26 Οκτωβρίου 1912 - H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης
από το Βασίλη Παπαδολιά
26 προς 27 Οκτωβρίου του 1912 (8 προς 9 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο) ολοκληρώθηκε τελικά η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους. Ημέρα του πολιούχου της πόλης, η 26η Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερη μέρα για τη Θεσσαλονίκη καθώς συνδυάζει τόσο εθνικό όσο και θρησκευτικό χαρακτήρα. Η ιστορία του αγώνα δρόμου για την κατάληψη της πόλης είναι γνωστή, καθώς και η διαφωνία του Βενιζέλου και του διαδόχου Κωνσταντίνου για την πορεία του ελληνικού στρατού προς το Μοναστήρι ή τη Θεσσαλονίκη. Τελικά τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης παρέλαβαν την πόλη από τα χέρια της τουρκικής διοίκησης.
Το ωροσκόπιο της ημέρας είναι δύσκολο και επιθετικό. Η Σελήνη σε σύνοδο με τον Άρη τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου σηματοδοτεί τις μυστικές πολεμικές κινήσεις. Η αποκλίνουσα αντίθεση Ερμή Κρόνου τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν. Ο Βόρειος Δεσμός στον Κριό τις ευκαιρίες μέσω πολεμικών επιχειρήσεων.
Σε σχέση με το χάρτη της Ελλάδας το γεγονός της απελευθέρωσης η συναστρία αναδεικνύει την ένταση της στιγμής. Σελήνη/Άρης και Ήλιος σε τετράγωνα με τη γενέθλια αντίθεση Ήλιου/Κρόνου της Ελλάδας σηματοδοτεί την πολεμική ένταση αλλά και τις συγκρούσεις με την κατεστημένη εξουσία (παλάτι).
Δίας και Αφροδίτη σε σύνοδο με το γενέθλιο Άρη της Ελλάδας υποδηλώνουν την εύνοια των ελληνικών όπλων, που εμφανίστηκε κυρίως στην αρχή του πολέμου (αποκλίνουσα όψη), όταν δεν υπήρξε σημαντική τουρκική αντίσταση.
Η ίδιο σύνοδος σε τετράγωνο με τον άξονα των Δεσμών δηλώνει παράλληλα ότι μαζί με τις νίκες υπήρξαν και αρκετές χαμένες ευκαιρίες.
Ο ωροσκόπος του χάρτη δεν είναι ακριβής, αλλά μπορεί ενδεχομένως να προσεγγιστεί με διόρθωση ή με βάση τις μαρτυρίες. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η 23:59 ως ενδεικτική της μετάβασης από την 26η στην 27η Οκτωβρίου. Ενδεχόμενο που αξίζει να εξεταστεί είναι η υπογραφή της συμφωνίας γύρω στις 23:00 με Ωροσκόπο Λέοντα στη μοίρα του γενέθλιου Κρόνου της Ελλάδας.