Οι διαβουλεύσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος βρίσκονται στην τελική ευθεία και πολύ σύντομα θα έχουμε ένα προσχέδιο των αλλαγών που προτείνονται από όλες τις πλευρές. Ήδη είναι γνωστοί οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης, ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν αντιδράσεις και αντιπροτάσεις, ιδιαίτερα για την θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας. Επιπλέον, προτείνεται η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Στα σημεία που φαίνεται να συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις είναι η απεμπλοκή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές και η κατάργηση του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».
Διάβασε επίσης: Σε ποιες χώρες μπορεί να βασίζεται η Ελλάδα;
Ωστόσο από την πλευρά των... άστρων τίθεται κι ένα ακόμη ζήτημα, η επαναφορά του θεσμού της Γερουσίας, με σκοπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και του κοινοβουλίου. Ο συγκεκριμένος θεσμός έχει εφαρμοστεί δύο φορές στην πατρίδα μας, την πρώτη επί Όθωνα, χωρίς ιδιαίτερη δημοκρατική νομιμοποίηση (τα μέλη της δεν ήταν αιρετά αλλά καθ’ υπόδειξη του βασιλιά) και την δεύτερη στο Σύνταγμα της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας του 1927, που για την εποχή του κρίθηκε ως ιδιαίτερα προοδευτικό.
Οι ουράνιοι «εισηγητές» ήταν σε κάθε περίπτωση ο Κρόνος και ο Ουρανός που δείχνουν πρόθυμοι να επαναλάβουν το εγχείρημά τους για μια ακόμη φορά στις μέρες μας, με την ελπίδα πως θα μακροημερεύσει.
Διάβασε επίσης: Οι προβλεπόμενες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο, μέχρι το φθινόπωρο του 2018
Το «κλειδί» είναι το τετράγωνο που σχηματίζει η προοδευμένη Δήμητρα με τον γενέθλιο Κρόνο, στον χάρτη του Ηλιακού τόξου, συνεπικουρούμενο από τον ενεργό Ουρανό αυτής της περιόδου στον γενέθλιο χάρτη της Ελλάδος. Ένα επιπλέον «πριμ» δίνει και το επίκαιρο τρίγωνο μεταξύ Κρόνου στον Τοξότη και Ουρανού στον Κριό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το μοντέλο του 1927, τα μέλη της Γερουσίας εκλέγονταν από τον λαό με ξεχωριστές εκλογές και το σώμα ανανεώνονταν κατά το 1/3 κάθε τρία χρόνια.
Μένει να δούμε λοιπόν αν θα υπάρξει μια τέτοια πρόταση, που ενδεχομένως θα τεθεί στην κρίση του λαού και εκτός των άλλων δείχνει ικανή να γεφυρώσει σε σημαντικό βαθμό τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών φορέων της εποχής μας.