Γραμμική Β: Η «αινιγματική» γραφή των Μυκηναίων - Πώς θα γράψετε σε αυτήν το όνομά σας

Η γλώσσα, ως γνωστόν, αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό, που εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου, και η ελληνική, ως μια από τις αρχαιότερες του κόσμου, διατηρεί τη συνέχειά της από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι το σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η γραφή την ακολουθεί- ωστόσο όσο πιο πίσω πάει κανείς, τόσο πιο «ξένη» μπορεί να φαίνεται στα μάτια του σύγχρονου παρατηρητή.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτού είναι αυτή της Γραμμικής Β- της μυκηναϊκής γραφής που πήρε το όνομά της από τον ανασκαφέα της Κνωσού, Άρθουρ Έβανς. Ως η γραφή των Μυκηναίων, συνδέεται με μια εποχή που περιβαλλόταν πάντοτε από μια «μυθική»/ «αινιγματική» αίγλη, συνυφασμένη με τους ήρωες των ομηρικών επών και τα κατορθώματά τους- ωστόσο ήταν μια απόλυτα χρηστική γραφή, η ύπαρξη και χρήση της οποίας έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον λαμπρό πολιτισμό των «πολύχρυσων Μυκηνών».

Οι ρίζες της

Η γραφή των Μυκηναίων ονομάστηκε Γραμμική Β σε αντιδιαστολή με το πρώτο είδος της μινωικής Γραμμικής Α. 'Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, οι ομοιότητες των δύο γραμμικών γραφών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Γραμμική Β προέκυψε από τη Γραμμική Α. Ωστόσο, παρά τις ομοιότητές τους, οι δύο γραφές παρουσιάζουν και σαφείς διαφορές, οι οποίες εντοπίζονται τόσο στην εσωτερική τους δομή όσο και στην εξωτερική μορφή των συμβόλων τους.

Και οι δύο γραφές χρησιμοποιούν τον ίδιο αριθμό φωνητικών συμβόλων, ορισμένα από τα οποία είναι κοινά και στις δύο γραφές, ενώ άλλα εμφανίζονται μόνο σε μία από αυτές. Γενικότερα, θεωρείται ότι η δομή της Γραμμικής Β προήλθε από τη Γραμμική Α, αλλά τροποποιήθηκε προκειμένου να εκφράσει καλύτερα την ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved