Μετάλλαξη Όμικρον: Με μίνι lockdown, τέταρτη δόση εμβολίου και μέτρα «απαντά» η Ευρώπη
Η μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να τρομάζει την Ευρώπη που καθημερινά βλέπει τον αριθμό των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορονοϊού να αυξάνεται
«Τείχη» κατά της μετάλλαξης Όμικρον η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου επιχειρούν να υψώσουν τα ευρωπαϊκά κράτη με διαφορετικές, ωστόσο, προσεγγίσεις που ποικίλλουν από lockdown έως ακύρωση εκδηλώσεων και επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Δεν λείπουν, μάλιστα, και φωνές όπως αυτή του υπουργού Υγείας της Γερμανίας που μιλούν για τέταρτη δόση του εμβολίου του κορονοϊού ως το πλέον αποτελεσματικό μέτρο απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον ενώ η χώρα του μέτρησε 44.927 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 109.749 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Για την ώρα οχτώ ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποφασίσει να επαναφέρουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς: Πορτογαλία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποφασίσει «μίνι lockdown» με την Ολλανδία να βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας ανακοινώνοντας καθολικό lockdown μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δια του Γενικού Διευθυντή του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, διαμηνύει ότι «καμία χώρα δεν θα μπορέσει να εξέλθει από την πανδημία με αναμνηστικές δόσεις και οι αναμνηστικές δόσεις δεν είναι ένα πράσινο φως για να γιορτάσουμε όπως προβλέπαμε». «Προγράμματα αναμνηστικών δόσεων χωρίς διάκριση έχουν κάθε πιθανότητα να παρατείνουν την πανδημία, παρά να της βάλουν τέλος, διοχετεύοντας τις διαθέσιμες δόσεις σε χώρες που έχουν ήδη αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού, προσφέροντας έτσι στον ιό περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί» συμπλήρωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Μέτρα ανά την Ευρώπη για τη μετάλλαξη Όμικρον
Η Σουηδία ανακοίνωσε την Τετάρτη περιοριστικά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έδαφός της. Από τις 28 Δεκεμβρίου όλοι οι επισκέπτες θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ για την Covid-19, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί. Επτά άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (οι υπόλοιπες είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λετονία, η Ιταλία και η Αυστρία) απαιτούν ήδη αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της ΕΕ.
Η Φινλανδία γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους ενώ η κυβέρνηση της Δανίας σκοπεύει να κάνει το ίδιο, αφού πάρει προηγουμένως την έγκριση του κοινοβουλίου, όπως έγινε γνωστό σήμερα.
Στο Βέλγιο από την Κυριακή θα είναι κλειστοί οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών ωστόσο στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι. Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει, τέλος, στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται σήμερα να αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη εφαρμογής του μέτρου πριν τα Χριστούγεννα ενώ ένα άλλο μέτρο που συζητείται στη χώρα είναι η διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού να ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.
Στην Πορτογαλία τα κλαμπ και τα μπαρ θα είναι κλειστά από τις 26 Δεκεμβρίου ενώ από αυτή την ημερομηνία θα επανέλθει η τηλεργασία μέχρι τουλάχιστον τις 9 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό της χώρας να έχει ανακοινώσει ότι θα χρειάζεται αρνητικό τέστ Covid για τη διαμονή σε ξενοδοχεία της Πορτογαλίας ενώ οι υπαίθριες συγκεντρώσεις την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γίνεται με τον περιορισμό των 10 ατόμων ανά ομάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr