Η κίνηση του Γενικού Δείκτη το έτος 2000
Από τον Γιάννη Μπαρδόπουλο
Μάρτιος 2000
Ενα ακόμα παράδειγμα για την επιρροή των πλανητικών σχέσεων στην ψυχολογική διάθεση, αλλά και την πορεία του Γενικού Δείκτη έχουμε τον Μάρτιο του 2000 και εντοπίζεται από δυο πλανητικούς συσχετισμούς. Αυτοί είναι ανάμεσα στους Δια - Ουρανό, Κρόνο - Πλούτωνα, τετράγωνο (90°) και quinqux (150°), αντίστοιχα. Οι όψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στα μεσα του μήνα. Με δραστικότερη αυτή των 90° αναλαμβάνει τον «έλεγχο της κίνησης και της ψυχολογικής επιρροής, διάθεσης» και σε προέκταση την τάση για τις κινήσεις του Γενικού Δείκτη, σε άνοδο ή κάθοδο. Δηλαδή μιλάμε για δυο μέρες, όπου η χρηματιστηριακή αγορά στέναξε, στην κυριολεξία. Προκάλεσε, σε 13 μέρες συνεδριάσεων μέσα στον Φεβρουάριο, πτωτική τάση 869 μονάδων! Βέβαια, η γνώση εκ των πρότερων δίνει πάντα κέρδη!
Εδώ, είναι σωστό να κάνουμε μια παρένθεση και μια γρήγορη ανασκόπηση του Ιανουαρίου, καθώς, όποιος γνώριζε από πριν τι περίπου θα συμβεί έπραττε και ανάλογα. Κλασική περίπτωση το January smile που είχε πραγματοποιηθεί στους δυο πρώτους μήνες του έτους. Στην πρώτη συνεδρίαση του 2000 (3/1), οι ανώτερες μονάδες της μέρας, του μήνα αλλά και όλου του έτους ήταν στις 5874. Στις 27/1 πραγματοποιήθηκε η χαμηλότερη τιμή του μήνα στις 4874 μονάδες. Την ίδια μέρα έχουμε τεχνικό σχηματισμό «upper hammer». Στις 9/2 έχουμε μέγιστη τιμή 5585 με «downtrade hammer». Δυο παρόμοια «σφυριά» έγιναν τις επόμενες δυο ημέρες. Η τάση πια είχε «εξασφαλιστεί» και το μόνο που έμενε ήταν να αρχίσουν τα κέρδη από τα παράγωγα, που τότε δεν ήταν δυνατόν να γίνουν από την «μαρίδα» του χρηματιστηρίου, καθώς έπρεπε να έχουν κατατεθεί 20 εκατομμύρια δραχμές σαν εγγύηση σε margin λογαριασμό. Είναι προφανές ότι οι μόνοι που μπορούσαν να εκμεταλευτούν τότε την οποία καθοδική τάση, ήταν μόνο όσοι είχαν την «υποδομή» για αυτό το σκοπό. Συνολικά η όλη καθοδική τάση ξεκινάει στις 9/2/2000 από τις 5690 μονάδες, ανώτερη τιμή μέσα στην ημέρα, και δεύτερη ανοδική κορυφή του έτους, πιο χαμηλά από την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στις 3/1/2000. Πιο συγκεκριμένα, σε ανώτερες τιμές στις 9/2 και κατώτερες στις 15/2 έχουμε μια διάφορα των 1434 μονάδων, πτωτικής πορείας σε δυο συμβόλαια παραγωγών, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Επειδή είναι αδύνατον να πιάσει κάποιος τις απόλυτες ακραίες τιμές, είναι λογικό να υπολογίζουμε 1200 «μονάδες καθαρές» στην κερδοφορία από τα παράγωγα. Σήμερα η κάθε μονάδα στο χρηματιστήριο παραγωγών υπολογίζεται σε 5 ευρω και πάντα στους δείκτες ftse20, ftse40 καθώς και στους υπόλοιπους δείκτες του ΧΠ Αθηνών. Δηλαδή 10 μονάδες διακύμανση (10x5=50 ευρω).
Να εξηγήσουμε την λειτουργία των παραγωγών. Π.χ. ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 5000 μονάδες, και εχει ανοδική ή πτωτική διακύμανση της τάξεως του 2%, δηλαδή 100 μονάδες διακύμανση. Τονίζω ξανά είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Αν για παράδειγμα, εχετε ένα συμβόλαιο, αυτές τις 100 μονάδες τις υπολογίζετε x5 ευρω, 100x5=500 ευρω. Αν υπολογίσουμε 1200 μονάδες x5 ευρω =6.000 ευρω. Όλα αυτά με την αγορά ΕΝΟΣ συμβολαίου, αρκεί να σας «βγει» η κίνηση. Αν όχι, χάσατε τα χρήματα του συμβολαίου, που αν θυμάμαι καλά το κόστος αγοράς και προμηθειών είναι ανακαθοριζόμενο κάθε μέρα, σύμφωνα με το κάθε συμβόλαιο-δείκτη που θα αγοράσετε. Είναι προφανές ότι στα πρώτα χρόνια, που ήταν εύκολο να βγάλει κέρδη κάποιος από την πτώση, μόνο μεγάλης επιφάνειας επενδυτές μπορούσαν να κάνουν τέτοιες κινήσεις. Όταν «προσγειώθηκαν» σε λογικά όρια οι δείκτες του ΧΑ, τότε με σχετικές τροποποιήσεις, μπορούσε να μπει και η «μαρίδα του χρηματιστηρίου», που χάνει συνέχεια χρήματα.
Μετά από αυτή την μεγάλη παρένθεση, ας επιστρέψουμε στην αστρολογική συμπεριφορά του Μαρτίου του 2000. Στις 14/2 ημέρα Δευτέρα και στο πλανητικό στερέωμα, είχαμε μια δυσμενή αστρολογική όψη 90° αναμεσα στον Δία και τον Ουρανό. Εκείνη την ημέρα πραγματοποιήθηκε μια έντονη πτωτική κίνηση 360 μονάδων περίπου, δηλαδή από τις 4863 έκλεισε στις 4542 μονάδες. Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, στο ουράνιο στερέωμα είχαμε μια ακόμη δυσμενή όψη 150° ανάμεσα στον Κρόνο και τον Πλούτωνα. Η συνεδρίαση άνοιξε με πτώση στις 4440 μονάδες και ενδοσυνεδριακά έφτασε στις 4256. Η διακύμανση σε δυο μέρες ήταν 607 μονάδες. Το ανώτατο σημείο της εβδομάδας έφτασε στις 4918 μονάδες, που δεν το ξαναείδαμε από εκεί και μετά. Βέβαια, κάποιοι που παρατηρούν τους δείκτες πολύ εύκολα θα πουν, αν θέλουν να διασκεδάσουν ανησυχίες, ότι στον υπόλοιπο μήνα η αγορά «δοκιμάζει την αντοχή» την πτωτικής αντίδρασης που έγινε στις 14 ή ότι συσσωρεύει δυνάμεις από την πτώση για να ανέβει σε πιο υψηλά σημεία. Εκείνη την περίοδο κάποιοι οικονομικοί συντάκτες λέγανε σε ειδικές εκπομπές για το ποιοι κερδίσανε την ημέρα, Πχ «νικητές σήμερα ήταν οι πωλητές και χαμένοι οι αγοραστές». Έτσι φαίνεται είχαν εντολή να βλέπουν το χρηματιστήριο σαν χαμένοι κερδισμένοι, δίνοντας μια αίσθηση παιδικού παιχνιδιού. Φυσικά, αυτό γινόταν για όλο το 2000, ενώ είχαν αρχίσει να πληθαίνουν οι απορημένοι επενδυτές που ρωτούσαν για την πορεία του χρηματιστηρίου.
Και μου έρχεται στη μνήμη μια σκηνή από το κεντρικό κατάστημα μεγάλης ελληνικής τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1999. Εχετε υπομονή; Χμ; μάλλον έχετε! Μπαίνοντας στο ισόγειο της Τράπεζας, και πηγαίνοντας στην σειρά για τα ταμεία για να πραγματοποιήσω μια κατάθεση, η άκρη του ματιού μου πιάνει σε ένα σημείο αναμονής μεσα στον χώρο υποδοχής ένα ηλικιωμένο ζευγάρι καθισμένο σε μια κολώνα. Η γυναίκα ήταν αγκαζέ στηριγμένη κλασικά στον σύζυγο της και από την δική της έκφραση κατάλαβα ότι είχαν ένα σοβαρό πρόβλημα. Αντίθετα ο σύζυγος της ήταν ψυχρός και ανάλογα ψύχραιμος. Όσο περίμενα στην σειρά, που ήταν και μεγάλη, παρατηρούσα πού και πού το ηλικιωμένο ζευγάρι, που καμμιά αλλαγή δεν είχε πραγματοποιηθεί στην αναμονή του.
Έφτασε η σειρά μου! Αποχωρώντας από τα ταμεία διαπιστώνω ότι, καθώς έχουν σηκωθεί, πλησιάζει προς αυτούς ένας κουστουμάτος νεαρός που δεν τον έκανα πάνω από 25 ετών. Προφασιζόμενος, εγώ, ότι έφτιαχνα τις αποδείξεις του ταμείου, στάθηκα τρία βήματα μακριά τους ακούγοντας τις βαρύγδουπες απαντήσεις του εικοπεντάχρονου, περίπου, νεαρού. «Μην ανησυχείτε, ό,τι κινήσεις γίνονται τώρα είναι από τους διαχειριστές των χρηματιστηριακών εταιρειών και από τα funds που πρέπει να κλείσουν τις κενές θέσεις τους, μια και οι περισσότεροι πελάτες τους δεν έχουν κλείσει τις ανοιχτές υποχρεώσεις σε χρήματα. Χαμένοι θα είναι αυτοί που από τον Ιανουάριο δεν θα έχουν μετοχές, διότι θα ανέβει και άλλο το χρηματιστήριο», είπε ο κουστουμάτος! Συνεχίζοντας είπε: «Άλλωστε θυμηθείτε και την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που είπε ότι το χρηματιστήριο θα πάει ψηλά». Και συνέχισε, «όποτε καταλαβαίνετε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Θα σας συμβούλευα, αν έχετε και άλλες αποταμιεύσεις να αγοράσετε και άλλες μετοχές, γιατί τώρα είναι φτηνές»! Κάπου εδώ, έπεσε το βλέμμα του σε μένα, έτσι υποχρεώθηκα να φύγω. Δεν γνωρίζω τι έκανε από εκεί και μετά το ηλικιωμένο μας ζευγαρι. Πάντως εγώ δεν ακολούθησα την τελευταία συμβουλή του κουστουμάτου, δυστυχώς δεν μπορούσα να ανοίξω θέσεις στα παράγωγα ώστε να κερδίσω από την πτώση.
Γράφημα 1οΟι αστρολογικές επιρροές, που έφεραν την μεγάλη καθοδική κίνηση του Μαρτίου το 2000.
Γράφημα 2ο
Στην παραπάνω απεικόνιση του Γενικού Δείκτη, από τον Μάιο του 1999 έως τον Μάιο του 2000, με την βοήθεια των παράλληλων γραμμών διαπιστώνουμε τα «ευαίσθητα» σημεία που «άγγιξε» η πορεία του ΓΔ. Επικεντρώνουμε την οποία προσοχή μας στο Δεκέμβριο του 1999, στον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2000. Στον Μάρτιο του 2000 παρατηρούμε ότι οι δυο καθοδικές μέρες 14 και 15/2, έσπασαν καθοδικά όλον τον ανοδικό σχηματισμό του Ιουλίου 1999. Εδώ είναι η αρχή της τελικής ανόδου, που μπήκε όλη η "μαρίδα" σύμφωνα με την χρηματιστηριακή αργκό, μετά από τους ξύλινους τίτλους όλου του έντυπου τύπου και τις αγαπημένες εκπομπές στην τηλεόραση που σαν σχόλια είχαν τα απανωτά limit up.
Μπαρδόπουλος Ιωάννης
Η ιστορία κάνει κύκλους, το ίδιο και οι πλανήτες.
John Bardopoulos
History moves in circles, so do the planets.