Κορωνοϊός: Ο περιορισμός, η φαντασίωση και ο «άλλος» μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας ψυχολόγου
«Βρίσκομαι στα επείγοντα στις 2 το πρωί. Με κάλεσαν ως εφημερεύουσα ψυχίατρο να δω μια ασθενή σε απόγνωση. Προσπαθώ να εκμαιεύσω τι συμβαίνει, με τη σκέψη μου στη διατήρηση των δύο μέτρων απόστασης και στο πώς να κρατήσω τη συνέντευξη σύντομη και περιεκτική. Αλλά αδυνατώ. Δεν μου εκμυστηρεύεται τίποτα, παραμένει σχεδόν αμίλητη. Μετά από μια ώρα και 10 λεπτά, μου ομολογεί ότι δεν είχε φυσική επαφή με κανέναν άνθρωπο εδώ και δύο εβδομάδες. Και ξαφνικά μου έρχεται η σκέψη ότι αυτή η γυναίκα ήρθε στα επείγονται γιατί ήθελε τη φυσική επαφή με κάποιον».
Απέναντι στην οθόνη του skype, μερικές χιλιάδες μίλια μακριά, σε ένα αλλιώτικο Λονδίνο που χτυπιέται αλύπητα από την πανδημία του COVID-19, με εκατοντάδες θύματα καθημερινά και με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας να νοσηλεύεται, να υποφέρει από τον ιό και ταυτόχρονα να… διδάσκεται από την ανοσία της αγέλης, αντικρίζω μία λαμπρή Ελληνίδα επιστήμονα, που τιμά την Ελληνικότητα στο εξωτερικό.
Την ακούω με προσοχή και ανυπομονώ για την επόμενη φράση. Η κυρία Τζέλικα Ζουμπούλη, βρίσκεται στο τελευταίο έτος υποειδίκευσής της στην Ψυχιατρική Ενηλίκων και την Ιατρική Ψυχοθεραπεία (Medical Psychotherapy) και εργάζεται στο Maudsley Hospital στο South London and Maudsley NHS Foundation Trust.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr