Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά
Γιατί λέμε, έστω και αθώα, ψέματα την πρωταπριλιά;
Είναι κάποια παλιά ελληνική παράδοση; Ας δούμε!
Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ή καζούρα, αν προτιμάτε, είναι ένα ακόμη ξενόφερτο έθιμο και παρά το γεγονός ότι απαντάται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για την ακριβή του προέλευση.
April Fool's Day
Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη πάντως, το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Συγκεκριμένα, μέχρι και το 1564 η αλλαγή του χρόνου στη Γαλλία δεν γινόταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά την 1η Απριλίου!
Ο βασιλιάς Κάρολος ο 9οςΤότε όμως, ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος αποφάσισε να μεταθέσει τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς την 1η Ιανουαρίου για να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως ήταν φυσικό τα πρώτα χρόνια υπήρξαν αντιδράσεις. Για πολλά χρόνια αρκετοί Γάλλοι πολίτες που δεν συμφωνούσαν με την αλλαγή αυτή, συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.
Έτσι οι υπόλοιποι βρήκαν αφορμή για καζούρα κοροϊδεύοντας τους "παλιομοδίτες" πειράζοντας τους ή ακόμη και στέλνοντάς τους ψεύτικα δώρα!
Στο πέρασμα του χρόνου το πείραγμα αυτό εξελίχθηκε σε έθιμο κι έτσι κάθε 1η Απριλίου ο κόσμος συνηθίζει να λέει μικρά αθώα ψεματάκια...