Μέγιστη σεληνιακή στάση: Ένα σχετικά σπάνιο και ανεξερεύνητο φαινόμενο!

Η προηγούμενη κορύφωση αυτής της μέγιστης στάσης-απόκλισης ήταν τον Ιούνιο του 2006 και η επόμενη τον Ιανουάριο του 2025

Θανάσης Ματσώτας
Μέγιστη σεληνιακή στάση: Ένα σχετικά σπάνιο και ανεξερεύνητο φαινόμενο!

Ο Ήλιος και η Σελήνη δεν ανατέλλουν καθημερινά από το ίδιο ακριβώς σημείο του ορίζοντα, αλλά μετατοπίζονται κάθε μέρα σταδιακά προς τον Νότο και μετά πάλι προς τον Βορρά και, μέχρι να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στον Ζωδιακό, εκτελούν μια κίνηση αντίστοιχη με του εκκρεμούς. Ο Ήλιος φτάνει στο μέγιστο σημείο απόκλισης όπου φαίνεται σαν να κάνει μια «στάση», δύο φορές τον χρόνο, στα δύο Ηλιοστάσια, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο που μπαίνει στον Καρκίνο και στον Αιγόκερω αντίστοιχα.

Η Σελήνη κάνει αυτήν την ταλάντωση μέσα στις 28 περίπου μέρες που ολοκληρώνει τον κύκλο της αλλά χωρίς να πιάνει το maximum που μπορεί να φτάσει προς τον Νότο και τον Βορρά. Αυτό το μέγιστο πλάτος που είναι και μεγαλύτερο από αυτό του Ήλιου, το πιάνει κάθε 18,6 χρόνια.

Η προηγούμενη κορύφωση αυτής της μέγιστης στάσης-απόκλισης, ήταν τον Ιούνιο του 2006 και η επόμενη τον Ιανουάριο του 2025. Ωστόσο αυτήν την περίοδο, μπαίνει στην «τελική ευθεία» γι αυτή τη φάση με την Πανσέληνο στις 22 Ιουνίου όπου η Σελήνη θα είναι σε ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση!

Αυτό σημαίνει πως από τον Ιούνιο του 2024 θα βλέπουμε τη Σελήνη να εκτελεί την κίνηση του «εκκρεμούς» προσεγγίζοντας ολοένα και περισσότερο την μέγιστη απόκλισή της και παραμένοντας περισσότερο διάστημα στα δύο άκρα. Βέβαια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως μεγάλες αποκλίσεις είχε η Σελήνη και στο τέλος του 2023 και θα συνεχίσει να πιάνει μέχρι και το 2026. Οπότε το διάστημα επιρροής επεκτείνεται.

Η ανθρωπότητα έδωσε τεράστια σημασία στις στάσεις του Ήλιου και της Σελήνης και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις θρησκείες και τους πολιτισμούς. Μνημεία, όπως το Stonehenge στην Αγγλία, το Chaco Canyon στο Νέο Μεξικό, το Callanish στη Σκωτία ή η αίθουσα του θρόνου στην Κνωσσό, είναι μόνο μερικά παραδείγματα ιερών τόπων που μία από τις βασικές τους λειτουργίες είναι να δείχνουν ακριβώς αυτά τα φαινόμενα ανάμεσα σε πολλά άλλα και πιο πολύπλοκα!

Αυτό δεν γινόταν μόνο για να ρυθμίσουν τις αγροτικές εργασίες και τη ζωή τους γενικότερα, με βάση αυτά τα φαινόμενα αλλά και γιατί αυτά συμβόλιζαν την δυνατότητα της εξέλιξης της ανθρώπινης συνειδητότητας!

Οι σεληνιακές αυτές στάσεις επηρεάζουν πολλά πράγματα στη Γη, όπως για παράδειγμα τις παλίρροιες που γίνονται εντονότερες.

Παρ' όλα αυτά οι στάσεις της Σελήνης δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα από τους αστρολόγους ούτε σε φιλοσοφικό ούτε σε πρακτικό επίπεδο.

Οι αποκλίσεις γενικότερα των πλανητών και των Φώτων έχουν μελετηθεί αλλά σε κάποιες περιπτώσεις όπως πχ όταν είναι «εκτός ορίων», δηλαδή υπερβαίνουν την μέγιστη απόκλιση του Ήλιου που είναι 23ο26΄βόρεια ή νότια του Ισημερινού, δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες παρά μόνον αυθαίρετες θεωρητικές απόψεις που κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της δεισιδαιμονίας! Πιάνοντας το maximum της απόκλισης κατά τη μέγιστη στάση, η Σελήνη μπορεί να ξεπεράσει τις 29ο βόρεια ή νότια του Ισημερινού.

Η Σελήνη είναι ο ρυθμιστής της οργανικής ζωής στη Γη, δηλαδή των φυτών, των ζώων και των ανθρώπων. Οι κινήσεις της σε σχέση με τη Γη και τον Ήλιο, είναι καθοριστικές σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο, κυρίως μέσα από τις εκλείψεις αλλά όχι μόνο με αυτές, αφού υπάρχουν αρκετές άλλες κινήσεις της, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Πώς μπορεί να επιδράσει στην περίοδο που φτάνει στη μέγιστη στάση της;

  • Καταρχάς, επειδή ελέγχει όλη την αυτόματη και απολύτως μηχανική ανθρώπινη συμπεριφορά, περιμένω πως η ανθρωπότητα θα αντιδρά ακόμη περισσότερο με το θυμικό, βαδίζοντας προς περίοδο πολύ μεγαλύτερης αστάθειας. Οι αντιδράσεις σε συλλογικό επίπεδο θα είναι ακραίες αφού η διείσδυση επικίνδυνων αρχετύπων του συλλογικού ασυνείδητου σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.
  • Αυτό στην ψυχολογία της μάζας σημαίνει φανατισμό και προσκόλληση σε κάποιες «αξίες» ή ιδέες ή έλλειψη πραγματικών αξιών και τυχοδιωκτική συμπεριφορά. Η αύξηση της βίας και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής ή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλεται και σε αυτόν τον παράγοντα της Σελήνης.
  • Η «φούσκα» των ακινήτων μετά από μια ιλιγγιώδη άνοδο πρέπει να θεωρείται δεδομένη!
  • Η ιστορική μου έρευνα πάνω στο φαινόμενο της μέγιστης σεληνιακής στάσης, δείχνει περισσότερες βροχοπτώσεις και συχνότερους σεισμούς στα πιο Βόρεια Γεωγραφικά πλάτη ενώ στα νοτιότερα (πχ Νότια Ευρώπη), έντονη ξηρασία. Νομίζω πως αυτά θα επαναληφθούν και τώρα.

Στους ανθρώπους που γεννιούνται κάτω από την επιρροή της μέγιστης απόκλισης της Σελήνης, αυτή θα λειτουργήσει πολύ ισχυρά, με ακραίο τρόπο και θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ερμηνευτική αξία στον αστρολογικό τους χάρτη με έμφαση στο συναισθηματικό κομμάτι που θα είναι ιδιαίτερα ισχυρό! Αυτό δεν σημαίνει πως θα έχει απαραίτητα αρνητική επίδραση. Δεν εννοώ αυτούς που θα γεννηθούν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2025 αλλά μόνον εκείνες τις ημέρες που η Σελήνη είναι στο μέγιστο της απόκλισης ή υπάρχει Πανσέληνος με τη Σελήνη κοντά στο μέγιστο όριο.

Αυτά τα «φεγγάρια» είναι και πιο σημαντικά γι αυτόν ακριβώς τον λόγο και εκεί περιμένουμε και σημαντικότερα γεγονότα με πρώτη την Πανσέληνο στις 22 Ιουνίου 2024.

Ωστόσο ακολουθούν και άλλα. Τα σημαντικότερα είναι η Νέα Σελήνη στις 6 Ιουλίου, η Πανσέληνος στις 21 Ιουλίου, η Πανσέληνος στις 15 Δεκεμβρίου, η Νέα Σελήνη στις 31 Δεκεμβρίου, η Πανσέληνος στις 14 Ιανουαρίου 2025, η Πανσέληνος στις 11 Ιουνίου 2025 και η Νέα Σελήνη στις 25 Ιουνίου.

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved