Δεν ηταν μόνο ο κινεζικός πύραυλος: Πόσες φορές η Γη απειλήθηκε απο διαστημικά συντρίμμια
Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν τελικά τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό και ο πλανήτης ανάσανε...με ανακούφιση. Το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης ενώ τμήματα του πυραύλου Long March 5B έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό.Παρά την έντονη ανησυχία για το που θα έπεφτε ο πύραυλος των 18 τόνων, ειδικοί τόνιζαν οτι ο κίνδυνος ειναι μικρός. Πολλές φορές παντως στο παρελθόν η Γη απειλήθηκε απο διαστημικά σκάφοι και δορυφόρους, ενώ τουλάχιστον μία απο τις ξέφρενες «διαστημικές πορείες» είχε και θύματα.
Πριν από τη Διαστημική Εποχή (1957) τα μόνα αντικείμενα που θα μπορούσαν να «πέσουν» από το διάστημα και να απειλήσουν τον πλανήτη μας, ήταν οι μετεωρίτες, οι αστεροειδείς και οι κομήτες. Σήμερα ωστόσο, οι δορυφόροι και τα διαστημικά σκάφη εκτοξεύονται τακτικά σε τροχιά και πέραν αυτής, και μερικές φορές επιστρέφουν πίσω στη Γη.
Ο διαστημικός σταθμός Mir της Ρωσίας περιλαμβάνεται στη λίστα, λόγω του τεράστιου μεγέθους του, αλλά καταστράφηκε ελεγχόμενα το 2001 έπειτα από 15 χρόνια λειτουργίας.
Ευρωπαϊκός Δορυφόρος GOCE
Ο δορυφόρος GOCE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έπεσε στη Γη στις 10 Νοεμβρίου 2013 και το μεγαλύτερο μέρος από τα συντρίμμια του κάηκαν στην ατμόσφαιρα.
Ο δορυφόρος χαρτογράφησης βαρύτητας GOCE ζύγιζε περίπου 1 τόνο και είχε μήκος περίπου 5,3 μέτρα. Ήταν αρκετά μεγάλος, αλλά πολύ μεγαλύτεροι δορυφόροι έχουν κάνει ανεξέλεγκτες επανεισόδους στη Γη με την πάροδο των ετών.
Δορυφόρος UARS της NASA.
Ο Ερευνητικός Δορυφόρος Άνω Ατμόσφαιρας (Upper Atmosphere Research Satellite) βάρους 6,5 τόνων είχε μήκος 10,7 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα. Εκτοξεύτηκε στο διάστημα στις 15 Σεπτεμβρίου 1991 με το διαστημικό λεωφορείο Discovery.
Ο UARS μελέτησε την ατμόσφαιρα της Γης για 14 χρόνια. H αποστολή του ήταν να πραγματοποιήσει μετρήσεις διαφόρων χημικών στοιχείων στο στρώμα του όζοντος, καθώς και της ταχύτητας του αέρα και της θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα.
Οι μετρήσεις που συγκέντρωσε βοήθησαν στην καλύτερη κατανόηση του ρόλου που διαδραματίζει η ανώτερη ατμόσφαιρα στο κλίμα πάνω στη Γη.
Ο δορυφόρος των 750 εκατομμυρίων δολαρίων παροπλίστηκε από τη NASA τον Δεκέμβριο του 2005 και έπεσε στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2011. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 532 κιλά υπολειμμάτων του UARS πιθανότατα «επέζησαν» από την επανεισδοχή στην ατμόσφαιρα της Γης.
Διαστημικός σταθμός Skylab
Η NASA εγκαινίασε το διαστημικό σταθμό Skylab το 1973 με σκοπό να παραμείνει σε τροχιά για μια δεκαετία περίπου, κάτι που δεν συνέβη. Περιελάμβανε εργαστήριο, ηλιακό παρατηρητήριο και άλλα συστήματα απαραίτητα για την επιβίωση του πληρώματος και για επιστημονικά πειράματα. Η υψηλότερη από την αναμενόμενη ηλιακή δραστηριότητα «ζέστανε» και επέκτεινε την ατμόσφαιρα της Γης, αυξάνοντας την αντίσταση στο Skylab.
Η επανείσοδος του στην ατμόσφαιρα ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου του 1979. Η ΝASA είχε προηγουμένως προσπαθήσει να κατευθύνει τον σταθμό μακριά από κατοικημένες περιοχές, στοχεύοντας τον νότιο Ινδικό Ωκεανό, με μερική επιτυχία, καθώς κομμάτια του έπεσαν στη Δυτική Αυστραλία.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά η αυστραλιανή πόλη Esperance επέβαλε στη NASA πρόστιμο 400 δολαρίων για σκουπίδια. Η NASA δεν πλήρωσε ποτέ. Ένας DJ ραδιοφώνου από την Καλιφόρνια τακτοποίησε το πρόστιμο το 2009, συγκεντρώνοντας το ποσό από τους ακροατές του.
Δορυφόρος Pegasus 2
Η NASA εκτόξευσε το δορυφόρο Pegasus 2 βάρους 11,6 τόνων το 1965 σε χαμηλή περιγήινη τροχιά για να μελετηθούν οι προσκρούσεις μικρομετεωριτών στα διαστημόπλοια.
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr