Έρωτες με διαφορά ηλικίας

Πολλαπλοί και πολύπλευροι ρόλοι, με κορυφαίο



Ο έρως χρόνια δεν κοιτά (υποτίθεται) λέει ο λαός μας εννοώντας πάντα ότι ένας ώριμος σε ηλικία 70άρης έχει κάθε δικαίωμα να κάνει την επιλογή του 3ου γάμου του με μια νεαρή γυναίκα στην ηλικία της εγγονής του. Εκεί φυσικά, ο έρωτας δεν αναγνωρίζει ηλικίες όπως ακριβώς και στη φύση, γιατί δεν θυμάμαι ποτέ τα σκυλάκια που είχα κατά καιρούς στο σπίτι μου να ζητούσαν ταυτότητα του υποψήφιου συντρόφου τους προκειμένου να ζευγαρώσουν! Όταν όμως τα πράγματα αντιστρέφονται και η γυναίκα αποφασίζει να επιλέξει νεαρότερο σε ηλικία σύντροφο, τότε γίνεται αυτομάτως «τεκνατζού» ή σύμφωνα με την νέα «ετικέτα» είναι «κούγκαρ». Μα Κούγκαρ δεν είναι εκείνο το άγριο ζώο που περιφέρεται στη ζούγκλα και παραφυλά για να αρπάξει τα θύματά του; Δηλαδή ο κυριούλης που πάει στο φαρμακείο με το καροτσάκι της λαϊκής (που χωράει πολλά) δεν είναι κούγκαρ αλλά η συνομήλική του -ή και κατά πολύ μικρότερή του- είναι!

Άρα ο τίτλος αυτός από μόνος του δημιουργεί εικόνες φρίκης, δημιουργώντας ταμπού και ενοχές σε όποια ελεύθερη και ανεξάρτητη γυναίκα «ξεχαστεί» και δεν ζητήσει ληξιαρχική πράξη γέννησης από όποιον της αρέσει.

Μήπως αυτά είναι κατασκευάσματα αυτών που ζηλεύουν;

Μόνο σε μένα δηλαδή έχει τύχει να δω την αδιάψευστη πραγματικότητα όταν συνάντησα ζευγάρια συμμαθητών μου από τη δεκαετία του 80; Όλες είναι όχι απλά περιποιημένες και άψογες, αλλά γυμνασμένες, λεπτές, καλοντυμένες και (κυρίως με τα μαλλιά στο κεφάλι τους) εν αντιθέσει με τους κυρίους που τις συνοδεύουν τα τελευταία 20 χρόνια, οι οποίοι έχουν συνειδητά αποφασίσει ότι η καμπύλη ευημερίας του στομαχιού τους πρέπει να φτάσει στη μπαταρία του αυτοκινήτου που οδηγούν. Και το στυλάκι «δεν με νοιάζει γιατί έχω λεφτά» δεν περνάει πια καθόλου, εφόσον οι κυρίες τους είναι οικονομικά ανεξάρτητες και μπορούν πολύ καλά να φροντίσουν τον εαυτό τους και μόνες τους!

Τις δυο περασμένες δεκαετίες στην Αμερική ο επίσημος αριθμός των γάμων ανάμεσα σε γυναίκες που είναι τουλάχιστον 5-10 χρόνια μεγαλύτερες από τους συντρόφους τους ήταν αρκετά χαμηλός. Σύμφωνα όμως με τα νέα στοιχεία από τις αρχές του 2000 τα ποσοστά αυτά διπλασιάστηκαν και οι αριθμοί διαρκώς αυξάνονται.

Ουρανός και Πλούτωνας

Ευτυχώς η δεκαετία του ’60, με την παρουσία του Πλούτωνα και του Ουρανού στην Παρθένο έφερε τη μεγάλη επανάσταση στα εργασιακά ζητήματα και έβγαλε τη νέα γυναίκα στην αγορά εργασίας με εξαιρετικά δυναμικό τρόπο. Οι κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν το τοπίο στην Ελληνική πραγματικότητα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η είσοδος του Ουρανού στον Ζυγό έδωσε μια διαφορετική αντίληψη στα θέματα σχέσεων και συντροφικότητας. Οι γυναίκες ανεξάρτητες πλέον οικονομικά, διεκδίκησαν και πήραν ισότιμη θέση μέσα στη σχέση και το γάμο τους.

Η απιστία θεωρητικά πάντα, ήταν προνόμιο των ανδρών-μην πω δικαίωμα- και αφού γυρνούσαν σπίτι τους τελικά, καμία δεν έπρεπε να μιλάει εφόσον ήταν μία «κυρία» και όφειλε να κρατήσει την οικογένειά της ενωμένη!

Οι διαφορές ηλικίας ήταν πάντα υπέρ των ανδρών. Τα μισά χρόνια των ανδρών +7 ήταν ο ...μαθηματικός τύπος για την τέλεια διαφορά ηλικίας, υπέρ των ανδρών φυσικά. Δηλαδή, σύμφωνα με την «εξίσωση», κάποιος που ήταν 60 έπρεπε να παντρευτεί γυναίκα που να ήταν το περισσότερο 37!

Ο Πλούτωνας και ο Ουρανός στο Σκορπιό έδωσαν το τελικό χτύπημα στις σχέσεις των δύο φύλων. Σεξουαλική απελευθέρωση μεν-με τα όποια προβλήματα ανέκυψαν- αλλά επιτέλους οι γυναίκες μιλούν ανοικτά για τη σεξουαλική τους ζωή. Συζητούν, διεκδικούν, χωρίζουν εξαιτίας αυτού, αλλά και διαμορφώνουν νέα εικόνα για τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν και θα γεννηθούν την δεκαετία του ‘90 και του 2000. Οι κόρες δεν κρύβονται πλέον από τις μανάδες τους, μιλούν για τα αυτονόητα της ερωτικής τους ζωής καθαρά και ανταλλάσουν μεταξύ τους γνώμες τίμια και ειλικρινά, χωρίς να υπάρχει πια το λεγόμενο χάσμα γενεών.

Ποσειδώνας και Ουρανός

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 πάντως τα πράγματα πήγαν πολύ καλά για τις γυναίκες που πλέον ΔΕΝ έχουν ηλικία (τουλάχιστον εμφανώς). Ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός στον Αιγόκερω γκρέμισαν κυριολεκτικά κάθε μορφή κοινωνικής συμβατότητας και εξουσίας.

Δεν ζητούσαν πια την γνώμη κανενός για να φτιάξουν τον εαυτό τους και έγιναν οι ίδιες ο άνδρας της ζωής τους, όπως είχε πει η αείμνηστη και πρώτη διδάξασα Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Πολλαπλοί και πολύπλευροι ρόλοι, με κορυφαίο αυτόν της μητρότητας, δεν θεωρείται πλέον ότι αναστέλλουν την προσωπική ζωή μιας γυναίκας της ή χαλάνε τη σιλουέτα της καταστροφικά. Οι γυναίκες ομόρφυναν και μίκρυναν απελπιστικά, προφανώς για να προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στα χιλιάδες πράγματα που ζητάει η κοινωνία από αυτές σήμερα. Δεν προλάβαιναν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα όσο ήταν πολύ νέες και ωραίες και ο καλός Θεός τους έστειλε χρήματα και τη βοήθεια της Επιστήμης ώστε να πάρουν το αίμα τους πίσω για τις γιαγιάδες τους και τις προγιαγιάδες τους που, αν δεν είχαν παντρευτεί -βία- μέχρι τα τριάντα, έπαιρναν τον τίτλο της γεροντοκόρης και την ρετσινιά της «κακομοίρας της ξινής».

Όμως, δεν χρειάζεται πλέον να είσαι η Μαντόνα ή η Ντέμι Μουρ για να έχεις σχέση ή να παντρευτείς μικρότερο σε ηλικία άνδρα από σένα. Μπορείς να είσαι 65 ή 55 και να μοιάζεις ή να φαίνεσαι 35 ή 40. Εύκολα! Το μοναδικό καταραμένο νούμερο που φοβούνται πια οι γυναίκες δεν είναι το έτος γεννήσεως τους αλλά η ποσότητα θερμίδων που τους επιτρέπεται ημερησίως!

Αλλά ακόμα κι αν δεν τίθεται θέμα διαφοράς ηλικίας στις σχέσεις-παρόλο που είναι συχνό φαινόμενο της εποχής-πάλι είναι εξαιρετικό να νιώθουν όμορφα με τον εαυτό τους, αυτοπεποίθηση με το παρουσιαστικό τους και τελικά να απολαμβάνουν εξίσου τα προνόμια που μέχρι τώρα ήταν καθαρά υπέρ του ανδρικού πληθυσμού. Δεν υπάρχει πια το θέμα «νεώτερη γυναίκα ή με άφησε για μια μικρούλα» καθότι ο φόβος τώρα έκανε ...αναστροφή και φοβούνται μην τους αφήσουν για έναν νεαρότερο, αθλητικότερο και σαφώς ζωηρότερο άνδρα που θα τις κοιτάζει με βλέμμα θαυμασμού και σεβασμού απορώντας ποιά τύχη τις έφερε στο δρόμο τους. Ε μα πια!

Διάσημοι έρωτες με ...διαφορά-Madonna και Jesus Luz

16 Αυγούστου 1958 με 15 Ιανουαρίου 1988. Είναι μια σεβαστή διαφορά 30 ολόκληρων ετών, κάτι περισσότερο από το γνωστό «η σαραντάρα κι ο πρωτάρης»!

Οι ομοζωδιακοί Κρόνοι στον Τοξότη πιστοποιούν την σχέση «καθηγήτριας-μαθητή», ενώ πολλά «παίχτηκαν» στην αντίθεση του Άρη (της) με τον Πλούτωνα (του). Αν μη τι άλλο μια ευθεία παραπομπή σε ηδονιστικές-σεξουαλικές προθέσεις και ίσως ...τίποτε πέραν αυτού!



Στα θετικά της συναστρίας συγκαταλέγονται οι αμοιβαίες όψεις Δία-Ήλιου που συχνά υποδηλώνουν την επιθυμία προσφοράς του ενός απέναντι στον άλλο αλλά και μια προστατευτική διάθεση σε ότι αφορά τρίτα πρόσωπα.

Επίσης, η Αφροδίτη της Μαντόνα σε τρίγωνο με τον Άρη του νεαρού χορευτή θεωρείται παραδοσιακά μια άκρως ερωτική-ελκτική όψη.

Στον αντίποδα οι Σελήνες τους σε ασύμβατα ζώδια δείχνουν ουσιαστικές διαφορές που αναδεικνύονται άμεσα σε μια συμβίωση, ενώ είναι αξιοπρόσεκτη η χιαστί όψη ανάμεσα στους Ήλιους τους που συνέβαλε μεν σε μια μαγνητική έλξη μεταξύ τους αλλά που τελικά απαιτούσε μεγάλη διάθεση συμβιβασμού εκατέρωθεν. Και οι Αφροδίτες τους σε γωνία πάλι 150 μοιρών δεν συνέβαλαν στην διατήρηση της σχέσης, εφόσον δεν δείχνει να κατανοεί ο ένας τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του άλλου όπως και τον τρόπο διασκέδασης –χαράς στην καθημερινότητα.

Έλλη Κοκκίνου-Γιώργος Μπόγρης

Εκείνη δυναμική Λέαινα με σύνοδο Ήλιου-Άρη και την Σελήνη της στον Κριό κι εκείνος ένας ...δαιμονισμένος Ιχθύς με «σταυρό» Άρη-Πλούτωνα-Σελήνης-Αφροδίτης. Φαίνεται πως ο αθλητής βρήκε στο πρόσωπο της καλλιτέχνιδος την «αρχόντισσα-μάγισσα» του αλλά το βέβαιο είναι πως αργά ή γρήγορα θα ...τον φάει η ζήλεια, παρά τα όσα αντίθετα διατείνεται.

Έχουν διαφορά 19 χρόνια περίπου, όσο είναι και ένας κύκλος των Δεσμών της Σελήνης, γι’ αυτό και έχουν τους Δεσμούς τους σχεδόν στην ίδια θέση. Αυτό μοιάζει με καρμικό θα μου πείτε κι εγώ θα συμπληρώσω πως στη συναστρία τους έχουν τις Σελήνες στο ίδιο στοιχείο (Κριός-Λέοντας) τρίγωνο της Αφροδίτης (της) με τον Άρη (του), όψη χιαστί ανάμεσα στους Ήλιους τους και αμοιβαίες όψεις Ήλιου-Δία. Ολίγον από Μαντόνα-Λουζ, δηλαδή αλλά σε πιο βελτιωμένη έκδοση!

Μακάρι πάντως να συνεχιστεί ομαλά το love story και να μην πάρουν ...κεφάλι οι Άρηδες και οι Πλούτωνες, γιατί τότε θα δούμε τον πόλεμο των Ρόουζ σε remake.

Το κατά Χόλιγουντ λεξικό


Βoy toy (αγόρι- παιχνίδι): Ο κατά πολύ νεώτερος σύντροφος ή σύζυγος μιας μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας.

Cougar (κούγκαρ): Γυναίκα άνω των 40 που επιδιώκει σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες μικρότερης ηλικίας, συνήθως τουλάχιστον οκτώ χρόνια νεώτερους.

Cub (λιονταράκι): Το μικρότερο σε ηλικία αρσενικό που βγαίνει με μεγαλύτερη (-ες) γυναίκα (-ες).

Μanther (συνδυασμός των λέξεων man, άνδρας, και panther, πάνθηρας): Η ανδρική εκδοχή του κούγκαρ.

Μay-December romance (ρομάντζο Μαΐου-Δεκεμβρίου): Σχέση όπου η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους δύο συντρόφους είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να προκαλεί την κοινωνική αποδοκιμασία.

Κείμενο: Βασιλική Κόντη

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved