: Πυρηνικά όπλα και δοκιμές δεν νοούνται χωρίς Πλούτωνα και πράγματι εκείνη την μέρα ο πλανήτης αυτής της «σκοτεινής» ενέργειας σχημάτιζε μια αντίθεση με τον αστρικό Δία. Η εν λόγω αντίθεση μάλιστα έγινε πάνω στον γενέθλιο Ήλιο των ΗΠΑ (ο τροπικός σε αντίθεση με τον Δία και ο αστρικός σε σύνοδο με τον Πλούτωνα-χάρτης ανεξαρτησίας 3/9/1783).
Γενικότερα σε σχέση με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας η διέλευση του Πλούτωνα από τον Λέοντα (1938-1957) έβγαλε στην επιφάνεια τις τρομακτικές δυνατότητες της ως όπλου, ενώ στην συνέχεια με το πέρασμα του Πλούτωνα στην Παρθένο (1957-71), τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα πυρηνικά εργοστάσια. Με τον Πλούτωνα στο Ζυγό (1971-84), οι πυρηνικοί εξοπλισμοί επεκτάθηκαν τόσο που όλοι μιλούσαν για την «ισορροπία του τρόμου» και ...ευτυχώς με τον Πλούτωνα στον Σκορπιό (1984-96) άρχισε η αποκλιμάκωση τους.
27 Ιανουαρίου 1967 - Τρεις αστροναύτες χάνουν την ζωή τους στις δοκιμές του Apollo 1
Το Apollo 1 (και Apollo Saturn-204 ή AS-204) είχε προγραμματιστεί να είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προσσελήνωσης με ημερομηνία έναρξης την 21η Φεβρουαρίου 1967. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής όμως ξέσπασε πυρκαγιά στην καμπίνα από την εξέδρα εκτόξευσης στις 27 Ιανουαρίου στο Launch Pad 34 στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και σκότωσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, τους: Virgil "Gus" Grissom, Edward H. White και Roger B. Chaffee, καταστρέφοντας την Κύρια μονάδα. Η ονομασία της αποστολής Apollo 1,επιλέχθηκε από το πλήρωμα και επισήμως αποσύρθηκε από τη NASA σε ανάμνηση αυτών που χάθηκαν στις 24 Απριλίου 1967. Αμέσως μετά την πυρκαγιά, η NASA συγκάλεσε το συμβούλιο επιθεώρησης Ατυχημάτων του Apollo 204 για να ανευρεθεί η αιτία της πυρκαγιάς. Αν και η πηγή ανάφλεξης ποτέ δεν προσδιορίστηκε οι θάνατοι των αστροναυτών αποδόθηκαν σε ένα ευρύ πλαίσιο ελαττωματικού σχεδιασμού και κατασκευής. Η επανδρωμένη φάση του έργου καθυστέρησε για 20 μήνες, ενώ τα προβλήματα αυτά διορθώθηκαν. Το όχημα εκτόξευσης Saturn IB της SA-204, που έχει προγραμματιστεί για χρήση σε αυτή την αποστολή, χρησιμοποιήθηκε αργότερα για την πρώτη μη επανδρωμένη σεληνιακή δοκιμαστική πτήση του Apollo 5. Η πρώτη επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή ήταν η Apollo 7 που έγινε με τα υπόλοιπα αναπληρωματικά μέλη του πληρώματος Apollo 1 στις 7 Οκτωβρίου, 1968.
Αστρολογικά: Το τραγικό δυστύχημα συνέβη στις 18:31:21, με το τετράγωνο Άρη-Δία να παραπέμπει σε μια πυρκαγιά-έκρηξη, ωστόσο οι γωνιακές ακμές του ωροσκοπίου δεν «ευθυγραμμίστηκαν» απόλυτα με τους δύο εν λόγω πλανήτες.
Στον χάρτη της Νέας Σελήνης που προηγήθηκε (10/1/67) διαφαίνεται μια σχέση με το συμβάν (ο Ωροσκόπος της ήταν ακριβώς στην ίδια θέση με το Μεσουράνημα την ώρα της έκρηξης) κάτι που επιβεβαιώνεται και από έναν πλανητικό σχηματισμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα «εκρηκτικός»: Τα Φώτα σε τετράγωνο με τον Άρη και τον αστρικό Ουρανό και ο αστρικός Άρης σε σύνοδο με τον Ουρανό. Μάλιστα, ο αστρικό Ωροσκόπος έκανε αντίθεση με τον Άρη στην 18η μοίρα του άξονα Κριού-Ζυγού, υποδηλώνοντας κινδύνους που δυστυχώς επαληθεύτηκαν λίγες ημέρες αργότερα.
Η εμπλοκή του δίδυμου Άρη-Ουρανού μας «υποψιάζει» για την ενεργοποίηση του γενέθλιου τετραγώνου των δύο πλανητών στον χάρτη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (3/9/1783). Έχω αναφερθεί κι άλλες φορές στον συγκεκριμένο χάρτη, ιδιαίτερα με αφορμή γεγονότα που «ακουμπούσαν» είτε στον Άρη (στον Κριό), είτε στον Ουρανό (στον Καρκίνο), είτε στον Ποσειδώνα (στον Ζυγό) που μετατρέπει το όλο σχήμα σε τ-τετράγωνο.
Και εκείνο το μοιραίο απόγευμα, είχαμε πράγματι μια εκ νέου ενεργοποίηση αυτού του «θηρίου» αλλά αυτήν την φορά στην αστρική του εκδοχή.
Οι γενέθλιες αστρικές θέσεις του Άρη και του Ουρανού στον χάρτη των ΗΠΑ είναι αντίστοιχα η 23η των Ιχθύων και η 24η της Παρθένου, εκεί που βρίσκεται και ο γενέθλιος τροπικός Ερμής της χώρας.
Και αρκεί μια ματιά στην συναστρία ΗΠΑ-δυστυχήματος για να διαπιστώσει κανείς τον ...κακό χαμό που γινόταν στους ουρανούς.
Πάνω στο γενέθλιο τετράγωνο Άρη-Ουρανού «κόλλησαν» τόσο ο Ουρανός (σε τετράγωνο μάλιστα με την transit Δήμητρα), όσο και ο Πλούτωνας (σε τετράγωνο με τον γενέθλιο Ουρανό). Και η όψη Άρη-Ουρανού, ενεργοποιημένη από την Νέα Σελήνη της 10ης Ιανουαρίου ήταν εκείνη που οδήγησε τους τρεις αστροναύτες στον θάλαμο-κρεματόριο.
27 Ιανουαρίου 1832 - Γεννήθηκε ο Lewis Carrol, συγγραφέας της «Αλίκης στην Χώρα των Θαυμάτων»
Περισσότερα για τον ίδιο αλλά και για την «Αλίκη» μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο link.