Τι σχέση έχει μια... μπριζόλα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Νέα έρευνα αναφέρει ότι...το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο καρκινογόνο όσο και η καμμένη μπριζόλα σου!

Τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο καρκινογόνο όσο και η μπριζόλα σου. Αν την κάψεις, μπορεί να βρεις καρκινογόνες ουσίες! Η έρευνα - παρωδία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που βγήκε σήμερα στην δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο του Portland με τίτλο "Κρυφή φορμαλδεΰδη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα" ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο καρκινογόνα από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine πυροδότησε τις άμεσες αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας που την χαρακτήρισε "λάθος μεθοδολογικά" και "αβάσιμη".

Η έρευνα διατείνεται ότι με βάση τις μετρήσεις σε περιεκτικότητα της ουσίας φορμαλδεΰδη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι έως και 15 φορές πιο καρκινογόνο από το κανονικό. Αυτό όμως που δεν εξέτασε σωστά η έρευνα είναι οι συνθήκες λειτουργίας της ειδικής συσκευής ατμίσματος που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα, καθώς οι ερευνητές δεν έκαναν τον κόπο να ελέγξουν την λανθασμένη χρήση ρεύματος υπερβολικά υψηλής τάσης στην συσκευή που σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση και διάρκεια εισπνοών, δημιούργησε ένα ερευνητικό περιβάλλον δοκιμών που απέχει πολύ από την κανονική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

"Στην πραγματικότητα, τέτοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες οπότε και δημιουργείται μία απαίσια γεύση "καμένου" γνωστή ως "drypuffphenomenon". Αυτή την φρικτή γεύση κανένας ατμιστής δεν μπορεί να την αντέξει, ακόμα λιγότερο να την ατμίσει. Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε στο πείραμα δεν έχει την δυνατότητα να "διαβάσει σωστά" τις ακραίες αυτές συνθήκες. Οι ατμιστές όμως, ως ανθρώπινα όντα με πλήρη αίσθηση της γεύσης μπορούν και να τις εντοπίσουν και να τις αποφύγουν", εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ερευνητής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πατρών και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο χώρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο κ. Φαρσαλινός για το συγκεκριμένο πείραμα. "Είναι σαν να ψάχνεις για καρκινογόνες ουσίες σε ένα κομμάτι καμένο κρέας που είναι ανθρακοποιημένο από το υπερβολικό ψήσιμο. Σαφέστατα και θα εμπεριέχει καρκινογόνες ουσίες. Ταυτόχρονα όμως δεν είναι και φαγώσιμο, καθώς θα έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε κάρβουνο και κανένας καταναλωτής δεν θα μπορεί ούτε και θα θέλει να το φάει".

Τόσο οι χρήστες όσο και οι κατασκευαστές ηλεκτρονικού τσιγάρου συνιστούν από την πλευρά τους την χρήση των συσκευών ηλεκτρονικού τσιγάρου με βάση την...απλή λογική. Οι συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου που έχουν την δυνατότητα να μεταβάλλουν τα Volts τους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, ειδικότερα όταν χρησιμοποιούνται από αρχάριους ατμιστές. Είναι πιθανό αν κάποιος ατμιστής ανεβάσει πολύ υψηλά τα Volts της μπαταρίας να κάψει τον ατμοποιητή του, τον οποίο μετά δεν θα μπορεί να ατμίσει καθώς θα έχει απαίσια γεύση καμένου. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα χρειαστεί να αντικαταστήσει την αντίσταση του ατμοποιητή.

Όλες οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει τοξικές ουσίες σε ποσότητες έως και 1.000 φορές μικρότερες από το συμβατικό τσιγάρο. Στα παραδοσιακά τσιγάρα, η νικοτίνη είναι που εθίζει αλλά ο καπνός και η πίσσα που σκοτώνουν. Απουσία πίσσας και άλλων χημικών που εκλύονται κατά την καύση, το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθίσταται λιγότερο τοξικό.

Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία γύρω από την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου, το σύνθετο ετήσιο ποσοστό αύξησης CAGR εκτιμάται στο 24.14 % για την περίοδο 2014-2019 και οφείλεται μεταξύ άλλων στην αυξημένη θέληση των καταναλωτών να κόψουν το παραδοσιακό κάπνισμα και στα συγκριτικά οφέλη του ατμίσματος ως τρόπου διαχείρισης της εξάρτησης από την νικοτίνη.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved