Το ΄ξερες; - Γιατί βλέπουμε... μυγάκια;

Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα μικροσκοπικά κινούμενα έντομα (μυγάκια) που γίνονται αντιληπτά στο οπτικό τους πεδίο, κυρίως όταν κοιτούν σε ανοιχτόχρωμο φόντο και ακολουθούν με κάποια καθυστέρηση τις κινήσεις της κεφαλής.

Αλλιώς περιγράφονται σαν ενοχλητικά μικρά στίγματα, μαύρες κηλίδες, ιστοί αράχνης, ή κόκκοι σκόνης.

ΑΙΤΙΕΣ ΜΥΟΨΙΩΝ:
Οι «μυοψίες» οφείλονται συνηθέστερα σε ηλικιακή εκφυλιστική αλλοίωση του υαλοειδούς. Το υαλοειδές είναι η διαφανής γέλη (gel) που υπάρχει στο εσωτερικό του οπισθίου μέρους των ματιών μας και φυσιολογικά βρίσκεται προσκολλημένο στα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού (στον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο και την οπίσθια επιφάνεια του κρυσταλοειδούς φακού).

Με τα χρόνια, το υαλοειδές , χάνει την ομοιογένειά του και ρευστοποιείται κυρίως κεντρικά και λιγότερο περιφερικά. Το κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές δεν μπορεί πλέον να στηρίξει το περιφερικό που είναι πιο συμπαγές, με αποτέλεσμα το τελευταίο να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού και από την πρόσφυσή του στο οπτικό νεύρο (οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς). Μικρά κομματάκια συμπαγούς υαλοειδούς «πλέουν» στο κεντρικό ρευστοποιημένο υαλοειδές και γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή σαν «μυγάκια».

Δεν είναι όμως μόνο εκφυλιστικής αιτιολογίας οι μυοψίες. Άλλες αιτίες που μπορεί να έχουν ανάλογη κλινική εκδήλωση είναι:
α) Η υψηλή μυωπία ακόμα και σε νέα άτομα λόγω αύξησης προσθιοπίσθιας διαμέτρου του οφθαλμού.
β) Η ενδοφθάλμια φλεγμονή (πχ. ραγοειδίτιδο, ενδοφθαλμίτιδα) λόγω ύπαρξης εξιδρωματικών στοιχείων στο υαλοειδές.
γ) Η ενδοϋαλοειδική αιμορραγία και η διαφυγή έμμορφων στοιχείων του αίματος προς το υαλοειδές λόγω διαβητικής, αποφρακτικής, τραυματικής ή ιατρογενούς αιτιολογίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΥΟΨΙΩΝ:
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία θεραπεία. Ο εγκέφαλος γενικά έχει την τάση να αγνοεί ότι δεν χρειαζόμαστε οπότε σχετικά σύντομα το φαινόμενο των μυοψιών μειώνεται και τελικά σταδιακά εκλείπει (fade out).

Εάν ένα στίγμα εμφανίζεται ακριβώς μπροστά στον οπτικό σας άξονα, μπορείτε μετακινώντας το βλέμμα σας σε διάφορες κατευθύνσεις να το βοηθήσετε να αλλάξει θέση.

Όταν τα «μυγάκια» επηρεάζουν την όρασή σας αισθητά και δεν βελτιώνονται με τον χρόνο, τότε μπορούμε να επιχειρήσουμε βιτρεκτομή (χειρουργική επέμβαση με την οποία «καθαρίζουμε» το υαλοειδές). Η μέθοδος αυτή ωστόσο πρέπει να εφαρμόζεται μετά από πολύ σκέψη, αφού συχνά συνοδεύεται από σημαντικές επιπλοκές (ρωγμές ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, καταρράκτη κα)
Αν τα «μυγάκια» αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά σε οποιοδήποτε φόντο (όχι μόνο σε φωτεινό περιβάλλον), αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό ή συνοδεύονται από λάμψεις, ή αισθητή μείωση της όρασής σας, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο για μια βυθοσκόπηση.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved