Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 7/2

Η «Μονόπολη» βγαίνει στο εμπόριο, η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ο Πλούτωνας «προσπερνά» τον Ποσειδώνα

Παπασταύρου Λίντα
Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 7/2

από τη Λίντα Παπασταύρου και το Γ. Ριζόπουλο

7 Φεβρουαρίου 1935-Η «Μονόπολη» βγαίνει στο εμπόριο

Monopoly_Logo_123

Η ιστορία της Μονόπολης φτάνει πίσω στο 1904, όταν μία Αμερικανίδα με το όνομα Elizabeth (Lizzie) J. Magie Phillips δημιούργησε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου προσπάθησε να εξηγήσει την ενιαία θεωρία του φόρου του Henry George (επρόκειτο να τονίσει τις αρνητικές πτυχές της συγκέντρωσης της γης σε ιδιωτικά μονοπώλια). Το παιχνίδι της, «Το παιχνίδι του Ιδιοκτήτη» όπως το ονόμασε δημοσιεύθηκε το 1924, μέχρι τις αρχές του ’30 που η Parker Brothers, θυγατρική της Hasbro, δημοσίευσε το παιχνίδι με το ταμπλό που μοιάζει πολύ με το τωρινό. Στη δεκαετία του 1930, η John Waddington Ltd (Waddingtons) ήταν μια τυπογραφική επιχείρηση από το Leeds, που είχε αρχίσει να επεκτείνεται στη συσκευασία και την παραγωγή τραπουλών. Η Waddingtons είχε στείλει ένα παιχνίδι της με κάρτες, το Lexicon, στην Parker Brothers, ελπίζοντας να τους παρακινήσει να το εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον ίδιο τρόπο, η Parker Brothers έστειλε κάποια αντίγραφα της Μονόπολης στη Waddingtons νωρίς το 1935 πριν το παιχνίδι τεθεί σε παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Waddingtons, Victor Watson, έδωσε το παιχνίδι στο γιο του Norman (ο οποίος ήταν επικεφαλής του τμήματος παιχνιδιών) για να το ελέγξει ένα Σαββατοκύριακο. Ο Norman εντυπωσιάστηκε από το παιχνίδι και έπεισε τον πατέρα του να καλέσει την Parker Brothers το πρωί της Δευτέρας. Η παρούσα κλήση οδήγησε την Waddingtons στην απόκτηση άδειας για την παραγωγή και εμπορία εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Watson θεώρησε ότι το παιχνίδι για να σημειώσει επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έπρεπε να αντικατασταθούν οι αμερικανικές τοποθεσίες έτσι πήρε τη γραμματέα του, Marjory Phillips και πήγαν στο Λονδίνο για να αναζητήσουν τις θέσεις. Το 1941, η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία προσέγγισε την Waddington Ltd, ώστε να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατουμένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα στα παιχνίδια ήταν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα, και άλλα αντικείμενα χρήσιμα για την διαφυγή των αιχμαλώτων που τους διανεμήθηκαν μέσω ψεύτικων ομάδων φιλανθρωπίας που ανήκαν στις μυστικές υπηρεσίες.

Αστρολογικά: Η εξοικείωση των παιδιών με τον καπιταλισμό και τους κανόνες του είναι just to the point, αφού το παιχνίδι έχει τα ...αναμενόμενα και γνήσια χαρακτηριστικά του Real Estate! Ο Δίας στον Σκορπιό σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα και την Δήμητρα στον Καρκίνο, αποδίδει άριστα το κλίμα των αγοραπωλησιών, της συσσώρευσης πλούτου αλλά και μιας ενδεχόμενης ...χρεωκοπίας.

7 Φεβρουαρίου 1992 - Η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Stamp_Germany_2003_MiNr2373_Vertrag_von_Maastricht_copy

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ (η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή ΣΕΕ) υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992 από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Στις 9-10Δεκεμβρίου 1991, η ίδια πόλη φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο συνέταξε τη Συνθήκη. Μετά την έναρξη ισχύος της, την 1η Νοεμβρίου 1993, κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ντελόρ, δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδήγησε στη δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, το ευρώ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει τροποποιηθεί σε κάποιο βαθμό από μεταγενέστερες συνθήκες, όπως τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, της Νίκαιας και της Λισαβόνας

Αστρολογικά: Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε κάτω από την επιρροή ενός «κρυφού» τ-τετραγώνου ανάμεσα στον Ήλιο, τον αστρικό Δία στον Λέοντα και τον τροπικό Πλούτωνα στο Σκορπιό, δίνοντας το μέτρο για τις οικονομικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν στην «Ενωμένη Ευρώπη». Η συσσώρευση πλούτου και ο οικονομικός-πολιτικός έλεγχος είναι τα κύρια γνωρίσματα της Συνθήκης, με βάση τουλάχιστον τον συγκεκριμένο σχηματισμό και δυστυχώς εδώ δεν πρόκειται για ...Μονόπολη αλλά για τα στυγνά Μονοπώλια. Επιπλέον, οι πέντε πλανήτες στον Αιγόκερω, με την σύνοδο Ουρανού-Ποσειδώνα να δεσπόζει, έριξαν έναν ακόμη «κύβο» για την εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Τάξης Πραγμάτων.

Όσο για τον χάρτη της ημέρας που η Συνθήκη τέθηκε σε εφαρμογή (1/11/1993) είναι ...ίδιος και χειρότερος, αφού εκτός από την «κρυφή» σύνοδο του αστρικού Πλούτωνα με τον Δία, το τ-τετράγωνο ανάμεσα στον Κρόνο (στον Υδροχόο), το δίδυμο Άρη-Πλούτωνα (στον Σκορπιό) και την Σελήνη (στον Ταύρο) δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας: Σκληρή πολιτική με σκοπό την επιβολή μιας οικονομικής δικτατορίας.

7 Φεβρουαρίου 1979 - Ο Πλούτωνας «προσπερνά» τον Ποσειδώνα

800px-Pluto-Charon_double_planet

Η πλήρης περιφορά του Πλούτωνα γύρω από τον Ήλιο είναι 248 γήινα χρόνια. Τα χαρακτηριστικά της τροχιάς του όμως διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνα των υπολοίπων πλανητών, οι οποίοι έχουν σχεδόν κυκλικές τροχιές γύρω από τον Ήλιο κοντά στην εκλειπτική. Σε αντίθεση, η τροχιά του Πλούτωνα έχει ιδιαίτερη κλίση σε σχέση με την εκλειπτική (πάνω από 17 °) και είναι αρκετά ελλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένα σημείο της τροχιάς του να βρεθεί πιο κοντά στον Ήλιο από ό, τι ο Ποσειδώνας. Τελευταία, βρέθηκε πιο κοντά στον Ήλιο από τον Ποσειδώνα την περίοδο μεταξύ 7 του Φεβρουαρίου 1979 και 11 του Φεβρουαρίου 1999. Λεπτομερείς υπολογισμοί δείχνουν ότι την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό διήρκεσε μόλις 14 χρόνια και ήταν από τις 11 Ιουλίου 1735 έως την 15η Σεπτεμβρίου 1749, ενώ μεταξύ 30 Απριλίου του 1483 έως τις 23 Ιουλίου 1503, είχε διαρκέσει 20 χρόνια. Οι διάρκειες της σχέσης ποικίλλουν λόγω της μεταβαλλόμενης ταχύτητας της κίνησης του Ποσειδώνα κατά μήκος της τροχιάς του.

Αστρολογικά: Αυτή η μοναδική ιδιότητα του Πλούτωνα, οφείλεται στην μεγάλη εκκεντρότητα της τροχιάς του. Έτσι κάθε φορά που ο Πλούτωνας πλησιάζει το περιήλιο του «περνάει» μέσα από την τροχιά του Ποσειδώνα, αφήνοντας τον ...τελευταίο! Και βέβαια οι δύο πλανήτες δεν συγκρούονται ποτέ, αφού το επίπεδο της τροχιάς του Πλούτωνα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των υπόλοιπων πλανητών, έχοντας συγκριτικά μια μεγάλη κλίση (γωνία) 17 μοιρών.

Η «παράδοξη» αλλαγή φρουράς στις εσχατιές του Ηλιακού μας συστήματος κράτησε μέχρι τις 11/2/1999 και στο διάστημα αυτών των είκοσι ετών ο Πλούτωνας όντας πιο κοντά στον Ήλιο απ’ ότι ο Ποσειδώνας έτρεχε πιο γρήγορα καλύπτοντας ένα ζώδιο σε 13 ή 12 χρόνια (ο Ποσειδώνας κάνει 14). Γι’ αυτό και η παραμονή του Πλούτωνα στον Ζυγό, τον Σκορπιό και τον Τοξότη ήταν συγκριτικά πολύ σύντομη. Αντίστοιχα, όταν ο πλανήτης βρίσκεται στο αφήλιο του, η παραμονή σε κάθε ζώδιο ξεπερνά τα 30 χρόνια (στον Ταύρο και τους Διδύμους).

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved