Αργεντινή- Κίρχνερ όπως λέμε... Περόν

Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, και μέχρι το 2003 άγνωστος και στην ευρύτερη Λατινική Αμερική, ο Νέστωρ Κίρχνερ

από το Β. Παπαδολιά

Άγνωστος στο ελληνικό κοινό, και μέχρι το 2003 άγνωστος και στην ευρύτερη Λατινική Αμερική, ο Νέστωρ Κίρχνερ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην νοτιοαμερικανική ήπειρο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ερχόμενος στην εξουσία εν μέρει από τύχη, καθώς ο περονιστής Κάρλος Μένεμ αποσυρόταν από την προεκλογική εκστρατεία το 2003, ο Κίρχνερ θα μπορούσε να πει κανείς ότι έγινε και γνωστός λόγω της εντυπωσιακής συζύγου του, Κριστίνα Φερνάντεζ Κίρχνερ που τον διαδέχτηκε άλλωστε και στην εξουσία.

Στην πραγματικότητα όμως αυτός το κύριος «ασήμαντος» ήταν εκείνος που τόλμησε να καθαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής νομενκλατούρας της Αργεντινής αλλά και να κάνει προτάσεις μομφής σε διεφθαρμένους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας. Επέτρεψε τη δίκη υπευθύνων για βασανιστήρια από την στρατιωτική δικτατορία του 1976-1983 αλλά - το κυριότερο - ήταν εκείνος που αντιτάχθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αρνήθηκε την καταβολή του χρέους σε μία ιστορική απόφαση παγκοσμίως και με το πρόγραμμα επενδύσεων του ανασυγκρότησε την Αργεντική οικονομικά. Το έργο του ήταν τόσο μεγάλο που στην κηδεία του στις 27 Οκτωβρίου παρευρέθησαν χιλιάδες κόσμου, ενώ στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Τσάβεζ κήρυξε τριήμερο πένθος.

Με Ήλιο στους Ιχθύς και Σελήνη στους Διδύμους όμως ο Κίρχνερ ποτέ δεν έδωσε την εντύπωση του δυναμικού ανδρός, αλλά κυρίως του έντεχνου διπλωμάτη χαμηλών τόνων. Με την πλειονότητα των πλανητών του στον αέρα ήταν κλασσικός διπλωμάτης και με το μεγάλο τρίγωνο στον αέρα η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση ήταν δεύτερη φύση γι’ αυτόν. Οι πλανήτες στον Υδροχόο όμως έδειξαν πως η πραότητα ήταν μόνο επιφανειακή κι όταν ήρθε η ώρα των αποφάσεων ήξερε να κάνει τομές και ρήξεις.


Η άνοδος του στην εξουσία το 2003 συνοδεύτηκε από διέλευση του Ποσειδώνα από το γενέθλιο Ερμή του, που έδωσε δημοτικότητα στο μήνυμα του. Κατέβηκε στις εκλογές το 2003 με σημαία του τη Δημοκρατία των Ίσων (A Republic of Equals) και το ιδεολογικό του μήνυμα έγινε σύμβολο της αντίστασης απέναντι στα προγράμματα «διαρθρωτικών αλλαγών» όπως τα βάφτιζε ειρωνικά το περίφημο ΔΝΤ.


Τέσσερα χρόνια αργότερα ωστόσο ο Κίρχνερ αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την εξουσία. Η διέλευση του Ουρανού από τον Ήλιο του, του προκάλεσε προβλήματα υγείας, από τα οποία κατέληξε και τελικά με καρδιακή προσβολή. Στη θέση του όμως άφησε τη γυναίκα του Κριστίνα Φερνάντεζ για να συνεχίσει το έργο του. Αν και κατηγορήθηκαν ότι όπως και το ζεύγος Περόν στο παρελθόν έκαναν κατάχρηση εξουσίας, παραδίδοντας ο ένας στον άλλο τη διαδοχή, η αλήθεια είναι ότι το φάντασμα της Εβίτας Περόν συνεχίζει να μαγεύει τους Αργεντίνους που δίνουν την αφοσίωση τους σε γυναίκες στην ηγεσία.
Η - χήρα πλέον – Φερνάντεζ είναι κι αυτή μία γυναίκα στο ζώδιο των Ιχθύων, αντιπροσωπευτική ίσως του ζωδίου και από πλευράς προσωπικότητας (αλλά και εμφάνισης). Με τον Ήλιο της να ετοιμάζεται να δεχτεί την επίδραση του διελαύνοντα Ποσειδώνα, κυβερνήτη του ζωδίου της, και με το Δία να περνάει από διέλευση το 2011 πάνω από τους πλανήτες της στον Κριό η χήρα Φερνάντεζ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αφήσει το στίγμα της στη δημόσια ζωής της Αργεντικής, έστω και αν αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την εικόνα της παρά με μέτρα ουσίας, όπως αυτά που πήρε ο σύζυγος της.


Το ζεύγος Κίρχνερ φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει λοιπόν, έστω κι αν ο ένας από τους δύο αποχώρησε από τη ζωή. Η επίδραση του Ποσειδώνα είναι σίγουρο ότι θα αφήσει πίσω της και μία νέα ιδεολογία αλλά και ένα νέο πρότυπο ζωής για τους Αργεντίνους και τη Λατινική Αμερική γενικότερα.

Βιβλιογραφία
1. Wikipedia (Kircnher)
2. BBC News.com
3. ArgentinaIndependent.com
4. Astro.com (χάρτες)

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved