Εσωτερική αστρολογία-Ζυγός
Από τον Δρ Χρήστο Παΐζη
Για να κατανοήσουμε καλά τη σχέση του Ζυγού με τον εσωτερικό κυβερνήτη του, τον Ουρανό, θα πρέπει να γνωρίζουμε αρκετά καλά τη θεωρία της Εσωτερικής Αστρολογίας για τις επτά ακτίνες, και που, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Εσωτερικής Αστρολογίας αλλά και ευρύτερα της Εσωτερικής Διδασκαλίας. Ο Ουρανός είναι ο μόνος πλανήτης που συνδέεται με την 7η Σελήνη και ο Ζυγός το κατ’ εξοχήν ζώδιο από το οποίο η σελήνη αυτή εκφράζεται.
Η 7η Σελήνη, μία Σελήνη τελετουργικής τάξης, έχει να κάνει με τη συγκεκριμενοποίηση και υλοποίηση του πνευματικού στον υλικό κόσμο, άρα έχει να κάνει με διαδικασίες ζυγίσματος και κρίσης. Πρέπει να «ζυγισθεί» πώς κάτι θα εκδηλωθεί-μορφοποιηθεί και θα κριθεί πώς θα εκφραστεί. Ο Ζυγός, ζώδιο που «κυβερνά τη νομική επίσημη και κρατά την ισορροπία ανάμεσα στο αποκαλούμενο καλό και κακό, ανάμεσα στο αρνητικό και στο θετικό» (Α. Μπέϊλη, ό.π., σελ. 221) είναι κατ’ εξοχήν το ζώδιο που θα συνδεθεί με διαδικασίες εκδήλωσης του Αόρατου, κρίνοντας πόσο και πώς τμήμα απ’ αυτό θα εκδηλωθεί στον κόσμο της ύλης και θα ανατρέξει άκαιρες εμφανίσεις και εκδηλώσεις. Ειδικά σήμερα, που τελειώνει η εποχή του Υδροχόου, ο Ζυγός είναι κατ’ εξοχήν το ζώδιο που κυβερνά «το τωρινό διάλειμμα», όπως γράφει και η Μπέϊλη, μιας και είναι το μόνο ζώδιο που μπορεί να επιτύχει ισορροπία στο πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη.
Τέλος, ο Ζυγός συνδέεται με τον Ουρανό και για έναν ακόμα λόγο : ο «άψυχος» Ζυγός (όσοι ξέρουν καλά κλασική Αστρολογία θα θυμούνται πώς το μόνο άψυχο ζώδιο είναι ο Ζυγός, που σύμβολό του είναι μια ζυγαριά, ενώ τα άλλα ζώδια συνδέονται με ζώα ή ανθρώπους) έχει περισσότερη σχέση με τον απρόσωπο-εγκεφαλικό Ουρανό, απ’ ότι ο «ανθρώπινος» (και ανθρωπιστής) Υδροχόος, άρα η σύνδεση Ζυγού-Ουρανού δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη, πολύ περισσότερο που σήμερα ο Ζυγός είναι, όπως είπαμε, η πύλη μετάβασης προς την Ουράνια-Υδροχοϊκή Εποχή. Επίσης, η κριτική-ανατρεπτική διάθεση του Ουρανού μπορεί να βρει πολύ καλά έκφραση στο ζώδιο της «μέτρησης» και δίκαιης αξιολόγησης των πάντων. Ο Ζυγός, όντας «τόπος κρίσης» είναι και «τόπος αμφισβήτησης».
Ζυγός και Κρόνος
Ο Ζυγός έχει ως ιεραρχικό κυβερνήτη τον Κρόνο, κάτι που δεν φαίνεται αφύσικο, μιας και ο Κρόνος έχει παραδοσιακά τίτλους σ’ αυτό το ζώδιο (έξαρση). Επιπλέον, ο Κρόνος στη κλασική Αστρολογία, κι ιδιαίτερα στη Μεσαιωνική, ονομάζεται «Κύριος του Κάρμα», συνδέεται με άτεγκτη, σκληρή κι αδέκαστη δικαιοσύνη. Για να λειτουργήσει έτσι πρέπει να έχει το κατάλληλο εργαλείο, τη κατάλληλη ζυγαριά, να είναι σε ένα χώρο όπου ευνοείται το πνεύμα να εξάγει κρίση αλλά κι εμποδίζεται το συναίσθημα να παρέμβει. Μ’ αυτή τη λογική ο Ζυγός είναι ο ιδεατός χώρος για να λειτουργήσει Ιεραρχικά ο Κρόνος. Επιπρόσθετα, εφ’ όσον το ζώδιο αυτό συνδέεται και με τον Ουρανό εσωτερικά και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το πέρασμα στη Νέα Εποχή, για να μη γίνουν όλα μπάχαλο χρειάζεται ένα δομημένο σχέδιο και μια αυστηρή μορφοποίηση (Κρόνος) που σε κάθε τι καινούργιο και πρωτοφανέρωτο αφ’ ενός θα βάζει τις στέρεες βάσεις, αφ’ ετέρου θα το βοηθά να γειωθεί. Και βέβαια θα εμποδίζει το παλιό να μπει με προβιά αρνιού στο χώρου του καινούργιου.
Οι Ιεραρχικά εξελιγμένος λοιπόν Ζυγός λειτουργεί ως :
- αυστηρός κριτής
- δίνει δομή σε κάθε τι καινούργιο
- παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κριθεί και να μορφοποιηθεί η Νέα Εποχή του Ουρανού.
Ο Κρόνος στην «τρέλα» του Ουρανού προσθέτει το στοιχείο της δομής και της πειθαρχίας. Ως πλανήτης της Σοφίας, έχοντας προσβάσεις στα «Ακασσικά Αρχεία» και όντας Ιεράρχης του κοσμικού σχεδίου, είναι αυτός που στέκει μπροστά στη πόρτα της Νέας Εποχή κάνοντας όχι face control, αλλά αυστηρό ζυγοστάθμισμα του τι πρέπει να περάσει και πως.