Εθνική και Alpha - Οδεύοντας (;) προς συγχώνευση
από το Β. Παπαδολιά
Στην Αστρολογία δεν έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους γενέθλιους χάρτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο λόγος γι’ αυτό είναι μεταξύ των άλλων ότι σπανίως έχουμε συγκεκριμένες ημ/νίες της ίδρυσης τους. Ευτυχώς υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις που μας επιτρέπουν να δούμε την πορεία των πραγμάτων. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε με νόμο του Ελληνικού Κράτους, που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου του 1841 (11 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο). Σαν ώρα παίρνουμε την 00:00 όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις που έχουμε νομική ισχύ.(image gallery χάρτης 1)
Στο χάρτη του Ιδρύματος χαρακτηριστικά σημεία είναι η σύνοδος Δία/Σελήνης στον Τοξότη (εξωστρέφεια, δράση στο εξωτερικό και σχέση με τη μεγάλη μάζα του λαού – η Εθνική Τράπεζα έχει τα περισσότερα υποκαταστήματα και το μεγαλύτερο μέρος των μικροκαταθέσεων) σε τρίγωνο με Ήλιο και Πλούτωνα (κεφάλαια, χρηματοοικονομικές εργασίες) καθώς και ο Κρόνος στον Αιγόκερω (είναι από τους πιο σταθερούς οργανισμούς στην Ελλάδα από ιδρύσεως της, ενώ ιδρύθηκε με την υποστήριξη του ίδιου του κράτους, μάλιστα μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1929 ήταν αυτή που έκοβε τα νομίσματα στην Ελλάδα).
Ο Άρης στο ζώδιο του Σκορπιού σε εξάγωνο με τον Κρόνο είναι σε κατάλληλη θέση για τη χρηματοοικονομική επέκταση (εξαγορές), ενώ η σύνοδος Ερμή και Ουρανού σε τετράγωνο με Σελήνη/Δία δείχνει μία τράπεζα που «δεν κάθεται στ’ αυγά της» αλλά πάντα προετοιμάζεται για ανοίγματα (ενδεχομένως και υπερβολικά όπως έδειξε και η εξαγορά της FinanzBank στην Τουρκία ή άλλες επενδύσεις σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες).
Η Αφροδίτη στον Ταύρο, πέραν της οικονομικής διάστασης της χρηστής διαχείρισης έχει να κάνει και με την πολιτιστική ταυτότητα της τράπεζας που μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος της υπήρξε ανέκαθεν χορηγός πολιτιστικών δρώμενων. Αλλά και σε προγενέστερες περιόδους όπως το 1860 συμβάλει με κεφάλαια (150.000 δρχ τότε) στην κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου.
Αφήσαμε τελευταίο τον Ήλιο της Τράπεζας, γιατί οι όψεις του (τρίγωνα Δία και Κρόνου και σύνοδος με Πλούτωνα) δείχνει στοιχεία για τους διοικητές της. Κορυφαίες προσωπικότητες της ιστορίας του Νέου Ελληνικού Κράτους πέρασαν από τη θέση του διοικητή. Από τον Αλέξανδρο Σταύρου (ιδρυτή) ως τον γιο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Αλέξανδρο Κορυζή, το γιο του Γιάννη Κωστόπουλου (τον ιδρυτή της Τράπεζας Πίστεως), τον Γεώργιο Μαύρο (μετέπειτα πολιτευτή της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΗΚ) και το Γιώργο Πεσματζόγλου, οι διοικητές της Τράπεζας υπήρξαν κορυφαίες προσωπικότητας μεν, συχνά όμως με δεμένα τα χέρια από τις κρατικές ή οικονομικές συνθήκες (σύνοδος Ήλιου/Πλούτωνα). Η ηγεσία τους πάντως λειτούργησε πάντοτε «φωτισμένα» για την πρόοδο της τράπεζας.
Τράπεζα Πίστεως
Η Τράπεζα Πίστεως από την άλλη είναι μία τράπεζα που αλλάζει συνεχώς πρόσωπα. Ξεκίνησε ως τραπεζικό τμήμα μίας Εμπορικής Επιχείρησης στην Καλαμάτα. Στη συνέχεια αυτό απορροφήθηκε από την Τράπεζα Καλαμών (Καλαμάτα) και το 1924 αλλάζει έδρα και έρχεται στην Αθήνα ως Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. Με αυτό το όνομα μένει μέχρι το 1947, οπότε μετεξελίσσεται σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και το 1972 ως Τράπεζα Πίστεως. Από το 1994 μετονομάζεται σε Alpha Τράπεζα Πίστεως με την εμπορική ονομασία Alpha Bank.
To να βρει κανείς χάρτη γι’ αυτή την τράπεζα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσωπικά θα ήθελα να έχω την ακριβή ημ/νία αλλαγής έδρας στην Αθήνα το 1924 , γιατί θεωρώ ότι από τη στιγμή εκείνη άρχισε ουσιαστικά να υπάρχει ως Τράπεζα Πίστεως. Ωστόσο ένας επίσης πολύ σημαντικός σταθμός στην ιστορία της είναι η εξαγορά της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας το 1999, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11/4/2000. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σημείο νέου γενέθλιου χάρτη, καθώς δεν ήταν μία απλή εξαγορά, αλλά στην ουσία άλλαξε τελείως την προγενέστερη τράπεζα. Με μία σχέση κεφαλαίων και υπαλλήλων 8 προς 10 η ως τότε κρατικοποιημένη Ιονική δεν ήταν απλά μία μικρή τράπεζα που απορροφήθηκε αλλά άλλαξε και την νοοτροπία εργασίας (η Alpha Bank από τότε έγινε πιο «δημοσιοϋπαλληλική» αλλά και την ίδια τη σύσταση κεφαλαίου.
Αν και η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 11/4/2000 η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που επικύρωνε την εξαγορά της Ιονικής έγινε στις 30/3/1999. Επειδή αυτή είναι η δεσμευτική νομικά απόφαση, θα προσπαθήσουμε να «παίξουμε» με αυτήν και να δούμε αν δείχνει κάποια γεγονότα για την τράπεζα και τις μελλοντικές προοπτικές της.
Ως ώρα χρησιμοποιούμε πάλι την 00:00 για τους ίδιους λόγους που είπαμε για το χάρτη της Εθνικής. (image gallery χάρτης 2)
Ξεκινώντας τη διερεύνηση του χάρτη παρατηρούμε καταρχήν ότι η Alpha έχει κι αυτή Ήλιο στον Κριό. Και στην περίπτωση της έχουμε όψη του Ήλιου με τον Πλούτωνα, όπως θα περιμέναμε σε μία τράπεζα, αυτή τη φορά τρίγωνο. Αντιστρόφωνς έχει επίσης σύνοδο με Δία αντί για τρίγωνο που έχει η Εθνική (το τρίγωνο Δία/Πλούτωνα είναι έτσι και αλλιώς όψη «επένδυσης» άρα κατάλληλη για άνοιγμα μία τράπεζας ή επένδυσης σε άλλη).
Ο ωροσκόπος είναι πάλι Τοξότης (εξωστρέφεια, εξαγορές, χρηματιστήριο), ενώ ο ηγέτης της βρίσκεται στον 4ο οίκο όπως και στην Εθνική (στην περίπτωση της Alpha αυτό θα μπορούσε να είναι και αναφορά στην οικογένεια Κωστόπουλου που τη διοικεί εδώ και χρόνια). Το τρίγωνο του Ήλιου με τον Πλούτωνα μαζί με την παρουσία του Πλούτωνα στο 12ο οίκο θα μπορούσε να συνδέεται με το γεγονός ότι στην περίπτωση της Alpha η διοίκηση δεν κατέχει η ίδια υψηλά κεφάλαια. Η οικογένεια Κωστόπουλου έχει μόλις το 4% της τράπεζας. Βοηθιέται όμως και έχει την εμπιστοσύνη κεφαλαίων που μένουν στην αφάνεια (12ος) και βοηθούν από το παρασκήνιο. Πολλά χρηματιστηριακά παιχνίδια επίσης έχουν παιχτεί στην πλάτη της Alpha καθώς η μεγάλη διασπορά μετοχών της την κάνει εύκολο θύμα εξαγοράς.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι έχουμε αρκετές παρόμοιες θέσεις. Ποσειδώνας στον Υδροχόο και στους δύο χάρτες στο 2ο οίκο. Άξονας των Δεσμών στον άξονα 2ου/8ου. Μόνο που στην Alpha o Νότιος είναι στον 2ο και ο Βόρειος στον 8ο, δηλαδή ξεκίνησε με δικά της κεφάλαια αλλά στην πορεία δουλεύει περισσότερο ως «διαχειριστής» κεφαλαίων άλλων». Αντίθετα, η Εθνική ξεκίνησε με δανεικά κεφάλαια αλλά στην πορεία έγινε η ίδια παραγωγός κεφαλαίων.
Συνεχίζουμε με Ερμή στους Ιχθύς στον 3ο οίκο και στους δύο χάρτες και Ήλιο στον 4ο. Αφροδίτη στον Ταύρο στον 5ο (πολιτιστική δραστηριότητα). Αλλά και Άρης στο Σκορπιό (εξαγορές αλλά και άμυνα έναντι εξαγορών) που στην Alpha είναι στον 11ο οίκο, δηλαδή χρειάζεται συμμαχίες για να αμυνθεί ή να επιτεθεί κεφαλαιακά.
Οι κοινές θέσεις δείχνουν πιθανότατα κάποια κοινά σημεία στον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές ή ασκείται η διοίκηση. Δείχνουν επίσης μία παρόμοια νοοτροπία που είναι συμβατή σε περίπτωση συγχώνευσης.
Την 1 Νοεμβρίου του 2001 ανακοινώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών η συγχώνευση τους. Η Alpha Bank είχε Πλούτωνα πάνω στον Ωροσκόπο. Ήδη με την ίδρυση της κάποιος προσπαθούσε να την «κατακτήσει». Ο Άρης έκανε διέλευση από τον Ποσειδώνα (υπόσχεση μεγάλου κέρδους για τους μετόχους) αλλά και τετράγωνο με τον Κρόνο, που έδειχνε τις αντιστάσεις των παραδοσιακών στελεχών, που «χάλασαν τη δουλειά». Το κυριότερο όμως είχε Κρόνο στην ακμή του 7ου οίκου της που την εμπόδισε να κάνει τελικά τη συνεργασία.(image gallery χάρτης 3)
Ο χάρτης της Εθνικής αντίθετα έχει πιο «απαλές» διελεύσεις. Ο Ερμής (συμφωνίες, διαπραγματεύσεις) αλλά και η Αφροδίτη (ένωση, συμμαχία και επίσης διαπραγματεύσεις) κάνουν σύνοδο απέναντι από τον Ήλιο και τον Πλούτωνα του γενέθλιου χάρτη.(image gallery χάρτης 4)
Την ίδια περίοδο η ηλιακή επιστροφή της Εθνικής μας δίνει Ήλιο στον 7ο (γάμος) αλλά και αντίθεση Δία/Πλούτωνα (Δίας κυβερνήτης 3ου και Πλούτωνας 2ου, συμφωνία για οικονομικά) αλλά και Κρόνου / Σελήνης στον άξονα 2ο/8ο (εμπόδια από 4ο (αντιστάσεις), στο να καταφέρει την επιτυχία (Σελήνη κυβερνήτης 4ου στην ηλιακή). (image gallery χάρτης 5)
Ας δούμε τώρα και τις προοπτικές της τρέχουσας προσπάθειας.
Η νέα πρόταση συγχώνευσης γίνεται στις 18 Ιανουαρίου 2011. Για άλλη μία φορά η συγκυρία για την Alpha φέρνει διέλευση Άρη από τον Ποσειδώνα (υπόσχεση κέρδους), ενώ παράλληλα η Αφροδίτη διελαύνει από τον Πλούτωνα (ερχομός ή συνένωση κεφαλαίων). Ο ανάδρομος Ερμής του γενέθλιου χάρτη της όμως φαίνεται ότι χτύπησε πάλι, καθώς κάνει ένα βήμα μπρος και δύο πίσω.(image gallery χάρτης 6)
Την ίδια στιγμή στο χάρτη της Εθνικής δε φαίνεται να έχουμε σημαντικές όψεις εκτός από το τρίγωνο Κρόνου/Ποσειδώνα (μετά από τα παραπάνω βέβαια θα πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο Ποσειδώνας δεν είναι και τόσο αθώος στους δύο χάρτες , έχει να κάνει με την υπόσχεση κέρδους από μετοχές). Επομένως μιλάμε στην ουσία για μία συντηρητική πρόταση από πλευράς της Εθνικής. Λόγω αναδρομής του Κρόνου πάντως που θα κρατήσει τουλάχιστον ενάμισι μήνα, θα έχουμε κάποιες διαπραγματεύσεις, ενώ είναι πιθανό να περιμένουμε νέα πρόταση εξαγοράς το Νοέμβριο που θα επανέλθει ο Κρόνος στην ίδια θέση. (image gallery χάρτης 7)
Αν εξετάσουμε δε το σύνθετο χάρτη των δύο τραπεζών, παρατηρούμε τις εμφανείς συνόδους Δία/Πλούτωνα σε ιδιομοιρία (δυνατότητα συγκέντρωσης μεγάλων κεφαλαίων) και Κρόνου/Ουρανού σε ιδιομοιρία (δύσκολες αλλαγές και μικρά βήματα). Παράλληλα το τρίγωνο Ήλιου/Ωροσκόπου μας δείχνει ότι οι διοικήσεις θέλουν τη συνεργασία. Το κλίμα της συγχώνευσης δημιουργήθηκε ίσως από το γεγονός ότι Δίας και Πλούτωνας βρίσκονται πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσουν το τετράγωνο τους στη μοίρα του 4ου/10ου του σύνθετου χάρτη, ενώ εξελίξεις αναμένονται γύρω στις 30 Μαρτίου με την αντίθεση Δία/Κρόνου πάνω στον Ήλιο του σύνθετου χάρτη. Πιθανόν να επέλθει κάποια συμφωνία (με τις ευλογίες της κυβέρνησης;), αλλά ο Κρόνος θα δηλώσει κάποια αντίθεση (μήπως η ελληνική ή η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού; ) (image gallery χάρτης 8)
Όπως και να έχει, αν τελικά κατορθωθεί η συμφωνία μέσα στο 2011, το 2012 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών για τις δύο τράπεζες, καθώς ο Ποσειδώνας θα περάσει «διαλυτικά» από της 3η μοίρα των Ιχθύων, σε διέλευση από τον Κρόνο και τον Ουρανό του σύνθετου χάρτη, διαλύοντας καταρχήν τις αντιστάσεις και παρασύροντας σε μεγάλες ανακατατάξεις και αναθεώρηση συμφωνιών. Οι δε Ουρανός και Πλούτωνας θα δημιουργήσουν όψεις με τον άξονα 4/10 του σύνθετου χάρτη δείχνοντας ανταγωνισμούς στελεχών αλλά και ανατροπές τους.
Πηγές
n Ιστορικό Χρονολόγιο Εθνικής Τραπέζης
n Alpha Bank – Ιστορία Ι (Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως 1924-1947)
n Ιστοσελίδα του Βήματος
n Ιστοσελίδα του Ριζοσπάστη