Πορτογαλία-Περιμένοντας τους "σωτήρες" της

Μία μία φαίνεται να χτυπάει τις «αδύναμες» οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης ο κίνδυνος δανεισμού
Παπασταύρου Λίντα

από το Β. Παπαδολιά

Μία μία φαίνεται να χτυπάει τις «αδύναμες» οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης ο κίνδυνος δανεισμού. Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι επόμενοι αδύνατοι κρίκοι φαίνεται να είναι με τη σειρά η Πορτογαλία, το Βέλγιο και ακόμα και η ίδια η Ιταλία. Με συστηματικό τρόπο οι κερδοσκόποι πιέζουν τις αγορές, ώστε να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράσει τα κρατικά τους ομόλογα και με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγούν από αυτά που θεωρούν ομόλογα κινδύνου.
Ο πιο αδύναμος κρίκος αυτή τη στιγμή μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία δείχνει να είναι η Πορτογαλία. Κράτος που συζητείται κι από τους ίδιους τους Ευρωπαίους να «θυσιαστεί» προκειμένου η Ευρώπη να γλιτώσει τα χειρότερα από μία πιθανή χρεωκοπία της Ισπανίας. Για την Πορτογαλία όπως και για άλλες χώρες δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι υπάρχει μία και μόνη ημ/νία γέννησης του κράτους. Τυπικά έγινε ανεξάρτητη μεταξύ 1128 και 1142. Το 1128 αναγνωρίστηκε από το κράτος της Λεόν, από το οποίο αποσχίστηκε και το 1142 αναγνωρίστηκε από τον Πάπα, πράγμα που σήμερα θα ισοδυναμούσε με διεθνή αναγνώριση). Ωστόσο τα ωροσκόπια αυτά είναι πολύ παλαιά για να μπορούμε να πούμε ότι ανταποκρίνονται στο σύγχρονο κράτος.
Για το λόγο αυτό θα αναζητήσουμε ωροσκόπια για το κράτος σε πιο σύγχρονες ημ/νίες. Με βάση τα σύγχρονα κριτήρια για την ταυτότητα των ευρωπαϊκών κρατών αναζητήσαμε την ημ/νία ίδρυσης του κράτους σαν δημοκρατία. Καταλήξαμε έτσι σε δύο ημ/νίες. Η πρώτη είναι η 5η Οκτωβρίου 1910, ημέρα που καταλύθηκε η μοναρχία και ιδρύθηκε η Α’ Δημοκρατία στην Πορτογαλία. Και η δεύτερη είναι η 25η Απριλίου 1974, ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας μετά από μία πολύχρονη δικτατορία και ίδρυσης της Β’ Δημοκρατίας της Πορτογαλίας. Σαν ώρες ίδρυσης θα χρησιμοποιήσουμε τις ώρες που προτείνουν οι Πορτογάλοι αστρολόγοι Helena Avelar και Luis Ribeiro1 και πιο συγκεκριμένα η 9:00 το πρωί για τον πρώτο χάρτη και η 12:20 για τον δεύτερο (περισσότερα για τον τρόπο επιλογής της ώρας στην εργασίας τους, που αναφέρεται στη βιβλιογραφία).

Επιλέξαμε βέβαια αυτούς τους χάρτες όχι μόνο γιατί αφορούν σημαντικές ημ/νίες και έχουν μελετηθεί από τους ίδιους τους Πορτογάλους, αλλά κυρίως γιατί βλέπουμε να είναι ενεργοί στις διελεύσεις της περιόδου. Ο πρώτος χάρτης μας δίνει τον Ήλιο του κράτους στο Ζυγό να «ταλαιπωρείται» αυτή την εποχή από τη διέλευση του Κρόνου, ενώ ο Πλούτωνας κάνει αυτή την περίοδο όψη τριγώνου με τον άξονα Σελήνης/ Κρόνου, που δείχνει έναν έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένο λαό σε εργασιακά θέματα (ανεργία), που καταφεύγει στην τέχνη ή στο περιθώριο.

Από την άλλη ο Ουρανός τετραγωνίζει αυτή την περίοδο τον γενέθλιο Πλούτωνα εντείνοντας την έτσι κι αλλιώς γενέθλια έλλειψη (ή με σκληρούς όρους) εξωτερικής χρηματοδότησης (Πλούτωνας στον 8ο), ενώ Δίας και Ουρανός αναμένεται να κάνουν μία τελευταία όψη το Γενάρη με την γενέθλια Αφροδίτη (οικονομία της χώρας, αλλά και «σύμμαχοι») δείχνοντας είτε κάποια αλλαγή στα οικονομικά, είτε κάποια «αποξένωση». Το δε γενέθλιο τετράγωνο Αφροδίτης Πλούτωνα θυμίζει σε πολλά το γενέθλιο τετράγωνο Δία / Πλούτωνα της Ελλάδας που γίνεται στους ίδιους οίκους (πολιτική και οικονομικά συμφέροντα). Ο Ποσειδώνας σε αντίθεση με το γενέθλιο Μεσουράνημα της χώρας σηματοδοτεί επίσης και κάποιου είδους «προδοσία» προς την κορυφή του κράτους (Μεσουράνημα). Αυτό ίσως σηματοδοτήσει ένα ρεύμα ανατροπής της κυβέρνησης, αν και ο ποσειδώνιος χαρακτήρας της αντίδρασης, δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε δυναμικές πράξεις.
Το ενδιαφέρον σημείο της ανάλυσης είναι η εισαγωγή και του δεύτερου χάρτη, της αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1974. Ο χάρτης αυτός, όπως γίνεται συνήθως με έγκυρους χάρτες χαρτών, έχει μοίρες ευαισθητοποιημένες στα ίδια σημεία με τους προηγούμενους. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την τέταρτη μοίρα του Ταύρου, στην οποία ο δεύτερος αυτός χάρτης δεν έχει τον Κρόνο αλλά τον Ήλιο της χώρας.

O χάρτης αυτός παρουσιάζει όμως και επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς τοποθετείται ο διελαύνων Κρόνος επάνω στο Μεσουράνημα της χώρας, ενώ ο Πλούτωνας ενεργοποιεί από διέλευση και τη γενέθλια θέση του.
Παρατηρούμε επίσης ότι η Σελήνη δραστηριοποιείται στον ίδιο άξονα 6ου / 12ου όπως και στον προηγούμενο χάρτη, αυτή τη φορά στον 6ο οίκο, αλλά σε αντίθεση με τον Ποσειδώνα (πάλι ποσειδώνιο στοιχείο, όπως και ο 12ος οίκος στον 1ο χάρτη). Το ποσειδώνιο αυτό στοιχείο του λαού της Πορτογαλίας συχνά έχει κάνει τους αστρολόγους από το Μεσαίωνα ακόμα να της αποδίδουν το ζώδιο των Ιχθύων, πράγμα ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται ως ηλιακή θέση σε κάποιον σημαντικό χάρτη.
Τελικά από ότι φαίνεται η 4η μοίρα είναι μία ευαίσθητη μοίρα στο χάρτη της Πορτογαλίας και με την παρουσία Άρη και Πλούτωνα το Δεκέμβριο σε σύνοδο πάνω σε αυτήν είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να ξεφύγει ούτε αυτή από τις δαγκάνες των κερδοσκόπων και των άλλων «μεγάλων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορές
1 http://www.academyofastrology.org/articles/Portugal.pdf

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved