Όταν η συναστρία δύο ωροσκοπίων χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του Άρη, τότε όλα γίνονται πιο ...παθιασμένα. Ο «κεραυνοβόλος έρωτας είναι μια καθαρά δική του «αρμοδιότητα» και διατηρεί το δικαίωμα να τον ...επιβάλλει, είτε εμπλέκεται με την «κολλητή» του την Αφροδίτη, είτε με τους υπόλοιπους προσωπικούς δείκτες.
Σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργείται σφοδρή έλξη μεταξύ δύο ατόμων εξ αιτίας κύριων όψεων ανάμεσα στον Άρη του ενός ωροσκοπίου και τον Ήλιο, τη Σελήνη η τον Ωροσκόπο του άλλου.
Ουσιαστικά ο Άρης είναι φορέας ενός πλούσιου ενεργειακού δυναμικού, που συνήθως λειτουργεί στα πλαίσια του «κάνε έρωτα η ...πόλεμο». Γι αυτό σε όλες τις περιπτώσεις όπου πρωταγωνιστεί ο Άρης, οι σχέσεις «γυρίζουν» μέσα σε μια στιγμή από ελκτικές σε απωθητικές η και το αντίστροφο.
Για την ισορροπία μιας «Άρειας» σχέσης κρίνεται ως απαραίτητο για τα δύο μέλη της, είτε να μη βρίσκονται συνέχεια μαζί, είτε να ενεργοποιούνται από κοινού για να αντιμετωπίσουν έναν εξωτερικό κίνδυνο η «εχθρό».
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις εκλείψει ο έξωθεν ανταγωνισμός, τότε ξαναρχίζουν οι εσωτερικές προστριβές.
Ο Άρης με τον Ήλιο
Είναι μια από τις σχέσεις που παρατηρούνται συχνά στις συναστρίες μεταξύ δύο εραστών και μάλιστα από ότι φαίνεται μερικές φορές δεν χρειάζεται καν να σχηματίζεται όψη μεταξύ τους. Πρακτικά, η θέση του Ήλιου είναι το ζώδιο μας και η παρουσία του Άρη σε αυτό η στο απέναντι του αρκεί για να εκδηλωθούν τα πρώτα ...σκιρτήματα.
Οι αρμονικές όψεις μεταξύ των δύο πλανητών, παρότι συντελούν σε ένα γενικότερο συντονισμό της δράσης των δύο ατόμων, δεν πιέζουν συνήθως προς κάποια ερωτική συνεύρεση. Μπορούμε να θεωρήσουμε απλά ότι είναι μια ένδειξη που ...περιμένει να βρει το πεδίο της εφαρμογής της, χωρίς να βιάζεται.
Οι δυσαρμονικές όψεις, που είναι και οι πιο ...βασανιστικές δημιουργούν οξείες εναλλαγές στη διάθεση και πολλούς καβγάδες. Αλλά από την άλλη πλευρά η έλξη ανανεώνεται και η πορεία της σχέσης είναι κυματοειδής: Σήμερα καλά κι αύριο στα μαχαίρια...
Ο Άρης με τον Ωροσκόπο
Οι προδιαγραφές μιας σχέσης που ορίζεται από μια όψη μεταξύ του Άρη του ενός ωροσκοπίου και του Ωροσκόπου του άλλου ωροσκοπίου, κινούνται μέσα στα ήδη γνωστά πλαίσια του ανταγωνισμού και της ώθησης σε εξωτερίκευση των προθέσεων και των συναισθημάτων.
Στη σύνοδο και τις «δυσαρμονικές» όψεις, η θετική πλευρά αυτής της επαφής συνίσταται στη συνειδητοποίηση ενός σημαντικού και μη εκφρασμένου τμήματος της προσωπικότητας, κάτι που επιτυγχάνεται με ταχείες, άμεσες και συχνά ...συνοπτικές διαδικασίες.
Συνήθως έχουμε να κάνουμε με μια ερωτική σχέση που εξελίσσεται-και ενδεχομένως καίγεται-γρήγορα.
Τα αρνητικά χαρακτηριστικά της είναι οι αυθαιρεσίες και η καταπίεση της προσωπικότητας του πιο «αδύναμου» στη σχέση και-αν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς-ακόμη και η χρήση σωματικής βίας.
Στις «αρμονικές» όψεις δεν παραμερίζονται τα σημεία συμφωνίας των δύο συντρόφων, η σχέση δεν βαλτώνει και είναι ευκολότερο να επιτευχθεί η σύνθεση μέσα από τη διαφωνία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως δεν υπάρχει πίεση για την άμεση εκπλήρωση των επιθυμιών και έτσι η όποια σχέση μπορεί εύκολα να μείνει στα ...χαρτιά.
Ο Άρης με τη Σελήνη
Οι όψεις της Σελήνης με τον Άρη σε μια συναστρία διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερο κλίμα που όπως συμβαίνει και με όλες τις όψεις ανάμεσα στον Άρη και τους προσωπικούς πλανήτες είναι από πολύ θετικό μέχρι ...καταστροφικό.
Η ευαισθησία της Σελήνης είναι το κλειδί για τα όσα μπορούν να διαμειφθούν μεταξύ των δύο συντρόφων ή εραστών.
Η ...γνωστή τακτική του Άρη να δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό υπόβαθρο, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από τη Σελήνη, αφού από μόνη της δεν είναι σε θέση να «αντισταθεί» όπως για παράδειγμα θα έκανε ο Ήλιος η ακόμη και η Αφροδίτη με τα ...τσαλιμάκια της.
Στη θετική της εκδοχή η επαφή των δύο πλανητών δημιουργεί αρχικά ένα πλαίσιο κατανόησης και εκμυστηρεύσεων που οδηγούν σε ένα ουσιαστικό «άνοιγμα καρδιάς».
Όταν όμως υπάρξει κάποια διαφωνία στο ζευγάρι, τότε αυτό το άνοιγμα μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για την ίδια τη σχέση. Γιατί πρακτικά η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός «ψυχικού βιασμού».
Ο Άρης, αξιοποιώντας το «όπλο» της γνώσης του εσωτερικού κόσμου του «αντιπάλου», θα στοχεύει στην καρδιά του συναισθήματος, πληγώνοντας βάναυσα τη Σελήνη.
Και έτσι η έντονη έλξη μπορεί να μετατραπεί σε ...κόλαση δίχως τέλος, όπου δεν αποκλείεται οι πληγές να μην είναι μόνον ψυχικές αλλά και σωματικές.
Φυσικά, για ότι δυσάρεστο η δύσκολο συμβαίνει σε μια σχέση, «ευθύνονται» και οι δύο σύντροφοι ή εραστές.
Στην περίπτωση μιας «δυσαρμονίας» ανάμεσα στη Σελήνη και τον Άρη δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να έχουμε μια σχέση θύτη-θύματος.
Υποτίθεται πως ο Άρης είναι ο θύτης και η Σελήνη το θύμα. Και οι άνθρωποι που βιώνουν τη σχέση γίνονται φορείς αυτών των τάσεων.
Όμως αυτοί οι «ρόλοι» δεν είναι τόσο ξεκάθαροι όσο φαίνονται η περιγράφονται.
Στην ουσία πρόκειται για μια αδιόρατη κοινή συμφωνία ...βασανιστηρίων.
Πρακτικά ο Άρης όταν έρθει η «ώρα της κρίσης» αντιδρά έντονα-ίσως και βίαια-επειδή δεν ξέρει τι άλλο να κάνει μπροστά στην «απειλή» της συναισθηματικής εξάρτησης. Δεν έχει απέναντι του κάποιον ευδιάκριτο «εχθρό» αλλά ένα σύμπλεγμα ζυμωμένων συναισθημάτων, πολλά από τα οποία είναι και ...δικά του.
Η Σελήνη με τη σειρά της κάνει αυτό που «φοβάται» ο Άρης, αμύνεται δηλαδή με δάκρυα και ...πόνο ποντάροντας στο συναίσθημα του «αντιπάλου».
Είναι φανερό ότι από μια τέτοια ιστορία δεν βγαίνει κανείς κερδισμένος, ούτε υπάρχει τελικός «νικητής».
Η Σελήνη συνήθως εκμεταλλεύεται το «κακό» πρόσωπο του Άρη για να ζητήσει υποστήριξη από πρόσωπα του περιβάλλοντος της. Ενώ όμως δηλώνει απερίφραστα ότι «υποφέρει», δεν θέλει στην πραγματικότητα να χωρίσει από το σύντροφο της, που-παρόλα τα «καμώματα» του-δεν παύει να τη συγκινεί και να την εξιτάρει.
Και το πρόβλημα διαιωνίζεται...
Από τις όψεις του Άρη με τα υπόλοιπα ουράνια σώματα θα σταθώ κυρίως σε εκείνες με τη Δήμητρα και το Χείρωνα, που εξ αιτίας της φύσης τους (έχουν αντίστοιχα στοιχεία Ζυγού και Καρκίνου) μπορεί να παίζουν ρόλο σε μια σχέση και μάλιστα καταλυτικό. Είναι όμως απαραίτητο να διευκρινίσω ότι η επεξεργασία των δεδομένων των δύο ουρανίων σωμάτων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο -ιδιαίτερα για το Χείρωνα- και όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω είναι προϊόν θεωρητικής επεξεργασίας, που μέλλει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο εύστοχη είναι.
Άρης- Δήμητρα
Οι όψεις του Άρη με τη Δήμητρα, μπορεί να φέρουν τα συνήθη χαρακτηριστικά μιας εμπλοκής του Άρη, δημιουργούν δηλαδή έντονη έλξη αλλά και ισχυρή απώθηση. Και βέβαια τα προβλήματα εμφανίζονται στη δεύτερη περίπτωση.
Πρακτικά οι διαφωνίες ανάμεσα στο ζευγάρι μπορεί να σχετίζονται με τον κοινωνικό κύκλο ή τη δημόσια εικόνα του ενός και δεν λείπουν οι παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο.
Ένα από τα «μυστικά» της ισορροπίας είναι η ύπαρξη κάποιων έξωθεν πιέσεων ή ενός «κοινού εχθρού», που η παρουσία του μπορεί να συσφίξει τη σχέση. Αν όμως εκλείψουν, τότε αρχίζει πάλι η εσωτερική φαγωμάρα.
Παρά τη «συγγένεια» της με το Ζυγό, η Δήμητρα δεν είναι φορέας συναισθημάτων, οπότε όλα τα παραπάνω αναφέρονται κυρίως στην κοινωνική διάσταση μιας σχέσης και τις επαφές των μελών της με τον περίγυρο (γνωστούς, φίλους κλπ). Όχι πως αυτό είναι αμελητέο, αφού προοιωνίζει διαρκείς προστριβές αλλά εκεί που το πράγμα... αγριεύει είναι τα θέματα αστικού δικαίου, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται φυσικά τόσο ο γάμος, όσο και το διαζύγιο. Είναι λοιπόν πιθανό να έχουμε είτε μια αρχική διχογνωμία για το γάμο (ανάμεσα στο ζευγάρι ή από εξωτερικούς παράγοντες), είτε ένα εξαιρετικά επεισοδιακό διαζύγιο, είτε... και τα δύο.
Τυπικά και ουσιαστικά οι όψεις του Άρη με τη Δήμητρα παραπέμπουν σε παρενοχλήσεις που έχουν σαν σκοπό τον χωρισμό του ενός από μια ήδη υπάρχουσα σχέση. Ως «τρίτο πρόσωπο» δηλαδή, ο εις εκ των δύο δεν «αρκείται» σε μια παράλληλη σχέση αλλά βάζει «φιτιλιές» και επιδιώκει να κερδίσει μια νομιμοποίηση, ανεξάρτητα με το... τι θα την κάνει αργότερα!
Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι συναστριακές όψεις ανάμεσα στον Άρη και τη Δήμητρα (ιδιαίτερα οι έντονες) ενδέχεται να λειτουργήσουν ως μια καταλυτική ώθηση προς το γάμο ή το χωρισμό, χωρίς τα δύο άτομα να διατηρούν ερωτική σχέση.
Άρης - Χείρων
Από τη στιγμή που ο Χείρων σχετίζεται με το σπίτι (ως έννοια και ως κτίριο) και τις ρίζες (οικογένεια) ενός ατόμου, οι όψεις του Άρη με το Χείρωνα μπορεί να δρομολογήσουν πολύ έντονες καταστάσεις αναφορικά με τις οικογένειες των δύο συντρόφων ή το παρελθόν τους.
Το αν θα είναι θετικές ή αρνητικές, αυτό εξαρτάται από την γενικότερη ποιότητα της συναστρίας (κυρίως τη συμβατότητα ανάμεσα στα Φώτα και τις γωνιακές ακμές) αλλά συνήθως όταν έχουμε «δυσαρμονικές» όψεις, για τον ένα εκ των δύο το οικογενειακό καθεστώς του άλλου ορίζεται ως... απαράδεκτο, με τια ανάλογες συνέπειες! Από την πλευρά του ο Άρης «ενοχλείται» σφόδρα από την ύπαρξη δεσμών και εξαρτήσεων, που επιχειρεί να σπάσει με κάθε τρόπο.
Στην αρμονική εκδοχή του σεναρίου, όλη αυτή η δραστικότητα του Άρη, αποκτά πραγματικό νόημα, όταν ο «εξαρτημένος» σύντροφος είναι όντως δέσμιος μιας οικογενειακής παράδοσης ή ιεραρχίας. Εκεί ο Άρης λειτουργεί περίπου ως «απελευθερωτής» και με τη δύναμη του έρωτα οδηγεί τα πράγματα προς μια ουσιαστική χειραφέτηση. Ωστόσο στην δυσαρμονική εκδοχή θυμίζει περισσότερο έναν εισβολέα που ήρθε για να αρπάξει την κόρη ή το γιο από την αγκαλιά των δικών τους.
Στην θετική εκδοχή βέβαια μπορεί να έχουμε επίσης μια σχέση «λατρείας» ανάμεσα στα πεθερικά και την νύφη ή τον γαμπρό, ενώ στην αρνητική μια διακεκριμένη αντιπαλότητα ή φαγωμάρα, που μάλιστα ενδέχεται να λάβει και ακραίες διαστάσεις. Οι συγκρούσεις μπορεί να σχετίζονται με περιουσιακά θέματα αλλά και την άσκηση επιρροής (ποιός κάνει κουμάντο).
Γενικότερα, οι συναστριακές όψεις Άρη-Χείρωνα λειτουργούν πιεστικά είτε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τύπου οικογένειας (ή συμβίωσης), είτε προς την... διάλυση μιας ήδη υπάρχουσας, με σκοπό την αντικατάσταση της από μια άλλη. Το υπό διαπραγμάτευση δίπολο δηλαδή είναι το «σπίτωμα-ξεσπίτωμα» και από αυτήν την άποψη το τελευταίο πράγμα που προασπίζεται μια τέτοια όψη είναι η οικογενειακή γαλήνη!
Φυσικά, όλα αυτά μπορεί να είναι προϊόν εξωτερικών καταστάσεων και να μην υποδηλώνουν απαραίτητα γκρίνια και «πόλεμο» ανάμεσα στο ζευγάρι. Κατά κάποιο τρόπο όμως για όσο καιρό είναι μαζί θα δοκιμάζονται από ποικίλες αναστατώσεις και το πρώτο που πρέπει να προσέχουν είναι τα ατυχήματα και οι φωτιές μέσα στο χώρο που συμβιώνουν.
* Αν θέλετε να δείτε τη θέση του Άρης στο ωροσκόπιό σας και τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες, πατήστε εδώ