Αμφίπολη: «Πόλεμος» αρχαιολόγων για την ταυτότητα του ένοικου
Τις τελευταίες μέρες πολλά είναι τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης. Από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη σύζυγό του Ρωξάνη, μέχρι τον επικεφαλής του στόλου του Νέαρχο.
Για να απαντηθεί το ερώτημα, οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να απαντήσουν πρώτα σε ένα άλλο ποιο σημαντικό ερώτημα: «Πότε χτίστηκε ο τύμβος;».
Η Όλγα Παλαγγιά, καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο γνωστοποιεί την δική της γνώμη μέσα από την εφημερίδα Τα Νέα. Η καθηγήτρια θεωρεί πως ο τάφος είνια ρωμαϊκός και πως οι Καρυάτιδες είναι το κλειδί της υπόθεσης για τις σωστές απαντήσεις.
«Τέτοιου είδους γλυπτική δεν υπάρχει επ' ουδενί σε μακεδονικούς τάφους. Σφίγγες σε τάφους συναντούμε στην αρχαϊκή Αθήνα, αλλά όχι στα κλασικά χρόνια. Επομένως είναι περίεργο να τις βρίσκουμε σε μακεδονικό τάφο. Αντίθετα, στα ρωμαϊκά χρόνια δεν υπάρχουν μόνο σε τάφους αλλά αποτελούν το σύμβουλο του αυτοκράτορα Αυγούστου. Οι Καρυάτιδες ήταν το αγαπημένο του διακοσμητικό στοιχείο», λέει.
«Κλειδώνουν τη χρονολόγηση του μνημείου στη ρωμαϊκή εποχή και όχι νωρίτερα από τον 1ο αιώνα π.Χ.. Είναι αρχαϊστικές, δηλαδή φορούν λοξό ιμάτιο, όπως οι αρχαίες κόρες, αλλά το κεφάλι τους μοιάζει κλασικό και το έχει φτιάξει ο Πραξιτέλης. Πρόκειται για μία σύνθεση που συνηθιζόταν στα ρωμαϊκά χρόνια από την αγάπη για το παρελθόν», τονίζει.
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο newsbomb.gr