Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 6/2

Ο Όθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο, η κατάργηση της σχολικής ποδιάς, γεννήθηκε ο Μπομπ Μάρλεϊ

από τη Λίντα Παπασταύρου και το Γ. Ριζόπουλο

6 Φεβρουαρίου 1833 - Ο Όθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο

Ο πρίγκιπας Otto Friedrich Ludwig της Βαυαρίας, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1815 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας (τότε ανήκε στο Βασίλειο της Βαυαρίας) και ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας και της Θηρεσίας του Saxe-Hildburghausen. Μέσω του προγόνου του Ιωάννη του Β΄, δούκας της Βαυαρίας, ο Όθωνας είχε καταγωγή από τις αυτοκρατορικές δυναστείες του Κομνηνού και του Λάσκαρη. Με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου το 1830 η Αγγλία συμφώνησε με τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις στη δημιουργία Ελληνικού Βασιλείου, ιδίως λόγω της καχυποψίας απέναντι στον Καποδίστρια που τον θεωρούσαν ρωσόφιλος. Μετά την άρνηση του Λεοπόλδου της Σαξωνίας (γιου του δούκα του Sachsen-Coburg-Saalfeld, Φραγκίσκου) που είχε επιλεγεί, προτάθηκε ο Όθωνας. Όταν εξελέγη βασιλιάς, οι Μεγάλες Δυνάμεις πήραν υπόσχεση από τον πατέρα του Όθωνα ότι θα τον σταματήσει από εχθρικές ενέργειες σε βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και επέμειναν για τον τίτλο «Βασιλιά της Ελλάδας» κι όχι «Βασιλιά των Ελλήνων» που θα συνεπαγόταν αξιώσεις και για τους υπόλοιπους Έλληνες που βρίσκονταν ακόμα υπό τουρκική κατοχή. Στις 6 Φεβρουαρίου του 1833 (25 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) ο Όθωνας μαζί με στράτευμα 3500 Βαυαρών και τριμελή επιτροπή (λόγω του ότι ήταν ανήλικος) έφτασε στο λιμάνι του Ναυπλίου με τη Βρετανική φρεγάτα «Μαγαδασκάρη» και έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τον κόσμο. Η τριμελής επιτροπή που έλαβε χρέη Αντιβασιλείας αποτελούνταν από τους: Josef Ludwig von Armansperg, Karl von Abel και Georg Ludwig von Maurer. Ο Όθωνας τελικά έφυγε από την Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα του Αμαλία μετά την επανάσταση που ξέσπασε στην Αιτωλοακαρνανία στις 23 Οκτωβρίου 1862. Πέθανε στις 14 Ιουλίου 1867 στη Βαμβέργη (Bamberg). Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα. Είναι θαμμένος μαζί με την Αμαλία στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας, στην εκκλησία Theatinerkirche, στο κέντρο του Μονάχου. Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, παρόλο που ο Όθωνας απέτυχε, αγάπησε την Ελλάδα σαν να ήταν πατρίδα του, όχι όμως και τους Έλληνες.

Αστρολογικά: Η αποβίβαση του Όθωνα στο λιμάνι του Ναυπλίου έγινε γύρω στις 11:00 το πρωί εν μέσω φρενίτιδας ενθουσιασμού αλλά και με μια σύνοδο Ήλιου-Ουρανού να δεσπόζει στον 10ο οίκο του ωροσκοπίου της στιγμής.

Το γεγονός έχει καταγραφεί στην συνείδηση των Ελλήνων ως εξαιρετικά σημαντικό και η αφετηρία μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, τόσο που ο χάρτης της 6ης Φεβρουαρίου του 1833 (25η Ιανουαρίου με το παλιό ημερολόγιο) θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει μια θέση ανάμεσα στο πάνθεον των προτεινόμενων γενέθλιων ωροσκοπίων για την Ελλάδα.

Ανεξάρτητα από αυτό πάντως, κάποιες πλανητικές όψεις ήταν ενδεικτικές τόσο για τον εορταστικό χαρακτήρα της ημέρας, όσο και για όσα θα επακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Η σύνοδος του Ήλιου με τον Ουρανό -μια όψη που υπήρχε και στον χάρτη του Όθωνα, ως αντίθεση- ήταν δηλωτική μεν μιας μεγάλης αλλαγής αλλά και οιωνός ανατροπών ή ενός ξαφνικού τέλους. Η επανάσταση του 1843 και η έξωση του Όθωνα το 1862, έμελλε να είναι τα κυριότερα επεισόδια μιας Βασιλείας που κράτησε ακριβώς έναν ...Κρόνο (δηλαδή 29 χρόνια).

Η σύνοδος του Ερμή με τον Ποσειδώνα -ακόμη μια όψη που υπήρχε και στον γενέθλιο χάρτη του Όθωνα, ως αντίθεση- ήταν άκρως περιγραφική σε σχέση με το «αντ’ αυτού», δηλαδή την Αντιβασιλεία των τριών Γερμανών για όσο καιρό ο Όθων ήταν ανήλικος, όπως επίσης και για τις υψηλές προσδοκίες, το «παραμύθι» που ζούσαν οι άρτι απελευθερωθέντες Έλληνες, και το οποίο σύντομα επρόκειτο να διαψευστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η Αφροδίτη στον Κριό, με τον Δία από την μια πλευρά (σε σύνοδο) να πανηγυρίζει και τον Κρόνο από την άλλη (σε αντίθεση) να βάζει την σφραγίδα των περιορισμών και της αυταρχικότητας.

Ο Όθων ανήκε στο ζώδιο των Διδύμων (γεν 1/6/1815, στο Σάλτσμπουργκ) και στον γενέθλιο χάρτη του υπερείχαν σαφώς τα μεταβλητά (Ερμής στους Διδύμους, Ποσειδώνας και Ουρανός στον Τοξότη, Σελήνη, Άρης και Πλούτωνας στους Ιχθύες). Και η «διπλή» φύση των Διδύμων συνέβαλε δραστικά στο να εξελιχθεί σε έναν δισυπόστατο ηγεμόνα, έναν παντοτινά Γερμανό, που υιοθέτησε πολλές από τις συνήθειες του λαού που κυβερνούσε.

6 Φεβρουαρίου 1982 - Η οριστική κατάργηση της σχολικής ποδιάς

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 1982, όταν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την κατάργηση της σχολικής ποδιάς, σημείο αναφοράς των μαθητών γενεών ολόκληρων, κάτι που προκάλεσε αντιθέσεις και διχασμούς σε αρκετά σημαντικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν η μόδα στα σχολεία θα φέρει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών. Η μπλε ποδιά γρήγορα αντικαταστήθηκε, αφού η πλειονότητα των μαθητών προτιμούσε να φορά ρούχα της επιλογής της.

Αστρολογικά: Επανάσταση ή αίρεση των περιορισμών χωρίς τον Ουρανό, δεν ...γίνεται! Έτσι η θέση του πλανήτη στον Τοξότη, σε ένα ζώδιο που συνδέεται στενά με την Παιδεία αλλά και με τα κοινωνικά ήθη αποδείχθηκε καταλυτική, βοηθούντος και του Δία, του έτερου φιλελεύθερου του ζωδιακού. Η «κρυφή» σύνοδος των δύο πλανητών έδωσε και το μέτρο μιας αλλαγής που οδήγησε άμεσα στην ...ανάπτυξη της haute couture στα σχολεία!

6 Φεβρουαρίου 1945 - Γεννήθηκε ο Μπομπ Μάρλεϊ

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της ρέγγε συντελώντας καταλυτικά στην παγκόσμια διάδοση της, γεννήθηκε στις 2:30 στο St Ann’s Bay της Τζαμάικα.

Αν και η ώρα γέννησης του δεν είναι επιβεβαιωμένη, στο ωροσκόπιο του υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν να συμβαδίζουν με όλα όσα γνωρίζουμε για την προσωπικότητα και το έργο του, με πρώτα και κύρια την παρουσία του Δία και του Ποσειδώνα στο 10ο οίκο.

Και ο Κρόνος στον 7ο οίκο και τον Καρκίνο δίνει μια καλή εικόνα για τις «ράστα» κοινωνικές και πολιτικές του απόψεις, που μεταξύ άλλων είχαν σαν σημείο αναφοράς τον αυτοκράτορα της Αιθιοπίας και το μεσσιανικό του ρόλο. Αρωγός σε αυτές τις αντιλήψεις ήταν επίσης ο Ουρανός, σε σύνοδο με την ακμή του 7ου οίκου και-ως αστρικός-σε τετράγωνο με τον Ήλιο.

Η ζωή του Μάρλεϊ δεν ήταν βέβαια εύκολη. Μεγαλωμένος σε γκέτο συνήθισε από νωρίς τη σκληρή-και συχνά παραβατική-καθημερινότητα, που «ξαλάφρωνε» κυρίως με τη χρήση ουσιών (η Αφροδίτη στον 4ο οίκο σε τ-τετράγωνο με τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα).

Η Σελήνη στο Σκορπιό και το 12ο οίκο παράλληλα με τη διευρυμένη δυνατότητα διείσδυσης στο κοινό (η αστρική σε σύνοδο με τη Δήμητρα και τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον 8ο οίκο) ήταν ένας μόνιμος ...μπελάς, τόσο εξ αιτίας της έφεσης της σε δραστηριότητες της «σκοτεινής πλευράς», όσο και της ευαισθησίας της σε θέματα υγείας. Και μπορεί ο καρκίνος να τον νίκησε στις 11/5/81 (ήταν μόλις 36 ετών) αλλά σίγουρα το όνομα και η μουσική του θα παραμείνουν αθάνατα.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved