Δημοκρατική Συμμαχία-Ένα κατά φαντασίαν κόμμα
Από τον Γιάννη Ριζόπουλο
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει κατορθώσει να πάρει πολλές πρωτιές στην πολιτική της σταδιοδρομία: Πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων, πρώτη γυναίκα Δήμαρχος πόλης που φιλοξένησε Ολυμπιακούς αγώνες και βέβαια πρώτη Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών. Και τώρα, στο πνεύμα του Γαλλικού Μάη διεκδικεί επάξια και μια ακόμη, να ...υλοποιήσει το αδύνατο.
Η Δημοκρατική Συμμαχία γεννήθηκε με τη βούλα στις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν έπεσε και η πρώτη υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος. Και αντίθετα με τα όσα ορατά διακήρυξε η κ Μπακογιάννη, τα αστρολογικά δεδομένα παραπέμπουν απευθείας στις ...αόρατες δυνάμεις.
Κατ’ αρχάς, το τ-τετράγωνο του Ποσειδώνα με τα Φώτα ταιριάζει άριστα σε μια φιλανθρωπική οργάνωση η ένα σύλλογο καλλιτεχνών. Για έναν πολιτικό φορέα όμως είναι ο ...ορισμός της αστοχίας, χώρια οι «σκιές» που αφήνει ο Ποσειδώνας για τα αόρατα νήματα που υπαγόρευσαν την ίδρυση του. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να αποδώσει στον πλανήτη της φαντασίας ένα όραμα που διαποτίζει τη ΔΗ.ΣΥ κι εδώ όμως υπάρχει το ...ασυμβίβαστο, αφού ιδεολογικά ο Ποσειδώνας συνδέεται άμεσα με την σοσιαλιστική η κομμουνιστική ιδεολογία και ουδεμία σχέση έχει με ένα αστικό κόμμα. Εκτός βέβαια και αν η κ Μπακογιάννη σχεδιάζει να συνεργαστεί με την Αριστερά η να αντικαταστήσει την κ Παπαρήγα στο πατρονάρισμα των «προλετάριων»...
Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα εκείνο που διαφαίνεται από τον τόσο έντονο Ποσειδώνα είναι η ουσιαστική ...ανυπαρξία του κόμματος, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή θα πάψει να υπάρχει και στην καλύτερη περίπτωση θα ενσωματωθεί σε έναν άλλο φορέα. Και μέχρι να συμβεί αυτό το μόνο σίγουρο είναι ότι άλλο δείχνει κι άλλο είναι στην πραγματικότητα. Μάλιστα η «κρυφή» σύνδεση του Ποσειδώνα με τον Ερμή και τον Άρη (κάνουν τετράγωνα ως αστρικοί) αναδεικνύει το νέο πολιτικό φορέα ως μια από τις μεγαλύτερες «φούσκες» στην Ελληνική πολιτική σκηνή. Και από αυτήν την άποψη, το θέατρο Μπάντμιντον ήταν ο καταλληλότερος και πλέον αντιπροσωπευτικός χώρος για την παρουσίαση του. Τους ηθοποιούς τους είδαμε, μένει να μάθουμε και το σκηνοθέτη...
Όσον αφορά τη λαϊκή αποδοχή του, το τετράγωνο της Δήμητρας με τον Κρόνο είναι μάλλον καταδικαστικό, αφού δείχνει ότι παρ’ όλες τις εισηγήσεις των στελεχών του-που κάποιες από αυτές θα είναι εξαιρετικά σοβαρές-η ανταπόκριση του κόσμου δεν θα είναι η αναμενόμενη. Ακόμη και αν υπάρξει ένα ξαφνικό «πικ» (εξ αιτίας κυρίως του Άρη και του Ερμή που δεσπόζουν στο 10ο οίκο του ωροσκοπίου) στη συνέχεια θα κάνει μια πολύ μεγάλη «κοιλιά» μέχρι να χαθεί στην ανυπαρξία.
Ο Άρης είναι και το ένα από τα δύο δυνατά σημεία του ωροσκοπίου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κι αυτό γιατί έχει πολλές όψεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ανοδική πορεία η σε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή. Ο πλανήτης της δράσης συνδέεται με τον Ερμή (σύνοδος) το Δία (τετράγωνο) και με την αστρική Δήμητρα στον Τοξότη (σύνοδος), τρεις όψεις που προσδίδουν έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και μάλιστα η τελευταία κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού μπολιάζει το 10ο οίκο με τα πολιτικά πλεονεκτήματα της Δήμητρας. Ωστόσο, ένας τόσο έντονος Άρης παραπέμπει σε μια μαχητική «πολιτική των δρόμων», εφάμιλλη με αυτή των ριζοσπαστικών κινημάτων. Και είναι βέβαιο ότι με τα ταγιέρ τέτοια πολιτική δεν γίνεται... Η τοποθέτηση λοιπόν της κ Μπακογιάννη ότι το κόμμα ανήκει στο χώρο του κέντρου είναι και πάλι αναντίστοιχη με το ωροσκόπιο του. Κατ’ επέκταση ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο Άρης εξαντλείται στην δημιουργία «αναμπουμπούλας» και-δυστυχώς η ευτυχώς-στην επιπλέον αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος με επιλογές που σε κάποιο βαθμό μπορούν να κριθούν και ως «ύποπτες». Τουλάχιστον σε αυτό παραπέμπει το τετράγωνο του αστρικού Άρη με τον Ποσειδώνα, μια όψη που συνδέει τον 1ο με τον 10ο οίκο και θυμίζει ...επικίνδυνα Δούρειο Ίππο. Και σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι η αρχικά διαφαινόμενη «πολιτική των δρόμων» είναι ουσιαστικά αυτή των ...διαδρόμων.
Το δεύτερο δυνατό στοιχείο του ωροσκοπίου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» είναι βέβαια ο Δίας (ως αστρικός κάνει τετράγωνο με τον Ήλιο και σύνοδο με τον Ποσειδώνα στον 1ο οίκο), που αν μη τι άλλο υποδηλώνει μια οικονομική-και όχι μόνον-υποστήριξη από ισχυρά πρόσωπα η φορείς. Από αυτήν την άποψη δεν θα μου ερχόταν καθόλου περίεργα αν ο νέος πολιτικός φορέας είχε μια κατευθυνόμενη στήριξη και μια περί πολλού συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα, παρά το ότι η λαϊκή αποδοχή του δεν θα δικαιολογεί κάτι τέτοιο.