Βουτιές... θανάτου στο «πηγάδι του Ιακώβ»
Λέγεται ότι «καταπίνει» ανθρώπους
Αν και λέγεται «πηγάδι», πρόκειται για μια υποθαλάσσια σπηλιά και όσοι θέλουν να την ανακαλύψουν καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν, καθώς θεωρείται το πιο επικίνδυνο σημείο καταδύσεων παγκοσμίως. Ο λόγος για το «πηγάδι του Ιακώβ».
Είναι το βαθύτερο σημείο στον πλανήτη και βρίσκεται στην κομητεία Τέξας Χιλ των ΗΠΑ. Παρά τη φήμη του ότι «καταπίνει» ανθρώπους, αποτελεί ένα αγαπημένο σημείο πολλών. Πάντως, περισσότεροι από οκτώ δύτες που επιχείρησαν να το εξερευνήσουν έχασαν τη ζωή τους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών έρχονται για να κολυμπήσουν στα καθαρά νερά του, χωρίς ωστόσο να καταδύονται βαθύτερα μέσα στη σπηλιά, η οποία τροφοδοτεί την πηγή Cypress Creek. Έχει άνοιγμα μόλις τέσσερα μέτρα πλάτος και έτσι όσοι αναζητούν τη συγκίνηση στα νερά του «πηγαδιού» δύσκολα διακρίνουν τους κινδύνους που παραμονεύουν στο εσωτερικό του.
Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι βρίσκονται στην περιοχή ανεβαίνουν σε ψηλότερα βράχια που υπάρχουν εκεί και αποφασίζουν να βουτήξουν στο στενό άνοιγμα του. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα τύχης! Η κλίση της βουτιάς, του σώματος, η προσγείωση, ο τρόπος της πτώσης... «Επειδή οι πέτρες είναι τόσο κοντά και ο λαιμός του πηγαδιού στενός, χρειάζεται ικανότητα, εμπειρία και μεγάλη προσοχή», αναφέρει η ιστορικός Dorothy Wimberley Kerbow. Για να καταλάβετε, με την πρώτη βουτιά που θα κάνει κάποιος έχει την αίσθηση ότι πέφτει σε μια αβαθή τρύπα. Παρόλα αυτά, χωρίζεται σε... τμήματα, τα οποία έχουν διάφορα βάθη.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος θάλαμος βρίσκεται 9 μέτρα από το άνοιγμα και συνεχίζει για άλλα 16 μέτρα βάθος. Εδώ τα νερά είναι ακόμη φωτεινά, και υπάρχουν φύκια και μικροοργανισμοί. Τα πράγματα αλλάζουν όταν φτάσετε στο δεύτερο θάλαμο, που βρίσκεται 24 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Εδώ κάτω οι δύτες πρέπει να θυμούνται ακριβώς πώς και από πού μπήκαν, γιατί η «ψευδαίσθηση εξόδου» έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς δύτες. Ο τρίτος θάλαμος προσεγγίζεται μέσω ενός ανοίγματος που βρίσκεται στο δεύτερο θάλαμο. Λίγοι ωστόσο είχαν το θάρρος να φτάσουν μέχρι τον τέταρτο θάλαμο βγαίνοντας μέσα από το στενό πέρασμα. Εκεί υπάρχουν εντυπωσιακοί ασβεστολιθικοί σχηματισμοί. Αντί για βότσαλα, ο βυθός του θαλάμου είναι καλυμμένος με λεπτή λάσπη και ένα στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Το «πηγάδι του Ιακώβ» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1850 από τους πρώτους αποίκους της περιοχής, όταν ένα ζευγάρι ακολούθησε τη διαδρομή από την πηγή μέχρι εκεί. Είδαν τη... ρωγμή που υπήρχε σε αυτό να αναβλύζει -παράγοντας 170 γαλόνια νερό ανά δευτερόλεπτο- καθαρό νερό και δροσερό νερό, όπως αυτές των βιβλικών χρόνων και έτσι λέγεται ότι πήρε και το όνομα του.