Το Αστρολογικό Φένγκ Σούι

Η Αστρολογία του Τοπικού Ορίζοντα

Το Αστρολογικό Φένγκ Σούι

Γιατί η αγαπημένη γωνία στο σπίτι σας είναι η κουζίνα και όχι το σαλόνι; Γιατί πηγαίνετε σε ένα κομμωτήριο που απέχει 10 χιλιόμετρα και όχι σε αυτό που είναι δίπλα σας; Γιατί κάποιες γειτονιές της πόλης σας τις θεωρείτε γκαντέμικες; Γιατί κάποια στέκια σας είναι πιο αγαπημένα από κάποια άλλα;

Τέτοιες ερωτήσεις είναι συχνές και οι απαντήσεις ποικίλλουν. Έχετε όμως αναρωτηθεί μήπως στις ανωτέρω ερωτήσεις μπορεί να παίζει ρόλο και η «Αστρολογία του τοπικού ορίζοντα»;

Αυτή είναι η ελληνική απόδοση του αγγλικού όρου Local Space που αναφέρθηκε, για πρώτη φορά το 1977 από τον αμερικάνο αστρολόγο Michael Erlewine στο αστρολογικό περιοδικό Cosmology.

Ας αναλύσουμε τον όρο Αστρολογία του Τοπικού Ορίζοντα.

Ως ορίζοντα θέτουμε την τομή ουρανού και Γης. Τοπικός ορίζοντας είναι αυτά που βλέπουμε γύρω μας στην τοποθεσία που κατοικούμε. Αν αλλάξουμε τόπο κατοικίας, ο ορίζοντας αλλάζει και βλέπουμε άλλα πράγματα. Ο ορίζοντας που βλέπει κάποιος κάτοικος της Αθήνας, είναι διαφορετικός από τον ορίζοντα που βλέπει ο κάτοικος των Τρικάλων. Ο ορίζοντας έχει τοπική σημασία για κάθε άνθρωπο γι' αυτόν τον λόγο έχουμε τον επιθετικό προσδιορισμό τοπικός.

Η Αστρολογία του τοπικού ορίζοντα, είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της αστρολογίας που ασχολείται με την προβολή των πλανητών στον τοπικό ορίζοντα. Αυτό επιτυγχάνεται με την μέτρηση του αζιμούθιου των πλανητών για κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος της γης. Η λέξη αζιμούθιο είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει «κατεύθυνση».

Για να εξηγήσουμε απλά το αζιμούθιο, θα χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα τον ουράνιο θόλο μιας καλοκαιρινής νύκτας. Στον ουράνιο θόλο παρατηρούμε τους πλανήτες. Αν τραβήξουμε ευθείες γραμμές από τον ουράνιο θόλο στον τοπικό ορίζοντα, τότε κάθε πλανήτης θα έχει ένα ίχνος στον ορίζοντα. Βέβαια πρέπει να έχουμε και κάποιο σταθερό σημείο αναφοράς, για να μπορούμε να προσδιορίζουμε τους πλανήτες στον ορίζοντα κατά την διάρκεια είτε της ημέρας είτε της νύκτας.

Το σταθερό σημείο που χρησιμοποιούμε είναι ο Βορράς. Έτσι αζιμούθιο είναι η γωνία που σχηματίζει το ίχνος του πλανήτη στον τοπικό ορίζοντα με τον Βορρά.

Εξ ορισμού, ο Βοράς έχει αζιμούθιο 0ο, η Ανατολή 90ο, ο Νότος 180ο και η Δύση 270ο.

Έτσι πλέον, μπορούμε να προσδιορίσουμε τους πλανήτες στον ορίζοντα με την χρήση μίας απλής πυξίδας. Και μπορούμε να «χαιρετήσουμε» τον Ήλιο, την Αφροδίτη και τον Άρη κάθε στιγμή της ημέρας ή να ζητήσουμε την εύνοια του Δία, κάθε στιγμή πού την θέλουμε, πηγαίνοντας απλά στο σωστό σημείο. Για μας τους Έλληνες αυτοί οι «χαιρετισμοί» προς τους θεούς-πλανήτες έχουν μια πολύ παλιά παράδοση, μιας και κατά την αρχαιότητα κάθε πόλη είχε βωμούς των θεών διάσπαρτους σε κάθε γωνιά της και όχι βέβαια μια τυχαία γωνιά.

Με απλά λόγια η Αστρολογία του Τοπικού Ορίζοντα αποτυπώνει τους πλανήτες του ατομικού ωροσκοπίου στον ορίζοντα κάθε ατόμου, υποδεικνύοντας τόπους και «γωνιές» που δονούνται από την ενέργεια τους. Και αυτές οι αστρολογικές πληροφορίες μπορεί να βρουν εφαρμογή τόσο σε μεγάλη, όσο και σε μικρή κλίμακα, για παράδειγμα στον «ορίζοντα» ενός σπιτιού ή ενός δωματίου.

Για τον καθένα μας ο Άρης «φωλιάζει» σε μια συγκεκριμένη γωνιά του σπιτιού μας. Το ίδιο φυσικά και η Αφροδίτη. Και έχοντας μια εικόνα για το που λειτουργεί η ενέργεια των πλανητών, έχουμε κάθε λόγο να την αξιοποιήσουμε με τον τρόπο που της πρέπει. Αν για παράδειγμα θέλουμε να προσκαλέσουμε φίλους για δείπνο, η «γωνιά» της Αφροδίτης είναι ιδανική για να καθίσουμε ή να στρώσουμε το τραπέζι. Αντίθετα θα ήταν λάθος να τοποθετήσουμε τους συνδαιτυμόνες εκεί όπου αποτυπώνεται το ίχνος του Άρη, αφού το δείπνο μπορεί να εξελιχθεί σε ...μάχη!

Η τεχνική του Local Space μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στην περίπτωση που αναζητούμε ένα χαμένο αντικείμενο ή -σε μεγαλύτερη κλίμακα- ακόμη και ένα πρόσωπο.

Πριν την επανάσταση της πληροφορικής, οι υπολογισμοί του αζιμούθιου ήταν δύσκολη υπόθεση γιατί έπρεπε να ξέρει κάποιος μαθηματικά και αστρονομία.

Όμως, με την διάδοση των υπολογιστών και των αστρολογικών προγραμμάτων, ο χάρτης Τοπικού Ορίζοντα είναι πλέον προσιτός σε κάθε αστρολόγο και κατ‘ επέκταση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Παραθέτουμε ένα κλασσικό ωροσκόπιο Τοπικού Ορίζοντα και σύντομα θα δημοσιεύσουμε και τους κανόνες ερμηνείας του. Μια πρώτη σημαντική πληροφορία είναι ότι οι πλανητικές όψεις «βγαίνουν» με τελείως διαφορετικό τρόπο από ότι στο γενέθλιο.

topikos_orizontas

Βιβλιογραφία

Planets in Locality by Steve Cozzi

Σημειώσεις για το ωροσκόπιο του τοπικού ορίζοντα, του Δημήτρη Κορωνάκη

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved