Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 8/2
Γεννιέται η Δραχμή, συντριβή της πτήσης 1851 στις Αζόρες, η τραγωδία της «Θύρας 7»
από τη Λίντα Παπασταύρου και το Γ. Ριζόπουλο
8 Φεβρουαρίου 1833 - Γεννιέται η Δραχμή
Το πρώτο και ασημένιο νόμισμα που κυκλοφόρησε στο κράτος της σύγχρονης Ελλάδας ήταν ο Φοίνικας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1828 ήταν υποδιαιρούμενο σε λεπτά και καθορίστηκε από την Δ' Εθνοσυνέλευση (στο Άργος). Ο Φοίνικας επιλέχθηκε εξαιτίας της μυθολογικής του διάστασης και συμβόλιζε την αναγέννηση της Ελλάδας, καθώς αποτελούσε και τον θυρεό της Φιλικής Εταιρείας. Λίγο μετά τον διορισμό του Όθωνα ως Βασιλιά της Ελλάδας, με το διάταγμα «περί ρυθμίσεως του νομισματικού συστήματος», την 8η Φεβρουαρίου 1833 αντικαθίσταται ο Φοίνικας με την Δραχμή. Η νέα νομισματική μονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους υποδιαιρούταν σε 100 λεπτά. Από τότε και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002, η Δραχμή ήταν νομισματική μονάδα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Η καθιέρωση της δραχμής το 1833 ήταν ακόμα μια προσπάθεια της Πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Οι πρώτες δραχμές και οι υποδιαιρέσεις τους κόπηκαν στην Βαυαρία από μήτρες που κατασκεύασε στο Μόναχο ο Κόνραντ Λάνγκε, μετέπειτα διευθυντής του Ελληνικού Βασιλικού Νομισματοκοπείου. Παρόλο που το βασιλικό διάταγμα έχει ημερομηνία 8 Φεβρουάριου 1833 στη πρώτη δραχμή αναγραφόταν το έτος 1832, το έτος δηλαδή που διορίστηκε ο Όθωνας Βασιλιάς.
Αστρολογικά: Ένα νόμισμα που ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων (20 Φεβρουαρίου με το νέο ημερολόγιο), δεν είναι και ότι το καλύτερο όσον αφορά την σταθερότητα του. Πρακτικά πρόκειται για ένα νόμισμα ...φάντασμα, το οποίο δεν παρέχει καμία ασφάλεια και από αυτήν την άποψη η πορεία της δραχμής, από τις διαρκείς υποτιμήσεις μέχρι τον πληθωρισμό της Κατοχής, κρίνεται ως ...φυσιολογική.
Πάντως στην παρούσα φάση, η διέλευση του Ποσειδώνα από τον Ήλιο της ενδέχεται να δημιουργήσει πλήθος σεναρίων, ενώ δεν αποκλείεται να την δούμε να επανέρχεται προσωρινά ως ένα μη νόμιμο νόμισμα που όμως χρησιμοποιείται, διευκολύνοντας ίσως κάποιες συναλλαγές.
8 Φεβρουαρίου 1989 - Συντριβή της πτήσης 1851 στις Αζόρες
Το Boeing 707 της πτήσης τσάρτερ 1851 της Independent Air από το Μπέργκαμο της Ιταλίας προς Πούντα Κάνα της Δομινικανής Δημοκρατίας, κατά την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο Σάντα Μαρία στις Αζόρες για μια προγραμματισμένη στάση, προσέκρουσε στο βουνό Pico Alto. Το αεροσκάφος καταστράφηκε, σκοτώνοντας και τους 137 επιβάτες καθώς και τα 7 μέλη πληρώματος.
Αστρολογικά: Το αεροπορικό δυστύχημα συνέβη στις 14:08 UTC με τον Ωροσκόπο να βρίσκεται στους Διδύμους σε αντίθεση με τον αστρικό Ουρανό και τον αστρικό Κρόνο στον Τοξότη.
Ωστόσο συμμετοχή στην πολύνεκρη τραγωδία φαίνεται πως είχε και ο Πλούτωνας (στον Σκορπιό, σε αντίθεση με τον Άρη), αφού στην Νέα Σελήνη που προηγήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα, για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Pico Alto ήταν σε σύνοδο με το Μεσουράνημα σχηματίζοντας επιπλέον και δύο τετράγωνα με τα Φώτα στον Υδροχόο.
8 Φεβρουαρίου 1981 - Η τραγωδία της «Θύρας 7»
Το ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ εξελίχθηκε σε συντριβή της δεύτερης με το σκορ να έχει φτάσει στο 6-0, προκαλώντας φρενίτιδα στους οπαδούς του σταδίου Καραϊσκάκη και ιδίως στους φανατικούς της Θύρας 7. Στις 5 το απόγευμα εκείνης της Κυριακής, μόλις ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα, ξεχύθηκαν όλοι να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού. Σύμφωνα με μία εκδοχή από τη Θύρα 7 και την 8 προσπάθησαν να πάνε στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους παίκτες, όμως ένας απ’ αυτούς γλίστρυσε στη σκάλα και ξαφνικά, μέσα σε λίγα λεπτά, οι πρώτοι φίλαθλοι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο και ποδοπατούνται από τους αυτούς που ακολουθούσαν, χωρίς να έχουν καταλάβει τι ακριβώς συνέβη. Το πλήθος που βρισκόταν ακόμη στους διαδρόμους και την κορυφή της σκάλας εξακολουθούσε να πιέζει για την έξοδό του. Καθώς διαδίδεται η φρικτή είδηση οι πανηγυρισμοί μετατράπηκαν σε θρήνο. Ο απολογισμός της τραγωδίας ήταν 19 νεκροί και 54 τραυματίες. Όλοι οι θάνατοι οφείλονταν σε ασφυξία ενώ 10 από τους 19 νεκρούς ήταν κάτω των 20 ετών και 6 κάτω των 30. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του 18χρονου τότε, Ηλία Λύτρα, που έπεσε από τους πρώτους στα σκαλοπάτια της Θύρας 7 και τραυματίστηκε. «Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε άρχισαν να πέφτουν πάνω μας ένας, δύο, τρεις, δέκα, εκατό..». Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο μηχανισμός περιστροφής δεν είχε αποσυρθεί από την είσοδο της Θύρας 7 και έτσι οι πρώτοι φίλαθλοι δεν μπόρεσαν να βγουν έγκαιρα, με αποτέλεσμα να πιεστούν από εκείνους που τους ακολουθούσαν. Οι νεκροί ενταφιάστηκαν μέσα σε φέρετρα τυλιγμένα με την σημαία της ομάδας ενώ έξω από τη Θύρα 7 τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους. Ακόμα, η τότε διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισε όλοι οι ποδοσφαιριστές να φορούν μαύρα περιβραχιόνια σε όλους τους αγώνες στο Καραϊσκάκη μέχρι το τέλος της περιόδου ενώ αντηχούσε το σύνθημα «Ζουν, ζουν, αυτοί μας οδηγούν».
Κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τα αδικοχαμένα θύματα της Θύρας 7.
Αστρολογικά: Η εμπλοκή του Άρη με τον Ουρανό (τετράγωνο), πάνω στον γενέθλιο Ερμή της Ελλάδος στον Υδροχόο, ήταν εκείνη που οδήγησε στην πρωτοφανή τραγωδία αλλά το γεγονός μπορεί να μην συνέβαινε ποτέ αν δεν υπήρχε η Ηλιακή έκλειψη που έγινε τρεις ημέρες νωρίτερα, στο ωροσκόπιο της οποίας οι δύο πλανήτες ήταν ως αστρικοί πάνω στις γωνιακές ακμές (ο Ουρανός σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο στον Σκορπιό και ο Άρης σε τετράγωνο).
Όσον αφορά την «μεγάλη εικόνα» των επιρροών, ο προοδευμένος Άρης ήταν εμπλεκόμενος τόσο στο Ηλιακό τόξο (αντίθεση με την γενέθλια Δήμητρα της Ελλάδος), όσο και στο secondary, στο οποίο οι ενδείξεις κρίνονται και ως η βασική αστρολογική αιτία της τραγωδίας, με την «καυτή» ζώνη της 20ης-21ης μοίρας του «μεταβλητού σταυρού» να πρωταγωνιστεί:
Ο Άρης ήταν στην 20η μοίρα των Ιχθύων και τον 11ο οίκο (συλλογικές δραστηριότητες), πάνω στο γενέθλιο τετράγωνο Αφροδίτης-Σελήνης αλλά και στον άξονα των Δεσμών της Σελήνης της Ελλάδος.
Επιπλέον, σχημάτιζε ένα τ-τετράγωνο με την προοδευμένη Σελήνη στον Τοξότη (21η μοίρα) και τον προοδευμένο Ερμή στους Διδύμους (21η μοίρα) και ένα ακόμη «κρυφό» τ-τετράγωνο με τον προοδευμένο αστρικό Ήλιο (20η μοίρα Διδύμων και αυτός) και τον προοδευμένο αστρικό Δία (21η μοίρα Τοξότη).