Ο κολιός τον Αύγουστο! Του Άκη Πετρετζίκη
Μα φυσικά ο τίτλος του ημερολογίου δεν είναι καθόλου τυχαίος…
Μα φυσικά ο τίτλος του ημερολογίου δεν είναι καθόλου τυχαίος… Θεωρώ πως ο Αύγουστος ''λίγο πολύ'' είναι ένας μήνας που αυξάνουμε αρκετά την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Για τα θαλασσινά σας έχω ξαναμιλήσει εδώ, οπότε σήμερα θα σας μιλήσω για τα ψάρια και όχι μόνο για τον κολιό! Φαίνεται λοιπόν, πως είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ψάρι 2 φορές την εβδομάδα και πως καλό είναι να στοχεύουμε περισσότερο στα λιπαρά ψάρια. Η διατροφική αξία των ψαριών είναι μεγάλη και τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό φαίνεται να είναι αρκετά. Η κατανάλωση ψαριού λοιπόν σε εβδομαδιαία συχνότητα αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Πάμε λοιπόν να δούμε -πιο συγκεκριμένα- τι μπορούν να προσφέρουν;
1. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Τα ψάρια είναι ταυτόχρονα χαμηλά σε θερμίδες και καλή πηγή πρωτεϊνών. Οι θερμίδες βέβαια μπορεί να κυμανθούν αρκετά ανάλογα το ψάρι αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος. Τα περισσότερα ψάρια όμως περιέχουν παραπάνω από 18-20 γρ. πρωτεΐνης ανά 100 γρ. τροφής και όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των κυττάρων και των ιστών του σώματος, και καλό είναι να υπάρχει σε κάθε μας γεύμα. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό να προσλαμβάνεται αρκετή πρωτεΐνη, ειδικά σε περιόδους ανάπτυξης (παιδική και εφηβική ηλικία), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και από τα άτομα που ασκούνται έντονα όπως είναι οι αθλητές. Τα ψάρια λοιπόν είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για τα άτομα που ψάχνουν πηγές πρωτεΐνης οι οποίες είναι ταυτόχρονα χαμηλές σε θερμίδες.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο akispetretzikis.com