Οι τροφές των Χριστουγέννων που ωφελούν τα μάτια σας
Τα παραδοσιακά γιορτινά πιάτα είναι πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την όραση και την υγεία των ματιών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η λουτεΐνη, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από προβλήματα όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Οι παθήσεις αυτές αποτελούν τις κυριότερες αιτίες απώλειας της όρασης και τύφλωσης στην τρίτη ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ο καταρράκτης αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο (ευθύνεται για το 51% των κρουσμάτων της, που υπερβαίνουν τα 32 εκατομμύρια παγκοσμίως), ενώ από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας υπολογίζεται ότι πάσχουν 196 εκατομμύρια άνθρωποι.
«Τα επιστημονικά στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας συγκλίνουν πως η ίδια διατροφή που ωφελεί την καρδιά, πιθανότατα είναι ωφέλιμη και για τα μάτια», λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης.
«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μάτια μπορεί να ωφεληθούν από διαιτολόγια φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής και καλής ποιότητας πρωτεΐνες από ψάρια και πουλερικά».
Η συσχέτιση αυτή δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, συνεχίζει. «Όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα του σώματος, έτσι και τα μάτια βασίζονται σε ένα δίκτυο λεπτών αρτηριών για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Οτιδήποτε, λοιπόν, διατηρεί υγιείς τις αρτηρίες αυτές, κάνει καλό στα μάτια», εξηγεί.
Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr