Γιατί η θάλασσα είναι γαλάζια;

Μόνο που ο συγκεκριμένος ορισμός μπάζει νερά από παντού.

Η αλήθεια είναι ότι το νερό δεν είναι άχρωμο, αλλά γαλάζιο. Η αιτιολόγηση κρύβεται στα σκονισμένα αρχεία ενός επιστήμονα ο οποίος έζησε πριν από 300 περίπου χρόνια.

Πρωτεργάτης ο Ισαάκ Νεύτωνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας ένα πρίσμα, ανακάλυψε ότι το φως είναι το σύνολο όλων των ορατών σε εμάς χρωμάτων.

Έτσι, όταν τα σωματίδια του φωτός χτυπούν σε ένα υλικό (π.χ. πέτρα, ρούχο, δέντρο κτλ.), τα μόρια του υλικού παρουσιάζουν την ιδιότητα να απορροφούν συγκεκριμένες δεσμίδες ενός χρώματος σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με άλλες.

Αυτές όμως που δεν απορροφούνται, διαφεύγουν και φτάνουν στα μάτια μας. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε διαφορετικά χρώματα. Η προαναφερθείσα ιδιότητα βρίσκει εφαρμογή παντού, ακόμα και χρώμα του νερό.

Όταν το φως χτυπά πάνω στα σωματίδια που αποτελούν το νερό, αυτά με την σειρά τους δεσμεύουν το πορτοκαλί και κοκκινωπό χρώμα από το ηλιακό φως σε μεγαλύτερη αναλογία. Έτσι «περισσεύει» περισσότερο γαλάζιο το οποίο εν συνεχεία φτάνει στα μάτια μας.

Ένα ποτήρι νερό από την άλλη, περιέχει πολύ μικρή ποσότητα νερού, ώστε το ακριβές του χρώμα δεν είναι εύκολα εμφανές, δημιουργώντας εσφαλμένα την εντύπωση ότι είναι άχρωμο. Αν δοκιμάσουμε να γεμίσουμε μια μπανιέρα ή μια πισίνα (με άσπρα πλακάκια) θα διαπιστώσουμε πως το νερό αρχίσει να αποκτά αυτό το γαλάζιο χρώμα.

δεν ρώτησες αλλά...

Γιατί σε μερικές θάλασσες το μπλε χρώμα είναι πιο έντονο και σε άλλες πιο ανοιχτό;

Η θάλασσα δεν αποτελείται μόνο από νερό. Αποτελείται εκτός των άλλων και από φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του νερού.

Το φυτοπλαγκτόν π.χ. απορροφά λίγο γαλάζιο και λίγο κόκκινο χρώμα παραπάνω, οπότε δίνει στη θάλασσα μια πιο πρασινωπή απόχρωση. Σε μεγάλη ποσότητα θα αλλοιώσει τελείως το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved