Βότανα- Οι θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης
Η φύση φροντίζει για όλα τα πλάσματα της και όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με τον πιο φυσικό τρόπο.
γράφει η Στέλλα Κουρή
Η φύση φροντίζει για όλα τα πλάσματα της και όλοι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας με τον πιο φυσικό τρόπο.
Κάτι λοιπόν που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι είναι ο σωστός τρόπος, τόπος και χρόνος που πρέπει να μαζευτούν τα βότανα, είτε προορίζονται για αφέψημα, είτε για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Το πιο καθαρό μέρος για την συλλογή τους είναι το βουνό. Φροντίστε να κόβετε μόνο τα υγιή καθαρά φυτά χωρίς παράσιτα. Διαλέξτε της ημέρες που έχει ήλιο και δεν έχει υγρασία. Δώστε σημασία στον τρόπο που κόβετε τα φυτά, η φύση θέλει σεβασμό όπως και όλα τα στοιχεία που ζουν πάνω της.
Συνήθως τα καλύτερα βότανα είναι τα φρεσκοκομμένα τα οποία τα συλλέγουμε νωρίς την άνοιξη ( πολλές φορές όμως και από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τον Νοέμβριο). Βέβαια κάποια μπορούμε να τα βρούμε και το χειμώνα αλλά συνήθως φροντίζουμε να διατηρούμε μια ποσότητα από αποξηραμένα βότανα.
Το καλύτερο είναι όταν τα κόβετε να φροντίζετε να τα αποξηράνετε γρήγορα στη σκιά ή σε κάποιο ζεστό δωμάτιο. Ο τρόπος που μπορείτε να τα αποξεράνετε είναι όταν τα απλώνετε πάνω σε ύφασμα ή σε ένα λευκό χαρτί. Αποφύγετε να πλύνετε τα βότανα πριν τα αποξηράνετε.
Οι τρόποι που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είναι αρκετοί. Ο πιο διαδεδομένος είναι το αφέψημα. Είναι το πιο απλό αλλά αρκετά σημαντικό. Πρέπει να δίνετε σημασία στον τρόπο τον οποίο το φτιάχνετε. Συνήθως πολλοί τα βράζουν με αποτέλεσμα να χάνουν τις περισσότερες ιδιότητες τους. Η καλύτερη συμβουλή πάνω σε αυτό είναι να αφήνετε το νερό να πάρει μια βράση, να ρίξετε το βότανο για πολύ λίγο και το αφέψημα να είναι ελαφρύ.
Ένας άλλος τρόπος για την χρήση των βοτάνων είναι να τα προσθέσεις στο μπάνιο. Φυσικά μην τα πετάξετε όπως είναι μέσα στην μπανιέρα (δεν θα είναι και τόσο ωφέλιμο)! Σε αυτήν την περίπτωση χρειαζόσαστε έναν κουβά με φρέσκα βότανα ή 200γρ. αποξηραμένα. Τα μουλιάζετε από το βράδυ σε κρύο νερό και το επόμενο πρωί τα ζεσταίνετε, τα στραγγίζετε και απλά ρίχνετε το υγρό μέσα στην μπανιέρα σας. Μπορείτε να συμπληρώσετε νερό έτσι ώστε να γεμίσει η μπανιέρα σας. Καλό θα είναι να κάτσετε περίπου 20 λεπτά και μετά να απλά να τυλιχτείτε με το μπουρνούζι σας και να ξαπλώσετε.
Μια άλλη χρησιμότητα που έχουν τα βότανα είναι κάνοντάς τα αλοιφή και λάδι.
Ο τρόπος που μπορούμε να φτιάξουμε την αλοιφή είναι ο εξής: Ζεσταίνουμε 500γρ. ζωικού λίπους ( στην θερμοκρασία που τηγανίζουμε). Ψιλοκόβουμε 4 χούφτες βότανα. Προσθέτουμε τα βότανα στο λίπος και τα ανακατεύουμε αφήνοντας τα να τσιγαριστούν λίγο ακόμα. Δεν τα κρατάμε πολύ ώρα και όταν τα τραβήξουμε από την φωτιά τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Την επόμενη ημέρα την ζεσταίνουμε ελαφρά και την φιλτράρουμε με ένα ύφασμα. Βάλτε την αλοιφή όσο είναι ζεστή σε γυάλινα ή πήλινα μπολάκια.
Για να φτιάξουμε ένα λάδι από βότανα γεμίζουμε ένα μπουκάλι με άνθη και βότανα (χωρίς όμως να τα στριμώχνουμε), βάζουμε ελαιόλαδο που παραλαμβάνετε από την έκθλιψη της ελιάς μέχρι να πάει δύο δάχτυλα παραπάνω από τα βότανα. Το αφήνουμε στον ήλιο ή στην ζέστη για 14 ημέρες.
Τέλος, μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρέπει να συμβουλευόσαστε κάποιον ειδικό που να γνωρίζει για τα βότανα ώστε να μπορεί να σας καθοδηγήσει, αν μάλιστα η χρήση τους προορίζεται για σοβαρές περιπτώσεις να συμβουλευόσαστε απαραιτήτως τον γιατρό σας.
Πηγή: Η υγεία από το φαρμακείο του Θεού