Εσωτερική Αστρολογία-Αιγόκερως

Όπως στην Εξωτερική Αστρολογία, έτσι και στην Εσωτερική Αστρολογία ο Αιγόκερως έχει κυβερνήτη τον Κρόνο και είναι,
Παπασταύρου Λίντα


Από τον Δρ Χρήστο Παΐζη

Όπως στην Εξωτερική Αστρολογία, έτσι και στην Εσωτερική Αστρολογία ο Αιγόκερως έχει κυβερνήτη τον Κρόνο και είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει, το μόνο ζώδιο μαζί με το Λέοντα που έχουν ίδιο εσωτερικό και εξωτερικό κυβερνήτη (ο Λέων μάλιστα έχει τον Ήλιο και ιεραρχικό κυβερνήτη, ενώ ο Αιγόκερως έχει ιεραρχικό κυβερνήτη την Αφροδίτη). Είναι φυσικό, βέβαια, ο Κρόνος να συνδέεται και εσωτερικά με τον Αιγόκερω μιας και το σύστημα και η δομή του Κρόνου δεν μπορεί εύκολα να βρει σύνδεση με άλλο ζώδιο. Άλλωστε, «το πιο παράξενο ζώδιο του ζωδιακού» - έτσι η Μπέϊλη χαρακτηρίζει τον Αιγόκερω, που «η αποκρυπτογράφηση του συμβόλου του αφήνει ακάλυπτο ακόμα και τον μυημένο» (Α. Μπέϊλη, «Εσωτερική Αστρολογία»), δε θα μπορούσε παρά να συνδεθεί με τον πλανήτη εκείνο που είναι ο πιο «βαρύς» και που η εσωτερική του φύση είναι πολύ παράξενη και λίγοι την γνωρίζουν.
Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι ο Κρόνος έχει συνδεθεί με το θεό Πάνα, τον Εωσφόρο, το Κάρμα, αλλά και είναι συγχρόνως ο κατ’ εξοχήν ιερός πλανήτης στην Εσωτερική Αστρολογία.

Αιγόκερως και Αφροδίτη

Ανάμεσα στον Αιγόκερω και το Ζυγό, παρόλο που είναι δύο ζώδια διαφορετικού στοιχείου, υπάρχει μεγάλη συγγένεια σ’ επίπεδο ιδιότητας, και σ’ επίπεδο κυβερνητών.
Συγκεκριμένα :
• Και τα δύο είναι ζώδια παρορμητικά
• Ο κυβερνήτης του Αιγόκερω, ο Κρόνος, έχει έξαρση στο Ζυγό
• Ο νυχτερινός κυβερνήτης του Αιγόκερω, που είναι ο Ουρανός, είναι εσωτερικός κυβερνήτης του Ζυγού
• Ο Κρόνος, είναι Ιεραρχικός κυβερνήτης του Ζυγού.
• Ο 2ος δεκανός του Ζυγού έχει κυβερνήτη το Κρόνο
• Τα πρώτα όρια του Αιγόκερω καταλαμβάνονται από την Αφροδίτη
• Ο 2ος δεκανός του Αιγόκερω καταλαμβάνεται από την Αφροδίτη, κυβερνήτρια του Ζυγού
• Η Αφροδίτη κυβερνά τη τριπλότητα τη γης στην οποία ανήκει κι ο Αιγόκερως.
• Σε πολλές μοίρες του Αιγόκερω επικυρίαρχος πλανήτης είναι η Αφροδίτη, κάτι που εξηγεί και τη μεγάλη καλλιτεχνική σοβαρή δράση πολλών που ανήκουν σ’ αυτό το ζώδιο.

Ο εξελιγμένος Αιγόκερως που ελέγχεται από την Αφροδίτη προσπαθεί να παντρέψει την Κρόνια σοβαρότητα με την Αφροδίσια χάρη, ότι ακριβώς ήταν το Αρχαίο Ελληνικό ιδεώδες, το «Απολλώνιο πνεύμα» για το οποίο μίλησε ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietrsche στο έργο «Η Γένεση της τραγωδίας».
Η Αφροδίτη ως Ιεραρχικός κυβερνήτης του Αιγόκερω δίνει στους θεσμούς παγίωση και όχι πάγωμα, τους δίνει αρμονία σε πλαίσια Δωρικής λιτότητας (Κρόνος), παράγει τάξη χωρίς βία. Γενικά παντρεύει το Απολλώνιο στοιχείο με το Διονυσιακό μιας και η Αφροδίτη ως πλανήτης σημαίνει Έ ν ω σ η, κι επειδή στο Εωσφορικό ζώδιο του Αιγόκερω συνυπάρχει η αταραξία του Απόλλωνα (Απολλώνιο πνεύμα) με το πάθος του Διονύσου και τον Πάνα (γι’ αυτό και ο κυβερνήτης του Αιγόκερω, ο Κρόνος, έχει συνδεθεί και με το Διόνυσο και με τον Πάνα και με τις πιο ακραίες σεξουαλικές παρεκκλίσεις) γι’ αυτό το λόγο ο μεσολαβητής Αφροδίτη ενώνει τα δύο αυτά στοιχεία. Κι επειδή τα δύο αυτά στοιχεία είναι οι κατ’ εξοχήν εκφραστές της δυαδικότητας στο ζώδιο του Αιγόκερω στην Ιεραρχική του μορφή, αυτή όχι μόνο υπερβαίνεται, αλλά θεσμοθετείται η υπέρβασή της.
Η Αφροδίτη επίσης συνδέεσαι με τον Αιγόκερω και μέσω της 3ης ακτίνας, η οποία κυβερνάται από τον Κρόνο, αλλά διαχέεται κυρίως δια του Ζυγού, που κυβερνήτη έχει την Αφροδίτη.
Τέλος η Αφροδίτη συνδέεται με τις όψεις επταγώνου (51,25) που είναι όψη ένταξης και δηλώνεται έτσι η ένταξη των αξιών της Αφροδίτης στο αυστηρά δομημένο πλαίσιο του Κρόνου.
Με την Αφροδίτη Ιεράρχη του Αιγόκερω η εξουσία αποκτά αισθητική και η αισθητική αποκτά εξουσία.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved