Πολλοί από εσάς γνωρίζετε την ομοιοπαθητική και έχετε κάνει αλλά υπάρχουν αρκετοί που έχουν απορίες. Συχνά αφορούν τις ερωτήσεις που μπορεί να τους κάνει ο ομοιοπαθητικός, πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει μια ομοιοπαθητική θεραπεία ή πια είναι αυτά που επιτρέπονται ή απαγορεύονται κάνοντας ομοιοπαθητική. Αν ο οργανισμός συνηθίζει τις ομοιοπαθητικές ουσίες και αν έχουν παρενέργειες ή αν θα πρέπει σε όλη τους την ζωή να παίρνουν ομοιοπαθητικά φάρμακα.
Ο ομοιοπαθητικός ή ο γιατρός ομοιοπαθητικός (ανάλογα με την επιλογή του καθενός) για να μπορεί να σας βοηθήσει πρέπει να πάρει ένα καλό ιστορικό. Το πρώτο πράγμα που θα σας ρωτήσει είναι για το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και σας έκανε να τον επισκεφτείτε. Θα εξετάσει αν ο ασθενής είναι ανήσυχος, αν είναι ζωηρός, αν κρυώνει και συνδυάζοντας όλα τα συμπτώματα που του περιγράφει ο κάθε ασθενής, θα συστήσει το ανάλογο φάρμακο για τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτό που θα έχετε στο μυαλό σας καλό θα ήταν να το εκφράζετε με ειλικρίνεια, ούτως ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει.
Η χρονική διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας διαφέρει για τον κάθε ασθενή. Ποτέ όμως ένας ασθενής δεν χρειάζεται να παίρνει σε όλη την διάρκεια της ζωή του ομοιοπαθητικά φάρμακα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ο ομοιοπαθητικός προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια χρόνια νόσο του ασθενή, η θεραπεία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από όταν είναι μια πιο πρόσφατη που μπορεί να εξελίχτηκε μετά από κάποιο γεγονός ή από έναν εξωτερικό παράγοντα. Ανάλογα λοιπόν με την βαρύτητα της ασθένειας θα είναι και η ομοιοπαθητική θεραπεία του. Όταν η ασθένεια είναι μια οξεία κατάσταση όπως ένας πυρετός ή ένα κρυολόγημα, τότε ο οργανισμός παρουσιάζει πιο γρήγορα βελτίωση. Επειδή όμως τα ομοιοπαθητικά δεν έχουν παρενέργειες ή ανεπιθύμητες δράσεις αφού ο χρόνος δεν είναι παράγοντας που περιορίζει την συνέχιση της θεραπείας. Η στιγμή η οποία δεν θα χρειάζεστε ομοιοπαθητικά είναι, όταν θα ξεκινήσετε να νιώθετε καλά και ο μόνος λόγος για να επισκεφτείτε ξανά τον ομοιοπαθητικό σας θα είναι, αν κάνει υποτροπή η ασθένεια σας ή έχει εμφανιστεί κάποια άλλη. Βέβαια, κάποιες φορές η σταθερότητα στην κατάσταση του ασθενή δεν εξαρτάται μόνο από την λήψη του φαρμάκου αλλά και από τον τρόπο ζωής του. Θα πρέπει λοιπόν για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ισορροπία στον οργανισμό του να βρίσκεται σε λογικά πλαίσια και να έχει αρμονικές συνθήκες διαβίωσης.
Η ομοιοπαθητική δεν έχει ηλικία. Μπορεί να βοηθήσει από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο. Στις μικρότερες ηλικίες έχει παρατηρηθεί ότι η πορεία της υγείας τους είναι πολύ καλύτερη. Τα παιδιά έχουν πολύ καλό αμυντικό σύστημα και είναι πιο υγιή από ότι ένας ενήλικας, οπότε η ισορροπία στον οργανισμός τους θα επανέλθει πιο γρήγορα. Την ομοιοπαθητική όμως μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και οι γυναίκες που κυοφορούν εφόσον υπάρχει κάποια διαταραχή.
Τώρα τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην ομοιοπαθητική είναι ένα θέμα που το συζητάνε πολλοί. Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος ξεκινάει την ομοιοπαθητική του θεραπεία πρέπει να κόψει κάποιες άσχημες αλλά πολλές φορές καθημερινές συνήθειες. Αρκετοί έχουν αποφύγει την ομοιοπαθητική, επειδή δεν μπορούν να κόψουν τον καφέ. Εδώ υπάρχουν δύο απόψεις. Η μία λέει ότι πραγματικά πρέπει να κόψουν τον καφέ, επειδή αντιδοτεί την ομοιοπαθητική θεραπεία και η άλλη λέει ότι μπορούν να πιουν καφέ (βέβαια μιλάμε για έναν και όχι για υπερβολές). Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό σας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του. Στα φαρμακεία υπάρχουν υποκατάστατα του καφέ που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει για να τον αντικαταστήσει.
Η μέντα και όλα τα προϊόντα που την εμπεριέχουν (οδοντόκρεμες, τσίχλες κτλ.) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς και τα αναψυκτικά. Το γαρυφαλέλαιο, επίσης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αποφύγετε, όταν κάνετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο σας μιας και το χρησιμοποιεί αλλά μπορεί να επηρεάσει την ομοιοπαθητικής σας θεραπεία. Αυτοί οι περιορισμοί στην ομοιοπαθητική δε γίνονται επειδή το ομοιοπαθητικό φάρμακο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αλλά επειδή έχει ευαίσθητη σύσταση.