Τι σημαίνει (ουσιαστικά) το κλείσιμο της συμφωνίας για τον μέσο Έλληνα πολίτη;

Η διαφορετική ψυχολογία που διαμορφώνεται πλέον στην αγορά έχει κι αυτή την σημασία της.

Για μια ακόμη φορά οι εκτιμήσεις μου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και για την (μη) ρύθμιση του χρέους ήταν στην σωστή κατεύθυνση και το ότι όλα αυτά έχουν γραφεί και ειπωθεί κατά την περίοδο που το τοπίο ήταν ακόμη θολό έχει βέβαια την σημασία του.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις αμφιβολίες που υπήρχαν, συνδυασμένες συχνά με εκδηλώσεις πανικού ή προπαγανδιστικές ακρότητες, υπό τον φόβο να ζούσαμε πάλι ένα σκηνικό του περασμένου καλοκαιριού.

Όχι δεν καταστραφήκαμε, ούτε βέβαια σωθήκαμε. Απλά οι «αυταπάτες» για μια ανεξάρτητη Ελλάδα κι ένα κράτος δικαίου μπήκαν στο «ψυγείο», μέχρι νεωτέρας.

Γιατί το τίμημα αυτής της συμφωνίας ήταν σκληρό αφού πέρα από τους νέους φόρους, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς οικονομικής υποτέλειας για τα επόμενα 99 χρόνια. Όχι βέβαια πως πρόκειται για κάτι καινούριο... Αυτό το «έργο» το έχουμε ξαναδεί στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν μετά την τότε πτώχευση της χώρας, ακολουθήθηκε μια ανάλογη διαδικασία, η οποία έληξε μόλις την δεκαετία του 80.

Σωστή αποδείχθηκε και η εκτίμηση μου ότι τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα θα διατεθούν κυρίως για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και ότι ο πολίτης αυτής της χώρας δεν θα δει άμεσα κάποια βελτίωση στα οικονομικά του.

Ωστόσο, για να πούμε και των... κυβερνώντων το δίκιο η διαφορετική ψυχολογία που διαμορφώνεται πλέον στην αγορά έχει κι αυτή την σημασία της.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το «θα μας πουλήσουν» παραμένει στο τραπέζι, μέχρι τουλάχιστον να βγει η χρονιά, κάτι που σημαίνει ότι με την πρώτη «αφορμή», οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα έχουν και συνέχεια. Και το εννοώ με την μεταφορική του έννοια, γιατί στην κυριολεξία όντως πουληθήκαμε!

Εδώ, πολλά θα εξαρτηθούν σε πρώτη φάση από την έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μ Βρετανία, που ότι κι αν βγάλει στην κάλπη, ως κράτος θα έχουμε πρόβλημα.

Στην περίπτωση που οι Βρετανοί επιλέξουν (όπως εκτιμώ) να φύγουν από την Ε.Ε, οι κραδασμοί που θα ακολουθήσουν θα επηρεάσουν σίγουρα και την Ελληνική οικονομία, εξανεμίζοντας προσωρινά τις όποιες προσδοκίες για οικονομική σταθερότητα.
Αν πάλι οι «νησιώτες» επιλέξουν να μείνουν στην Ε.Ε, τότε δεν θα αργήσουμε να δούμε την στάση αλλαγής των δανειστών, που από «φιλικοί» θα γίνουν πάλι «αμείλικτοι».

Όπως κι αν έχει, οι ελπίδες μας είναι στραμμένες στο 2017, που σύμφωνα με τα αστρολογικά δεδομένα αναμένεται να είναι μια σχετικά καλή χρονιά για όλους τους οικονομικούς δείκτες, ίσως και για τους... ανθρώπους!

Δείτε επίσης:

Η ανεργία στο 24% - Πόσο μακριά θα πάει αυτή η «βαλίτσα»;

Τι είδε ο μάγος: Το οικονομικό μέλλον της χώρας – Τελικά θα μας «πουλήσουν»;

Κατέβασε τώρα το application του Astrology.gr, για το iPhone, το iPad ή το iPod σου!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved