από το Β. Παπαδολιά
Η στιγμή που απευχόταν κανείς για την Υεμένη έφτασε. Μήνες ολόκληρους βρίσκεται στους δρόμους ο κόσμος απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Αλή Αμπντουλάχ Σάλεχ, που εξελίχθηκε δυστυχώς κι αυτός σε δικτάτορα. Κι αφού ο ίδιος ως άλλος Πλούτωνας δεν υποχωρούσε με τίποτα, οι φύλαρχοι, που φοβήθηκαν ότι πλέον δε θα μπορούσαν να ελέγχουν το πλήθος και ότι οι εξελίξεις θα τους ξεπερνούσαν, αποφάσισαν να του επιτεθούν.
Είναι ο φόβος που υπάρχει σε πολλές δημοκρατικές κατά τα άλλα χώρες, γιατί η Υεμένη από το 1990 που επανενώθηκε υπήρξε πράγματι σε σχέση με τις άλλες αραβικές χώρες προωθημένη δημοκρατία. Κι είναι ένα μάθημα που πρέπει να το έχουνε υπόψη μας κι εδώ στην Ελλάδα, όσοι προωθούνε ή συμμετέχουν στις μαζικές κινητοποιήσεις. Έρχεται μια στιγμή που η σκληρή και αντιδραστική κυβέρνηση αντικαθίσταται από άλλη πιο σκληρή, υπό το φόβο κάποιων ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα βγουν εκτός ελέγχου. Είναι η ίδια περίπτωση που ανέδειξε τις δικτατορίες του Μεσοπολέμου, το Φράνκο, το Χίτλερ και το Μουσολίνι ή αντικατέστησε τον Παπαδόπουλο με τον Ιωαννίδη.
Αλλά με το τετράγωνο Ουρανού / Πλούτωνα να κορυφώνεται η αλήθεια είναι δυστυχώς ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει πίσω. Ή θα είναι με τον Χριστό ή θα είναι με το Βαραββά. Κι άλλοι θα προτιμήσουν να ζήσουν αναγκαστικά κάτω από ένα αυστηρό κράτος, κι άλλοι θα επιλέξουν, χωρίς να το έχουν φανταστεί από την αρχή ότι θα έφταναν εκεί να τρέχουν σε φυλακές και εξορίες.
Στην Υεμένη φαίνεται ότι έφτασε αυτή η στιγμή που κάθε πολίτης πρέπει να διαλέξει πλευρά. Την πλευρά του εμφυλίου. Με μεγάλη ιστορία στην πλάτη του το έθνος, αλλά με σύντομη ιστορία στη σύγχρονη μορφή του το κράτος. Μόλις το 1990 επανενώθηκαν η Βόρεια και κομμουνιστική από τη δεκαετία του ’70 Υεμένη με την Νότια Υεμένη που είχαν υπό την προστασία τους οι Εγγλέζοι. Στις 22 Μαίου έγινε η επανένωση των χωρών και το χάρτη αυτής της ημερομηνίας θα εξετάσουμε τώρα.
Αν και άλλες πηγές όπως το Astrodienst, χρησιμοποιούν το χάρτη του Campion με ώρα 12:00 το μεσημέρι, εμείς θα διαλέξουμε το χάρτη με ώρα 00:00 γιατί πιστεύουμε ότι είναι πιο αντιπροσωπευτικός. Γιατί δίνει μία Σελήνη στον Κριό, επαναστατική, που μία Σελήνη στον Ταύρο ποτέ δε θα έδινε και γιατί ο Ωροσκόπος Υδροχόος προϊδεάζει για μία εικόνα ριζοσπαστική που δίνει το κράτος προς τα έξω στον κόσμο.
Η βασική όψη του χάρτη είναι κατά την κρίση μας το τετράγωνο του διελαύνοντα Ποσειδώνα προς το γενέθλιο Ήλιο της χώρας. Δείχνει την πλάνη που βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας και το πόσο έχει παρασυρθεί σε λάθος δρόμους. Που είναι και ο λόγος που αρνήθηκε να παραιτηθεί παρά την ιλιγγιώδη κινητοποίηση του κόσμου. Ταυτόχρονα κάνει και τετράγωνο με το Μεσουράνημα (επίσης κυβέρνηση αλλά και διοίκηση) που ενισχύει την πλάνη και τις θεωρίες συνομωσίας.
Την ίδια στιγμή ο Κρόνος στο διαρκές τετράγωνο που θα κάνει με το Δία δυσκολεύει τα οικονομικά, ενώ οι Δεσμοί που από διέλευση τετραγωνίζουν τον Κρόνο φέρνουν μοιραίες αλλαγές στην παραδοσιακή (φυλαρχική) δομή της χώρας (δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ως μία από τις αιτίες της εξέγερσης το ότι ο πρόεδρος δεν έγινε αρεστός στους φυλάρχους).
Πιο αποκαλυπτικός όμως είναι ίσως ο προοδευτικός χάρτης της χώρας με το τετράγωνο Άρη / Ουρανού να δεσπόζει εκπροσωπώντας την εξέγερση, σε ένα ωροσκόπιο που το προοδευτικό τετράγωνο Δία / Πλούτωνα τα τελευταία χρόνια έδειχνε ξεκάθαρα την τάση για επιβολή αυταρχικού (αλλά και διαπλεκόμενου) καθεστώτος.
Η δε ηλιακή επιστροφή της χώρας προσθέτει κι άλλη μία όψη, το τετράγωνο Δία / Σελήνης, με τη Σελήνη σε σύνοδο με το γενέθλιο Κρόνο, θέση που δείχνει μία συντηρητικοποίηση του κόσμου και μία καταφυγή στους φυλάρχους ενόψει της ισχυρής επαναστατικής ρητορείας και τυχόν ακροτήτων. Έτσι, η εξέγερση στην Υεμένη από ότι φαίνεται θα λήξει με τους γνωστούς αραβικούς συμβιβασμούς μεταξύ φυλών. Ας όψεται η κατάληξη για να δούμε αν θα επιβεβαιωθούμε.