από το Β. Παπαδολιά
Σε μία μέρα με καλοκαιρινή σχεδόν ζέστη και με τους δρόμους προς το Caravel από το κέντρο της Αθήνας κλειστούς λόγω της Μαραθωνοδρομίας, φαίνεται ότι και το Συνέδριο επρόκειτο να εκτυλιχτεί σε χρόνο μαραθωνίου. Με διάρκεια πάνω από 8 ώρες το συνέδριο υπήρξε άλλοτε ενδιαφέρον και «ξεσηκωτικό» κι άλλοτε κουραστικό, κυρίως λόγω της αδυναμίας σωστής παρουσίασης κάποιων κατά τα άλλα πολύ ενδιαφερόντων θέσεων.
Το σίγουρο είναι ότι την παρουσία τους στο συνέδριο έκαναν πολλοί ξένοι αστρολόγοι, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο και έδωσαν την ευκαιρία στους παρισταμένους να δουν άλλες οπτικές γωνίες της αστρολογικής εργασίας, διασταυρώνοντας τις θέσεις που άκουγαν με τις δικές τους απόψεις.
Στα συν του συνεδρίου ο πλουραλισμός των απόψεων αλλά και στα μείον το τόσο πυκνό πρόγραμμα και οι συνεχείς διαλέξεις που σε συνδυασμό με την έλλειψη ερωτήσεων ή στρογγυλών τραπεζιών δε βοήθησαν να ξύσουμε λίγο παραπάνω αυτά που ακούγαμε. Στα θετικά η άρτια οργάνωση με την online μετάφραση και την σχετικά μεγάλη ακρίβεια στην τήρηση του προγράμματος, στα μείον η έλλειψη προειδοποίησης σε κάποιους εισηγητές ότι η διάλεξη τους θα κουράσει.
Η γενική εντύπωση πάντως ήταν θετική τόσο λόγω της επιβλητικής παρουσίας της Κας Πατέρα (αν και σε μερικές περιπτώσεις έδειχνε και λίγο παραπάνω προστατευτικότητα απέναντι στους ακροατές – μαθητές της) όσο και λόγω του γεγονότος ότι επιτέλους ένα μεγάλο γεγονός συνέβη στη χώρα μας με την υποστήριξη χορηγών και τιμήθηκε από πολλούς ξένους αστρολόγους.
Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση της θεματολογίας, θα ήθελα να πω ότι γενική συνισταμένη των εισηγήσεων υπήρξε η έμφαση στους κύκλους των εξωκρόνιων πλανητών και την επίδραση τους στη σημερινή οικονομία. Οι περισσότεροι εισηγητές, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, εστίασαν στην επίδραση του Πλούτωνα, του Ουρανού και του Ποσειδώνα, τόσο στην Οικονομία, όσο και σε άλλες πλευρές της δημόσιας δράσης όπως την αντιλαμβάνεται η Πολιτική Αστρολογία. Έμφαση δόθηκε στα σημαντικά γεγονότα της εποχής μας όπως:
1. Την αλλαγή ζωδίου τόσο του Ουρανού όσο και του Ποσειδώνα με διαφορά ημερών στα ζώδια τους
2. Την ανασκόπηση της δράσης του Πλούτωνα στον Αιγόκερω από την είσοδο του το 2008
3. Την διατύπωση προβλέψεων που σχετίζονται με το σχηματισμό του τετραγώνου Ουρανού / Πλούτωνα ξεκινώντας από φέτος και για τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και δεν αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές σε αυτήν (η πλειονότητα ωστόσο αναφέρθηκε) η κοινή συνισταμένη των προβλέψεων ήταν ότι μετά το 2015 προβλέπονται θετικότερες εξελίξεις.
Κρατώντας στο μυαλό μας αυτή τη γενική συνισταμένη, οι εισηγητές έδειξαν να τοποθετούνται επιμέρους ως εξής:
Η Lara Owen, βρετανίδα αστρολόγος με διεθνή δράση (έχει εργαστεί και στις ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία) στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία της από το βίντεο έδωσε έμφαση στην πρόκληση της δημοκρατίας όπως αναδεικνύεται στην εποχή μας, τόσο στα αφρικανικά κράτη που δεν την είχαν τόσο καιρό, όσο και στα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Βρετανία και η Ελλάδα όπου συζητείται κυρίως η ποιότητα της δημοκρατίας.
Ο Jeronimo Brignone (Μπρινιόνε), αργεντινός αστρολόγος, ελληνικής καταγωγής προσέγγισε στη βιντεοσκοπημένη διάλεξη του τους χάρτες των γεγονότων από μία ενδιαφέρουσα σκοπιά, χρησιμοποιώντας την αρχαία τεχνική της σύνταξης χαρτών για τις στιγμές που οι μεγάλοι πλανήτες αλλάζουν ζώδια, ή ο Ήλιος μπαίνει στην μηδενική μοίρα του Κριού. Με την τεχνική αυτή και μέσα από μία δυστυχώς αρκετά κουραστική παρουσίαση, λόγω της επιλογής του για χρήση της ελληνικής γλώσσας (τρίτης γενιάς έλληνας) μας κατέδειξε πώς από το 2008 και μετά οι χάρτες δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση της χώρας και πώς βελτιώνονται τα πράγματα από το 2015 και μετά.
(Προσωπικά είχα βεβαίως κάποιες αντιρρήσεις στην δυσκολία των χαρτών που είχαν Δία στον 7ο οίκο και έδειχναν καταφανώς ότι μας βοηθούν οι ξένοι, αλλά όπως είπαμε ευκαιρία για στρογγυλά τραπέζια δεν υπήρξε).
Ο κύριος Erich Bauer, γερμανός αστρολόγος και ψυχοθεραπευτής, με μία πραγματικά επιβλητική παρουσία ( και να μην το γνώριζες καταλάβαινες ότι ήταν ψυχολόγος ) ήρθε ευτυχώς ως ξύπνημα και ξεσήκωσε τον κόσμο σε μία παραστατική ομιλία στην οποία κατέδειξε πώς καθένας από μας μέσα από το ζώδιο του εισπράττει και διαχειρίζεται τις ενέργειες του Πλούτωνα (επιβίωση, επιβολή), του Ουρανού (επανάσταση, σπάσιμο ορίων, άνοιξη) και του Ποσειδώνα (αισθαντικότητα, πνευματικότητα). Περιέγραψε με δύσκολα χρώματα την κολοσσιαία σύγκρουση των δυνάμεων επιβολής και επανάστασης που θα υπάρξει στην εποχή μας και στήριξε τις ελπίδες του σε μία νέα πνευματικότητα που θα προκύψει από την είσοδο του Ποσειδώνα στους Ιχθύς.
Η κυρία Wendy Stacey, βρετανίδα αστρολόγος κι διευθυντής της Mayo School of Astrology, αφού κατέγραψε μεθοδικά τις δύσκολες όψεις που έχουν ήδη παρέλθει (όπως οι συνεχείς αντιθέσεις Κρόνου / Ουρανού), εστίασε την προσοχή της στην ερμηνεία του τετραγώνου Ουρανού/Πλούτωνα ως πρώτου τετάρτου στον μεγάλο κύκλο που πραγματοποιούν οι δύο πλανήτες από σύνοδο σε σύνοδο με την τελευταία εξ’ αυτών να έχει γίνει στην Παρθένο τη δεκαετία του ’60. Εστίασε την πρόβλεψη της στην επίδραση του τετραγώνου στα ζητήματα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’60 και συμβολίζονται από την Παρθένο, όπως το περιβάλλον εργασίας, η ιατρική και το περιβάλλον και τα οποία με το ξεκίνημα του τετραγώνου μπαίνουν πλέον σε κρίση. Εστίασε έτσι στις αναμενόμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής, τα συστήματα υγείας αλλά και την αντιμετώπιση της φύσης, ενώ για την Ελλάδα παρουσίασε μία μελέτη της πάνω στο χάρτη της Ελληνικής Επανάστασης και τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας όπως δείχνουν οι διελεύσεις αυτού του χάρτη.
Ο Bill Meridian, αμερικανός αστρολόγος και χρηματοοικονομικός σύμβουλος μας ενημέρωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για την έρευνα του πάνω στους κύκλους πλανητών (όπως ο Δίας και ο Κρόνος) και συνόδων (όπως η σύνοδος Δία /Ποσειδώνα ή Ποσειδώνα/Βόρειου Δεσμού) από τις οποίες έχει συμπεράνει ότι έχει προσεγγίσει πολύ καλά τους κύκλους ανάπτυξης και πτώσης της οικονομίας κι ότι η σημερινή κατάσταση είναι ανάλογη του κύκλου που έλαβε χώρα μεταξύ του 1965 και του 1981 (για την Ελλάδα ωστόσο αρνήθηκε να υποστηρίξει κάτι συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν έχει μελετήσει την ιστορία της χώρας). Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του ότι στις επαναστάσεις της Αφρικής υπάρχει πιθανότατα ιρανική ενθάρρυνση.
Ο Michael Allgeier, αν και ιδιαίτερα συμπαθής και με ξεκάθαρο λόγο, δυσκολεύτηκε να μας κρατήσει σε ενδιαφέρον κυρίως γιατί αναγκάστηκε να αναγνώσει περισσότερο την ομιλία του παρά να μιλήσει ελεύθερα. Αν παραγνωρίσουμε αυτό το σημείο, θα πρέπει να πούμε ότι προσέγγισε σημαντικά ζητήματα, πιάνοντας το θέμα από άλλη σκοπιά και συγκεκριμένα το συμβολισμό των ζωδίων όπως προκύπτουν από την είσοδο στην εποχή του Υδροχόου. Ερμηνεύοντας τις οικοθεσίες όπως προκύπτουν αν βάλουμε τον Υδροχόο στον 1ο οίκο του ζωδιακού, προσπάθησε να καταδείξει πώς αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων αλλά ακόμα και η εμφάνιση ή τα ενδιαφέροντα τους.
H Carrie Henderson Leverσε μία σύντομη παρουσίαση της μέσα από βίντεο, ανέδειξε το ζήτημα της διαχείρισης του περιβάλλοντος όπως σχετίζεται και με τον αστρολογικό κύκλο του ημερολογίου των Μάγια, που η δική τους αστρολογική εποχή (όπως εμείς λέμε χιλιετηρίδα) τελειώνει το Δεκέμβριο του 2012. Επισήμανε τις ευθύνες τις ανθρωπότητας απέναντι στη φύση και τις ανάγκες αλλαγής της στάσης μας που θα προέλθουν εξ’ ανάγκης από την σημερινή κρίση.
Η Georgia Stathis, γνωστή αμερικανίδα αστρολόγος, κι αυτή ελληνικής καταγωγής επέστρεψε κι αυτή στο σχήμα της φάσης των πλανητών και εστίασε την προσοχή της αυτή τη φορά όχι τόσο στο μεγάλο τετράγωνο Ουρανού και Πλούτωνα όσο στην αντιστροφή της θέσης του Πλούτωνα σε σχέση με τη θέση που κατείχε τη δεκαετία του ’60 όταν βρισκόταν σε σύνοδο με τον Πλούτωνα. Κατέληξε βέβαια στο ίδιο συμπέρασμα ότι διεγείρεται δηλαδή η σύνοδος των πλανητών από τότε αλλά με άλλη μεθοδολογία. Κατά την άποψη της η αντίθεση αυτή θα καταδείξει όλες τις ελλείψεις του ξεκινήματος της δεκαετίας του ’60 και θα θέσει τα προβλήματα, κάνοντας ξεκάθαρες τις θέσεις, ενώ θα αφήσει για αργότερα τις απαραίτητες συνθέσεις.
Η J.Lee Lehman, αμερικανίδα αστρολόγος, με επιρροές από μία πιο κλασσική προσέγγιση μας εξήγησε πώς κατά τη γνώμη της το πέρασμα του Πλούτωνα πρώτα από τον Αιγόκερω και μετά από τον Υδροχόο (ένα ζώδιο επίσης κρόνιο σύμφωνα με τον παλιό του κυβερνήτη) θα σημάνει την ύπαρξη κρόνιων περιορισμών στη ζωή μας για τα επόμενα ούτε λίγο ούτε πολύ σαράντα χρόνια και πώς και οι ίδιοι οι αστρολόγοι είναι σημαντικό να επισημαίνουν στους πελάτες τους ότι δεν μπορούν πλέον να δρουν όπως ο Πλούτωνας στον Τοξότη (με τις φούσκες και τη συνεχή επέκταση), αλλά ότι πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους υπολογίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια οι πόροι θα είναι περιορισμένοι, η διαχείριση δύσκολη και τα άλματα δε θα επιβραβεύονται τόσο συχνά (ή και καθόλου).
Τέλος ο Hakan Kirkoglu, γνωστός τούρκος αστρολόγος που διδάσκει στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Dogus αστρολογία (!) χρησιμοποίησε αρχαίες ελληνικές μεθόδους τμηματοποίησης των ζωδίων στο χάρτη του 1830 (αν και δεν μου ήταν σαφές από την ομιλία, αν χρησιμοποίησε συγκεκριμένα όρια, πρόσωπα ή κάτι άλλο), για να μας δείξει πώς ο Πλούτωνας περνώντας πλέον από την 8η μοίρα του Αιγόκερω και μετά εισέρχεται στην περιοχή του Κρόνου και για τα επόμενα οκτώ περίπου χρόνια αναμένεται να δυσκολέψει τις ζωές στη χώρα μας. Παρόλα αυτά συνέστησε υπομονή, καθώς η αλλαγή θέσης μετά από οκτώ χρόνια θα δώσει την ευκαιρία για άνοδο.
Κλείνοντας το συνέδριο, η Λίτσα Πατέρα συμπλήρωσε τα λεχθέντα λέγοντας ότι κατά την άποψη της το γεγονός ότι η σύνοδος Δία/Ουρανού συνέβη σε θέση τριγώνου με τη θέση του Ήλιου στο ωροσκόπιο της Μεταπολίτευσης σημαίνει ευκαιρίες μέσα από την τεχνολογία, ενώ το τρίγωνο Δία/Πλούτωνα που θα λάβει χώρα από τον Ιούνιο και μετά μπορεί να σημάνει και μία επιστροφή στην οικονομία της γεωργίας (και τη γης γενικότερα θα έλεγα προσωπικά). Επισήμανε επίσης τους φόβους της για την έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης (με αφορμή χάρτη συνεργάτη που έδειχνε ενισχυμένο τον 12ο οίκο της χώρας) και ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους, ευχόμενη νέα συνάντηση σε επόμενη ευκαιρία.