Εσωτερική Αστρολογία-Η Πέμπτη Ακτίνα

Θα εξετάσουμε την πέμπτη ακτίνα, την ακτίνα της συγκεκριμένης Επιστήμης, όπως λέγεται

Από τον Δρ Χρήστο Παΐζη

Η 5η Ακτίνα της Αναγνωρισμένης Επιστήμης

Θα εξετάσουμε την πέμπτη ακτίνα, την ακτίνα της συγκεκριμένης Επιστήμης, όπως λέγεται, εργαζόμενοι με τα ίδια μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε και στην προσπέλαση των 4 προηγούμενων ακτίνων. δηλαδή θα δούμε αρχικά το περιεχόμενο και τη φύση της πέμπτης ακτίνας, έπειτα θα δούμε τις αστρολογικές της συνιστώσες, δηλαδή τη σύνδεσή τους με πλανήτες και ζώδια, σε επίπεδο εξωτερικό, εσωτερικό και ιεραρχικό και, τέλος, θα δούμε τις αρετές και τα τυχόν ελαττώματά της καθώς και τη σχέση της και τη χρησιμότητά της με την Εσωτέρα Θεραπευτική και την Ιατρική Αστρολογία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν :


Η έννοια της «Συγκεκριμένης Επιστήμης»
Για να κατανοήσουμε το περιεχόμενο αυτής της ακτίνας πρέπει να φιλοσοφήσουμε λίγο πάνω στην ίδια της την ονομασία, «συγκεκριμένη επιστήμη». Ας πάρουμε κάθε μια λέξη ξεχωριστά :
1. Επιστήμη, από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «επίσταμαι», που σημαίνει γνωρίζω κάτι καλά, είναι η δραστηριότητα εκείνη που προσπαθεί, μελετώντας έναν τομέα, να τον κατανοήσει όσο γίνεται πιο καλά, να βρει τους νόμους που τον διέπουν και, τέλος, όλα όσα συνέλεξε μελετώντας αυτόν τον τομέα να τα συγκροτήσει και να τα μορφοποιήσει μέσα στα πλαίσια ενός διαρθρωμένου Όλου με αυστηρή δομή και συγκρότηση. Ας προσέξουμε πώς η Επιστήμη ασχολείται με έναν τομέα (π.χ. Φύση, όπως η Φυσική, Ζωή, όπως η Βιολογία, Παρελθόν, όπως η Ιστορία, Κείμενα, όπως η Φιλολογία, Σύμπαν, όπως η Αστρονομία κ.α.). Τον έναν αυτόν τομέα τον απομονώνει και τον εξετάζει αποσπασματικά, χωρίς την εξάρτησή του με άλλους τομείς και γι’ αυτό πολλές φορές φτάνει ακόμα και σε υπερβολές. Γι’ αυτό σήμερα τίθεται το ζήτημα της διεπιστημονικής συνεργασίας, της ενοποίησης των πεδίων των διαφόρων επιστημών, γίνεται ακόμα λόγος και για την ανάγκη ύπαρξης μιας υπέρ-επιστήμης, που θα συνδέει όλες τις επιστήμες και δεν θα λειτουργεί διαχωριστικά και αποσπασματικά, δεν θα χωρίζει τους διάφορους τομείς, θα βλέπει τη σύνδεση του κάθε τομέα με τον άλλον και θα προσπαθεί να μελετά αυτό που μελετά στην ολότητά του, εντοπίζοντας όλες τις δυνατές σχέσεις που έχει με άλλα πράγματα και όλες τις διασυνδέσεις του, υλικές και μη. Για παράδειγμα η Ιατρική θα πρέπει να παίρνει υπόψη – και αυτό ήδη γίνεται – την εξάρτηση της σωματικής υγείας από όλο τον περιβάλλον, τη χλωρίδα, την πανίδα αλλά και τις κοινωνικές επιδράσεις, τους θεσμούς που κι αυτοί μπορεί να επιδρούν στην υγεία. Τέλος, θα πρέπει να παίρνει οπωσδήποτε υπόψη όλες τις ψυχολογικές παραμέτρους που επιδρούν στο άτομο και στην υγεία του, κατ’ επέκταση – άλλωστε μην ξεχνάτε, οι περισσότερες ασθένειες είναι ψυχοσωματικές, όπως και η σύγχρονη Ιατρική παραδέχεται – και, βέβαια, πρέπει να παίρνει υπόψη και επιδράσεις κοσμικές, όπως έκαναν και οι αρχαίοι γιατροί που, όπως έλεγε κι ο Ιπποκράτης, έπρεπε να είναι και αστρολόγοι.
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, «Επιστήμη» σημαίνει δημιουργία γνώσης, κατάκτηση γνώσης πάνω σε κάποιον τομέα και, βέβαια, τόσο πιο «αληθινή» είναι αυτή η γνώση όσο περισσότερο σφαιρική, ολιστική, είναι η εξέταση του τομέα. «Αληθινό είναι το ολικό», έλεγε ο μεγάλος γερμανός φιλόσοφος Hegel και πιστεύουμε πως το αξίωμα αυτό διατηρεί και σήμερα – ιδιαίτερα σήμερα – την επικαιρότητά του.
2. Αφού λοιπόν διευκρινίσαμε το περιεχόμενο του όρου «Επιστήμη» και δείξαμε πως η Επιστήμη συνδέεται με δομημένη γνώση εστιασμένη σε έναν τομέα, ας προσεγγίσουμε τώρα τον όρο «συγκεκριμένη». «Συγκεκριμένος» σημαίνει «όχι αφηρημένος» σημαίνει ακόμα και «απομονωμένος», «μερικός», άρα «συγκεκριμένη επιστήμη» είναι η Επιστήμη που εργάζεται πάνω σε κάποιον μεμονωμένο τομέα με εργαλεία μεθοδικά και άκρως ορθολογιστικά χωρίς κανένα στοιχείο «μεταφυσικής» και χωρίς βέβαια καμία «νεφελώδη» παράμετρο. Η συγκεκριμένη επιστήμη βασίζεται στον κοινό νου, την κοινή λογική (τον common sense των Άγγλων) και προσπαθεί πατώντας σε συγκεκριμένα δεδομένα και χωρίς να αεροβατεί να ερευνήσει τον τομέα που εξετάζει. Φροντίζει να έχει ακρίβεια, σαφήνεια, καθαρότητα και εργάζεται με τρομερή επιμονή και υπομονή αλλά, πολλές φορές, δουλεύει αποσπασματικά και όχι συνολικά, βλέποντας το δένδρο και χάνει το δάσος.

Αφού λοιπόν διευκρινίσαμε, στα μέτρα βέβαια του δυνατού, το περιεχόμενο της ακτίνας αυτής, θα εξετάσουμε τις αστρολογικές της παραμέτρους, τη σχέση της με ζώδια και πλανήτες.


Πλανήτες, ζώδια και Πέμπτη ακτίνα

Αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε την 5η ακτίνα, την yακτίνα της «συγκεκριμένης επιστήμης» όπως ονομάζεται, εξηγήσαμε γιατί ονομάζεται έτσι, αναλύοντας και τον όρο «επιστήμη» αλλά και τον επιθετικό προσδιορισμό «συγκεκριμένη» και τώρα θα προχωρήσουμε στο καθαρά «αστρολογικό» μέρος αυτής της ακτίνας, μιλώντας για τους πλανήτες και ζώδια με τα οποία συνδέεται και, το βασικότερο, τα ζώδια μέσα από τα οποία αυτή μεταδίδεται.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.


Αφροδίτη και 5η ακτίνα
Όπως βέβαια πια το έχετε εμπεδώσει, κάθε ακτίνα συνδέεται με κάποιον ή με κάποιους πλανήτες (ποτέ πάνω από δύο) και, βέβαια, με τα ζώδια με τα οποία αυτοί οι πλανήτες συνδέονται εξωτερικά και εσωτερικά. Για να κάνουμε και μια μικρή επανάληψη, θυμίζουμε πως η 1η ακτίνα συνδέεται με Πλούτωνα και Ήφαιστο, η 2η με Δία και Ήλιο, η 3η με Κρόνο και η 4η με Σελήνη και Ερμή. Η 5η, λοιπόν, ακτίνα της συγκεκριμένης επιστήμης συνδέεται με την Αφροδίτη και, βέβαια, με τα ζώδια που αυτή κυβερνά εξωτερικά και εσωτερικά.
Γιατί, όμως, η Αφροδίτη να συνδέεται μ’ αυτήν την ακτίνα; Την Αφροδίτη την έχουμε συνήθως συνδεδεμένη με θέματα αγάπης, αρμονίας, ακόμη και οικονομικά, όχι όμως θέματα «πνευματικά, επιστημονικά».
Για να κατανοήσουμε για ποιο λόγο συνδέεται η Αφροδίτη μ’ αυτήν την ακτίνα, θα πρέπει να πάρετε υπόψη πως η Αφροδίτη συμβολίζει στην εσωτερική παράδοση, κυρίως στους αλχημιστικούς κύκλους, την «παρθένον και γόνιμον εκείνην ουσίαν της φύσεως, πάνω στην οποία όταν επενεργεί η αρσενική φύση του Άρη επιτελούνται όλα τα θαυμάσια της φιλοσοφικής λίθου» (β) Γράβιγγερ, «Πρακτικό εγχειρίδιο επιστημονικής Αστρολογίας, τόμος Β’, σελ. 70-73).
Η φύση, λοιπόν, της Αφροδίτης, είναι βασικός παράγοντας για την κατάκτηση γνώσεων ανώτερων βαθμίδων και, βέβαια, μην ξεχνάμε πως «καρπός της ένωσης Άρη και Αφροδίτης είναι ο Έρως, η Αρμονία».
Για να σας υποψιάσουμε ακόμη περισσότερο για τη βαθύτερη φύση της Αφροδίτης, τη σχέση της με διαδικασίες γνώσεις ανωτέρων επιπέδων, σας πληροφορούμε πως είναι ιεραρχικός κυβερνήτης (για τους ιεραρχικούς κυβερνήτες δεν έχουμε μιλήσει ακόμα, μ’ αυτούς θ’ ασχοληθούμε όταν ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο και για τις επτά ακτίνες, μέχρι στιγμής έχουμε μιλήσει μόνο για τους εσωτερικούς κυβερνήτες) του Αιγόκερω, ζώδιου που συνδέεται με μύστες, ιεραρχίες και, μην ξεχνάμε είναι η κορυφή του ζωδιακού (M/C) και η Μπέϊλη το χαρακτηρίζει το πιο παράξενο από όλα τα ζώδια, όπως είχαμε ξαναγράψει όταν αναλύαμε αυτό το ζώδιο από εσωτερική σκοπιά.
Η Αφροδίτη, λοιπόν, με την αρμονία και τη σχέση της με ανώτερες βαθμίδες γνώσης είναι φυσικά να συνδέεται με την ακτίνα της συγκεκριμένης Επιστήμης. Μην ξεχνάτε, η Αρμονία, ζητούμε κάθε επιστημονικού συστήματος, είναι φύσεως Αφροδίτης. Ας δούμε όμως, τώρα, τα ζώδια με τα οποία συνδέεται η Πέμπτη ακτίνα.

Ζυγός, Ταύρος και Δίδυμοι και 5η ακτίνα
Αφού η Αφροδίτη κυβερνά σε εξωτερικό επίπεδο τον Ταύρο και το Ζυγό και σε εσωτερικό επίπεδο τους Διδύμους, είναι φυσικό αυτά τα ζώδια να συνδέονται με την 5η ακτίνα. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα γιατί, ας δούμε τι κοινό έχουν αυτά τα ζώδια με την ακτίνα της συγκεκριμένης επιστήμης.
1. Ζυγός: Αφού ζητούμενο κάθε επιστημονικού συστήματος είναι η Αρμονία και η λέξη Αρμονία είναι κατ’ εξοχήν λέξη με την οποία συνδέεται ο Ζυγός, είναι φυσικό ο Ζυγός να έχει ιδιαίτερη σχέση με την ακτίνα αυτή. Έχει όμως σχέση και για κάποιο άλλο λόγο: η επιστήμη απαιτεί διάλογο, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, χαρακτηριστικά που, βέβαια, τα έχει ο Ζυγός.
2. Ταύρος: Η επιστημονική έρευνα απαιτεί επιμονή, υπομονή, πείσμα, «κοινή λογική», ιδιότητες της 5ης ακτίνας, όπως θα δούμε, προϋποθέσεις κάθε επιστημονικής έρευνας αλλά και … χαρακτηριστικά του Ταύρου!!!
3. Δίδυμοι: Για τη σχέση Διδύμων και Αφροδίτης – μην ξεχνάμε η Αφροδίτη κυβερνά εσωτερικά τους Διδύμους, έχουμε γράψει εκτενέστατα σε παλαιότερο τεύχος.
Οι Δίδυμοι, λοιπόν, συνδέονται με επιστήμη λόγω της ανήσυχης, ερευνητικής φύσης τους, της περιέργειάς τους, αλλά και τους «άδουλου πνεύματός» τους. Η παιδικότητα των Διδύμων των Διδύμων συνδέεται κατ’ εξοχήν με το επιστημονικό και φιλοσοφικό πνεύμα που, για να μην είναι δογματικό, πρέπει να νιώθει πάντα «σαν αιώνιος αρχάριος».
Αφού λοιπόν είδαμε τα ζώδια με τα οποία συνδέεται η 5η ακτίνα, ας δούμε τώρα και τα ζώδια δια των οποίων μεταδίδεται (γιατί, δε θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε, άλλο είναι τα ζώδια με τα οποία συνδέεται κάποια ακτίνα – αυτό εξαρτώνται από τους κυβερνήτες της ακτίνας – και άλλο τα ζώδια δια των οποίων αυτή μεταδίδεται.

Ζώδια μετάδοσης της 5ης ακτίνας
Τα Ζώδια δια των οποίων μεταδίδεται η 5η ακτίνα είναι ο Λέων, ο Υδροχόος και ο Τοξότης. Ας εξηγήσουμε γιατί.
1. Λέων: Είναι γνωστές εκφράσεις όπως «φως της γνώσης», «πνευματικό ήλιος», και, βέβαια, είναι γνωστή η πλατωνική φράση «λαμπάδες κρατώντας, τις μεταδίδουν ο ένας στον άλλο».
Η σύνδεση της γνώσης με το φως αλλά και το γεγονός πως η γνώση είναι μια κατ’ εξοχήν πράξη δημιουργίας – λέξη λιονταρίσια – κάνουν το Λέοντα να είναι κατ’ εξοχήν ζώδιο μετάδοσης της πέμπτης ακτίνας.
2. Υδροχόος: Το κατ’ εξοχήν ζώδιο της ευστροφίας και της ευφυΐας, το πιο θεωρητικό – εγκεφαλικό ζώδιο, δε θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να μη συνδέεται με την ακτίνα της επιστήμης.
3. Τοξότης: Γνώση και Τοξότης πάνε συνήθως μαζί. Η επεκτατική φύση του Τοξότη είναι επεκτατική κυρίως σε θέματα γνώσης και, βέβαια, είναι απολύτως λογική η σύνδεσή του με την ακτίνα της συγκεκριμένης Επιστήμης.

Προτερήματα της 5ης Ακτίνας
Μην ξεχνάμε πως η ακτίνα αυτή είναι ακτίνα συγκεκριμένης επιστήμης και δεν έχει να κάνει με τίποτα το αφηρημένο, συνδέεται άλλωστε και με το ζώδιο του Ταύρου, γι’ αυτό κύριο χαρακτηριστικό που προσδίδει σε όσους βρίσκονται κάτω από την επιρροή της είναι η επιμονή, η υπομονή και η ξεκάθαρη διατύπωση, χωρίς τίποτα το νεφελώδες, το αφηρημένο, ακόμη και το μεταφυσικό (όλα αυτά καθαρά ταυρίσια χαρακτηριστικά). Συνδέεται με την κοινή λογική αυτό που, όπως έλεγε και ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ είναι το πιο απλό αλλά και το πιο σπάνιο.
Άτομα λοιπόν αυτής της ακτίνας έχουν την ικανότητα να αφοπλίζουν με την απλότητα και καθαρότητα με την οποία εκφράζουν τις απόψεις τους, να γοητεύουν με τον κοινό νου που διαθέτουν και να προκαλούν θαυμασμό με την επιμονή τους (αρκεί βέβαια αυτή να μην καταλήγει στην ξεροκεφαλιά).
Επειδή, όμως, η ακτίνα αυτή συνδέεται και με το Ζυγό εκτός από τον Ταύρο – σε εξωτερικό επίπεδο – δίνει ως χαρακτηριστικό και την έμφαση στη δικαιοσύνη – που μερικές φορές γίνεται ανελέητη γιατί, μην ξεχνάμε, ιεραρχικά η πέμπτη ακτίνα συνδέεται με το σκληρό ζώδιο του Αιγόκερω – και την ακεραιότητα που αυτή προϋποθέτει. Τέλος, επειδή εσωτερικά συνδέεται με το αέρινο και, κατ’ επέκταση, πνευματώδες ζώδιο των Διδύμων, αλλά και επειδή συγχρόνως μεταδίδεται από τα εγκεφαλικά – πνευματώδη ζώδια του Τοξότη και του Υδροχόου, είναι φυσικό να δίνει δυνατό μυαλό, οξυδέρκεια, χωρίς όμως επικίνδυνα πετάγματα αλλά πάντα μέσα σε ένα πλαίσιο ρεαλισμού και «γείωσης», λόγω του ταυρο-αιγοκερίσιου πλαισίου αναφοράς της.
Αφού, λοιπόν, είδαμε τα προτερήματα που συνδέονται με την πέμπτη ακτίνα της συγκεκριμένης επιστήμης, ας δούμε τώρα και τα ελαττώματα που συνδέονται μ’ αυτή.

Ελαττώματα – υπερβολές της 5ης ακτίνας
1. Εξωτερικά η ακτίνα αυτή συνδέεται με ένα κρόνιο ζώδιο, το Ζυγό (μην ξεχνάμε, ο Κρόνος έχει έξαρση σ’ αυτό το ζώδιο) και ιεραρχικά με το κατ’ εξοχήν κρόνιο ζώδιο, τον Αιγόκερω, άρα είναι φυσικό στα ελαττώματα αυτής της ακτίνας να παρατηρούνται και κάποιες κρόνιες υπερβολές, όπως η σκληρότητα, η αδυναμία κατανόησης του προβλήματος του άλλου (απουσία συμ-πάθειας, δεν πάσχει δηλαδή με τον άλλον, δεν «μπαίνει» στο πρόβλημά του ώστε να τον κατανοήσει και, αν όχι να τον δικαιολογήσει, τουλάχιστον να αιτιολογήσει την όποια συμπεριφορά του, αλλά τον καταδικάζει σχεδόν χωρίς απολογία), αυτό ου λέμε λίγο μελοδραματικά «σκληρή καρδιά». Μα, θα πείτε, ακτίνα της Αφροδίτης και μπορεί να βγάλει τόση σκληρότητα; Αφενός, μην ξεχνάμε, η Αφροδίτη ιεραρχικά – είπαμε αργότερα θα γράψουμε για τους ιεραρχικούς κυβερνήτες – συνδέεται με τον Αιγόκερω, αφετέρου μυθολογικά η Αφροδίτη έχει δύο όψεις, τη γλυκιά όψη που είναι και η πιο γνωστή αλλά και μια πολεμική όψη ιδιαίτερα σκληρή, σύμφωνα με την Αστρολογία των Βαβυλωνίων τουλάχιστον. Ας συνεχίσουμε, όμως, με τις υπερβολές αυτής της ακτίνας.
2. Λόγω της σύνδεσής της με τον Ταύρο μπορεί να δώσει ανόητο πείσμα, παράλογη επιμονή, ακόμη και «ξεροκεφαλιά».
3. Λόγω της σύνδεσής της με το Λέοντα – μην ξεχνάμε, είναι ζώδιο δια του οποίου αυτή η ακτίνα μεταδίδεται – δίνει υπεροψία ακόμη και μια προκατάληψη σε ότι θεωρεί πως είναι έξω από το σύστημα αξιών της.
4. Η σύνδεσή της πάλι με τον Ταύρο δίνει υλιστικό πνεύμα και η σύνδεσή της με τον απρόσωπο και εγκεφαλικό Υδροχόο κάποια διανοητική υπεροψία και έναν ελιτισμό διανοητικό.
Ας δούμε τώρα όμως και τις λειτουργίες της σε επίπεδο εσωτέρας θεραπευτικής και Ιατρικής Αστρολογίας.

5η ακτίνα και ιατρική αστρολογία
Η ακτίνα αυτή της Αφροδίτης συνδέεται με το κέντρο του λαιμού – μην ξεχνάμε είναι και το ευαίσθητο σημείο του Ταύρου με τον οποίο και η Αφροδίτη και η πέμπτη ακτίνα συνδέονται – γι’ αυτό καταχρήσεις στα πλαίσια αυτής της ακτίνας μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή σ’ αυτό το ενεργειακό κέντρο (Chakras). Συνδέεται επίσης και με το κέντρο Azna και γι’ αυτό μπορεί να συνδεθεί με προβλήματα αυτού του κέντρου, όπως ημικρανίες, κακώσεις εγκεφάλου, εξάντληση – υπερκόπωση και κατάρρευση σε περιόδους κρίσης.
Τέλος, αυτή η διανοητική ακτίνα, ακριβώς επειδή «δουλεύει» κυρίως το νοητικό μέρος της ύπαρξης και μπορεί να παραμελήσει το συναισθηματικό, είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιες συναισθηματικές διαταραχές ή νευρώσεις που η αφετηρία τους είναι η καταπίεση και μη εκδήλωση των συναισθηματικών αναγκών. Η «υπερπνευματικότητα» (ας μας επιτραπεί ο νεολογισμός) αυτής της ακτίνας μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και αντικοινωνική συμπεριφορά.
Ολοκληρώνοντας και την πέμπτη ακτίνα φτάνουμε σιγά-σιγά στην ολοκλήρωση του σημαντικότατου αυτού κεφαλαίου της Εσωτερικής Αστρολογίας, για το οποίο η Αλίκη Μπέϊλη έχει αφιερώσει ειδικό βιβλίο («Οι ακτίνες και οι μυήσεις»).

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved