Τετράγωνο Δήμητρας-Χείρωνα: Το έσχατο οχυρό
Σήμερα 16 Μαΐου, η Δήμητρα από τον Αιγόκερω ενώ κινείται σε ανάδρομη τροχιά, κορυφώνει το τετράγωνο με τον Χείρωνα που βρίσκεται στον Κριό
Η όψη της Δήμητρας με τον Χείρωνα πραγματοποιείται στις 21ο 32΄αυτών των ζωδίων. Επηρεάζει κυρίως τα ζώδια του Παρορμητικού σταυρού, δηλαδή Κριούς, Καρκίνους, Ζυγούς και Αιγόκερους που είναι γεννημένοι στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου. Πρόκειται για το δεύτερο τετράγωνο, καθώς το πρώτο πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου. Απομένει άλλο ένα που θα γίνει στις 7 Νοεμβρίου.
Ειδικά αν ανήκεις στα ζώδια που ανέφερα στην αρχή, προσπαθείς να επανέλθεις και να καθιερωθείς σε πρωταγωνιστικό ρόλο κοινωνικά και επαγγελματικά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς πληγές του παρελθόντος αποτελούν τροχοπέδη. Αυτά στην καλή περίπτωση μπορεί να είναι κάποιες προσκολλήσεις που δεν λες να αποχωριστείς ή ευθύνες που έχεις αναλάβει, ενώ, στην χειρότερη, μπορεί να βγουν τα «άπλυτά» σου στη φόρα!
Σε αυτά προστίθενται και οικογενειακά ή θέματα ακίνητης περιουσίας που θέλεις και προσπαθείς να διαπραγματευτείς από θέση ισχύος. Το θέμα είναι πως δεν την έχεις αυτή τη θέση, τουλάχιστον ακόμη ή και αν την έχεις, είναι αμφίβολο αν αυτό σε ευνοεί αυτήν τη στιγμή. Καλύτερα να προχωρήσεις τώρα με χαμηλότερους τόνους ή να περιμένεις λίγο για να αποκτήσεις το πλεονέκτημα.
Η Δήμητρα που σχετίζεται στενά με πολιτικές εξελίξεις, «συνομιλεί», όχι με διάθεση συμφωνίας, με τον Χείρωνα που εκπροσωπεί κυρίως το παρελθόν, τα έθιμα, την παράδοση που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στο τρίπτυχο «πατρίδα-θρησκεία-οικογένεια» σε οποιαδήποτε μορφή του, θετική ή αρνητική. Η δε παρουσία της Δήμητρας στον Αιγόκερω, πολλαπλασιάζει το συντηρητικό στοιχείο που ο Χείρωνας εκπροσωπεί, προσθέτοντας και αυτό της «πολιτικής ορθότητας».
Βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε και το αντίπαλο δέος που σε πρώτο πλάνο είναι ο Ουρανός στον Ταύρο που είναι ενεργός με διάφορους τρόπους και σε πολλά χρονικά διαστήματα. Αυτός ζητά αλλαγές σε ό,τι αποτελεί αξία για μας, υλική ή συναισθηματική.
Σε δεύτερο αλλά σημαντικότερο μακροπρόθεσμα πλάνο, είναι ο Πλούτωνας στον Υδροχόο που θα επιβάλλει τη νέα τάξη πραγμάτων (με τη θετική ή την αρνητική της μορφή), στο όνομα της ισότητας και των ανθρωπιστικών αξιών!
Γι' αυτό θα παρατηρούμε συνεχώς να εναλλάσσονται ή και να συγκρούονται νέα κοινωνικά δεδομένα με παραδοσιακές απόψεις. Αυτό μπορεί να γίνεται παντού: στην πολιτική, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη θρησκεία, ακόμη και στην Eurovision!
Πρόσωπα που έχουν γίνει γνωστά στο παρελθόν από τον χώρο της πολιτικής ή της τέχνης, επανεμφανίζονται, αλλά όχι με ιδιαίτερα αρεστό, στο κοινό, τρόπο.
Κάποιες «vintage» πινελιές στον χώρο της μόδας δεν θα περάσουν απαρατήρητες αλλά ο «θόρυβος» που θα κάνουν δεν θα είναι ανάλογος της αποδοχής που θα έχουν.
Ωστόσο, η Δήμητρα είναι δείκτης του λαού. Οπότε θα έχουμε μια συντηρητική στροφή που θα αποτυπωθεί εκτός των άλλων και στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
Οι συντηρητικές απόψεις φαίνονται να κερδίζουν έδαφος. Τα ερωτήματα όμως, ειδικά στην πολιτική σκηνή, αλλά όχι μόνο εκεί, είναι πολλά. Καταρχάς, αν μπορούν αυτές οι απόψεις να πραγματοποιηθούν ή παραμένουν απλά προθέσεις.
Στην άλλη περίπτωση που είναι και η πιθανότερη, το τετράγωνο Χείρωνα-Δήμητρας δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από μια συντηρητική φρασεολογία που λειτουργεί σαν συνθηματολογία, η οποία θα παρασύρει προς μια πλαστή κατεύθυνση, ενώ στην ουσία η πραγματική ατζέντα θα αλλάξει ελάχιστα!
Και για τις δύο περιπτώσεις η αιτία είναι ίδια: έχουν να αναμετρηθούν με το αντίπαλο δέος στο οποίο αναφέρθηκα που είναι πανίσχυρο. Δηλαδή είτε είναι δύσκολο να εφαρμοστούν είτε δεν είναι καν πραγματικές προθέσεις!
Το τετράγωνο αυτό όμως, μας δείχνει πως η επίκληση κάποιων αδιαπραγμάτευτων αρχών που ανεξάρτητα αν υπήρξαν πραγματικά ή έστω περιστασιακά και υποτίθεται πως κατακτήθηκαν με κόπο, θα γίνεται και από τις δύο πλευρές!
Η παρουσία της Δήμητρας στον Αιγόκερω και μέσα από τις όψεις με τον Χείρωνα, φαίνεται να αποτελεί ένα «ultimum refugium» όπως θα έλεγαν και οι νομικοί, ένα «έσχατο οχυρό» που προσπαθεί να βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές, να διασφαλίσει κάποιες βασικές αρχές, ένα ελάχιστο «fair play» στην πολιτική, τη διπλωματία και τη δικαιοσύνη και το οποίο βέβαια θα επικαλεστούν όλες οι πλευρές. Αλλά ιδιαίτερα γι' αυτήν που εκφράζει την παραδοσιακή γραμμή, θα αποτελέσει το εφαλτήριο στην προσπάθεια να επανακάμψει!
Διάβασε επίσης: