Δημήτρης Θάνος στο Newsbomb.gr: Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέξουμε
Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr ανέλυσε την ισχύουσα κατάσταση με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Πριν από δυο 24ωρα, στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα υπήρχε και η ανάλυση που αφορά στο κομμάτι των μεταλλάξεων. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί ως τώρα 3.031 μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, γεγονός που έχει προκαλέσει μια σχετική ανησυχία στην κοινή γνώμη.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ακαδημαϊκός και κάτοχος PhD, Δημήτρης Θάνος, εξήγησε στο Newsbomb.gr τι ισχύει σχετικά με τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα, αλλά και το τι πρέπει να προσέξουμε μελλοντικά. Σύμφωνα με τον κ. Θάνο, η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που σήμερα επικρατεί έναντι των υπολοίπων στελεχών, ενώ σχετικά με το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε από την ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος της Ακαδημίας, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αποτραπεί η διασπορά του καθώς έχει χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.
«Η έξαρση αυτή που παρατηρείται από τα μέσα Γενάρη, ειδικότερα στην Αττική, συνδέεται άμεσα με την αυξημένη διασπορά της Βρετανική μετάλλαξης. Διαπιστώνουμε δηλαδή είσοδο και διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία, για το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αυτό της Γουχάν», ανέφερε αρχικά ο κ. Θάνος.
«Σχετικά με την Αττική, παρατηρούμε ότι σε ποσοστό άνω του 85% τα κρούσματα που εντοπίζονται αφορούν στο βρετανικό στέλεχος. Το ίδιο ισχύει, σε παρόμοιο ποσοστό αν όχι σε μεγαλύτερο ποσοστό, και για την Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας παρατηρούμε πως σταδιακά επικρατεί η Βρετανική μετάλλαξη. Αναφορικά με τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη, είμαστε σε καλύτερη θέση. Το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής δεν έχει σημαντική διασπορά, εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα του νοτιοαφρικανικού στελέχους τα οποία είναι περίπου 5-6.», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr