Ο Μαύρος Δεκέμβρης

Αστρολογία και Χρηματιστήριο, σας λέμε. Χμ!!! Τι είναι αυτά θα μας απαντήσετε. Και όμως πολλοί έχουν σαν οδηγό τα άστρα
Παπασταύρου Λίντα

Από το Γιάννη Μπαρδόπουλο


Η αρχή έγινε νωρίτερα...


Αστρολογία και Χρηματιστήριο, σας λέμε. Χμ!!! Τι είναι αυτά θα μας απαντήσετε. Και όμως πολλοί έχουν σαν οδηγό τα άστρα. Κανείς όμως δε θα το παραδεχτεί ανοιχτά. Γιατί όλοι είναι «σοβαροί» και φυσικά τα άστρα είναι… γυναικεία θέματα ενώ εμείς οι άντρες ασχολούμαστε με… αντρικά. Οι διαφορές είναι πολλές και λίγοι έχουν το βασικό εκείνο ένστικτο που τους κάνει να διαφέρουν από τους άλλους. Πολλές φορές τους φέρνει μπροστά τόσο όσο χρειάζεται για να κερδίσουν. Ο John Plerpont Morganτο ήξερε πολύ καλά (το έμαθε όσο του χρειαζόταν) στην οικονομική κρίση του 1893 και το έκανε πράξη στην επόμενη του 1907. Όπουκαιείπετηνιστορικήφράση, “Millionairs don’t use Astrology, billionaires do!”. Η «χρήση αυτή» ήταν από την Αμερικανίδα Αστρολόγο Adams Evangeline, όπου με το αστρολογικό της δελτίο συμβούλευσε εκατοντάδες συνδρομητές της στην δεκαετία του 1920-30.

Ένας άλλος πετυχημένος εισοδηματίας από την Wall Street ήταν ο W.D. Gannόπου εξέπληξε τους πάντες με τις πετυχημένες προβλέψεις του και μάλιστα ήταν ο μόνος κερδισμένος από την οικονομική κρίση του 1923. Ο Gann, ήταν γνωστός για την μεγάλη του θρησκευτική πίστη καθώς και για το ότι γνώριζε απέξω μεγάλα κεφάλαια της Βίβλου. Ανάμεσα στις φράσεις που είχε πει ήταν και η γνωστή “I use any tool”, ένα από τα πολλά και αγαπημένα του εργαλεία ήταν και η Αστρολογία. Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες τίτλοι και οίκοι που ασχολούνται με την αστρολογική του τεχνική. Οι τεχνικές του Gannείναι μέχρι και σήμερα, αύριο και στην επαύριον ζωντανές. Και ο λόγος είναι ότι όλα τα χρηματιστηριακά προγράμματα έχουν τις πιο απλές τεχνικές του Gannμαζί με την Θεωρεία του Fibonacci. Στην Ελλάδα, αυτά είναι άχρηστα, οι προγραμματιστές δεν ήξεραν τι έκαναν. Είναι ήλιου φαεινότερων ότι ήταν μεθυσμένοι.

Αν με ρωτήσετε, τελικά αν η αστρολογία είναι χρήσιμη στην πρόβλεψη των τάσεων για το χρηματιστήριο, θα σας δώσω την ξεκάθαρη απάντηση: «Ναι». Και για αυτό ας κάνουμε μια ανάδρομη σε παλιότερες κινήσεις του γενικού δείκτη.

Ο Δεκέμβριος του 1999 είναι ενας από τους πιο βασικούς μήνες στην πορεία του χρηματιστηρίου. Ο κάθε Δεκέμβριος στα χρηματιστήρια είναι μήνας ισολογισμών και «τεχνικών πακέτων μετοχών» που σκοπό έχουν στην καταγραφή λογιστικών υπεραξιών. Φυσικά κανείς δεν περίμενε ότι εκείνος ο Δεκέμβριος θα είχε τέτοια πτώση την στιγμή που όλοι περίμεναν τις «τεχνικές κινήσεις για την άνοδο». Ούτε περίμενε κάποιος να εχει «όλη η επενδυτική Ελλάδα» μαύρα Χριστούγεννα και μετά για πέντε μέρες λαμπερή Πρωτοχρονιά. Πως δικαιολογείται αστρολογικά αυτό; Στην αρχή του μήνα ήταν στις 5653 μονάδες, οκτακόσιες μονάδες πιο χαμηλά από την κορυφή του που πραγματοποιήθηκε στις 17/9/1999. Στις 24/12/1999 έφτασε, ενδοσυνεδριακά στις 4646 μονάδες σημειώνοντας διάφορα από την κορυφή του Σεπτεμβρίου 1798 μονάδες. Ενώ η διαφορά μεσα στον μήνα ήταν 989 μονάδες.

Μήπως έγινε για να βγει αληθινός ενας χρηματιστηριακός παράγοντας που έλεγε «μην πουλάτε, μην πουλάτε θα σας πάρουν τις μετοχές τζάμπα». Να θυμίσουμε ότι δόθηκε και μια «επίσημη εξήγηση» ότι οι εντολές για πωλήσεις δόθηκαν αυτόματα. Καθώς όλοι είχαν αγοράσει με «αέρα» και το σύστημα έπρεπε να καλύψει την λογιστική διάφορα μεταξύ αξίας των μετοχών και του ταμείου. Η σωστή γνώση της αστρολογίας και των πλανητικών όψεων που γινόταν σε όλον τον Δεκέμβριο έδινε διαφορετικό στίγμα.

Η αρχή ήταν από τις 3/12 όπου υπήρξε μια αντίθεση του Άρη στον Β. Δεσμό από τον Υδροχόο στο Λέοντα, αντίστοιχα. Η αντίθεση που είναι μια πολύ δύσκολη όψη και η πιεστική δύναμη του Άρη έφερε την αρχή της μεγάλης πτώσης. Και με δεδομένο ότι και οι δυο αυτοί αστρολογικοί παράγοντες κινούνται πολύ αργά και η αστρολογική τους επιρροή που κρατάει μέρες έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το τι περίπου πρόκειται να επακολουθήσει.

Ακολούθησε μια άλλη όψη στις 13/12, θετική, ανάμεσα στον Ερμή και τον Ποσειδώνα. Σημειωτέον ότι εκεί ήταν η πιο σημαντική κορυφή του μήνα. Όμως στις 14/12 έχουμε πάλι σκληρή όψη, αντίθεση, της Αφροδίτης με τον Κρόνο, από τον Ταύρο και τον Σκορπιό αντίστοιχα με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχεία της καθοδικής τάσης καθώς η Αφροδίτη είναι πιο αργή στην κίνηση της από τον Ερμή, έτσι και οι όψεις που δημιουργεί είναι περισσότερο καθοριστικές στην οποία τάση. Και συνεχίζουμε στις 17/12 έχουμε μια δευτερεύουσα αρνητική όψη, ακρίβειας, μεταξύ του Κρόνου και Πλούτωνα. Η επιρροή της άρχιζε από τις 6/12 και τελείωνε στις 29/12.

Οι δυο τελευταίοι βαριοί πλανήτες μπορούν πολύ εύκολα να ταυτοποιηθούν σαν πλανήτες που εκπροσωπούν θεσμικούς επενδύτες και κεφαλαία. Συνεχίζοντας, πια για μετά τα Χριστούγεννα έχουμε μια όψη ακριβείας στις 24/12, ημερομηνία όπου άρχισε η ανοδική αντίδραση από την έντονη πτώση, ανάμεσα στον Άρη και την Αφροδίτη και στον Β. Δεσμό της Σελήνης με τον Ποσειδώνα. Η μεταστροφή από την καθοδική τάση στην ανοδική έγινε από την τελευταία όψη. Οι τεχνικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Γ.Δ. «χτύπησε» σημείο ισχυρής στήριξης και πραγματοποίησε τεχνική αντίδραση. Τώρα, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν με τις βασικές πλανητικές κινήσεις μάλλον είναι άλλο θέμα!

Βιβλιογραφία: Χρηματιστηριακή Αστρολογία, Γιαννακοπούλου – Κορωνάκης.

Manual of GannTrader: Gann Masters V. I & II.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved