Οι όψεις του Ερμή και οι δημιουργικές πτυχές τους: Μέρος Α΄
Η αλληλεπίδρασή του με τους υπόλοιπους πλανήτες και τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα διαμορφώνει και τον τρόπο που επικοινωνούμε ή συμπεριφερόμαστε
Μια μάλλον απλοϊκή θεώρηση, διακρίνει τις όψεις σε «καλές» και «κακές» ή με μια πιο σύγχρονη ορολογία σε «αρμονικές» και δυσαρμονικές».
Στην πράξη όμως και πάντα στα πλαίσια της Ψυχολογικής (Δυτικής) Αστρολογίας βλέπουμε συχνά τις πρώτες να λειτουργούν προβληματικά για το άτομο και τις δεύτερες να αποτελούν το εφαλτήριο μιας δημιουργικής ανάπτυξης.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι όψεις δίνουν μεν κάποιο στίγμα αλλά τις αποφάσεις για το πώς θα συγχωνευθούν οι ενέργειες των πλανητών και το τι τελικά θα αποδώσουν τις παίρνουμε ...εμείς, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα.
Το κλειδί μιας σωστής απόφασης είναι το να «ακούμε» την εσωτερική μας φωνή και να μην πράττουμε έξω από τις προδιαγραφές μας, αυτές που ανιχνεύονται στο γενέθλιο ωροσκόπιο μας. Αυτό είναι το βασικό κλειδί της αρμονικής συνύπαρξης των ενεργειακών «οντοτήτων» που εμφορούνται μέσα μας αλλά είναι ίσως και το πιο δύσκολο απ' όλα, αφού συνήθως μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να δίνουμε προτεραιότητα σε αξίες ξένες ή ακόμη και εχθρικές με την πραγματική ιδιοσυγκρασία μας.
Έτσι, τρέφοντας τις «οντότητές» μας με λάθος τροφή, αυτές μεταμορφώνονται σε «τέρατα» πρόθυμα να μας ...κατασπαράξουν!
Μια «δυσαρμονική» όψη με τη συμμετοχή δύο τροπικών πλανητών ή σημείων είναι απλά πιο επιτακτική σε σχέση με τα αιτήματα που θέτει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Για τον ίδιο λόγο όμως είναι και αποτελεσματική, όταν χρησιμοποιούμε τους πλανήτες που συμμετέχουν σε αυτήν με έναν από τους κατάλληλους -για εμάς- τρόπους.
Κτίζοντας λοιπόν ένα «λυσάρι» όψεων -και δη των «δυσαρμονικών»- θα επικεντρωθώ στην «συγκομιδή» των καρπών τους, δηλαδή στις εν δυνάμει κατακτήσεις που απορρέουν από αυτές.
Εδώ όμως είναι αναγκαία μια υποσημείωση: Οι «κρυφές δυσαρμονικές» όψεις, αυτές δηλαδή που γίνονται ανάμεσα σε έναν τροπικό και έναν αστρικό πλανήτη, πέρα από τις δημιουργικές εφαρμογές στις οποίες επίσης συμβάλλουν, σε σχέση με γεγονότα ή καταστάσεις μπορεί να «κρατάνε» πολλά από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα ως προς τα πλεονεκτήματα που παρέχουν (αυτό αφορά κυρίως τον Δία) ή τα εμπόδια που βάζουν, Άρεια, Κρόνια, Ουράνια, Ποσειδώνια ή Πλουτώνια. Με άλλα λόγια έξωθεν επιθέσεις ή ατυχήματα, καθυστερήσεις, ξαφνικές ανατροπές, εξαπατήσεις και μηδενισμούς αντίστοιχα.
Ας συνεχίσουμε όμως το ταξίδι μας στον κόσμο των όψεων με τρίτο σταθμό τον Ερμή, ο οποίος σχετίζεται με κάθε εφαρμογή γύρω από την επικοινωνία, τις αισθήσεις αλλά και τον τρόπο σκέψης μας.
Αν δεν ξέρεις πού βρίσκεται ο Ερμής στον γενέθλιο χάρτη σου και τι όψεις κάνει, πάτα ΕΔΩ
Ερμής-Αφροδίτη
Πρόκειται για μια «καλόβολη» όψη, που ως κύρια απαντάται μόνον σε μορφή συνόδου ή εξαγώνου και με δύο λέξεις θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ωραίο περιτύλιγμα». Κατάλληλη για παρουσιάσεις, συγγραφή, καλλωπιστικές παρεμβάσεις, καλλιτεχνικές αλλά και εμπορικές δραστηριότητες (είδη ομορφιάς, άνθη, στολισμοί, φαγώσιμα, γλυκά κ.α) μπορεί να «δουλέψει» ακόμη πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αν παράλληλα δέχεται την επιρροή ενός άλλου πλανήτη ή των Φώτων. Τότε, ο φορέας της όψης μπορεί να εκδηλώσει και κάποιες πιο «ψαγμένες» πλευρές, αφού στα... κανονικά της η όψη κινείται στη σφαίρα μιας μάλλον ανάλαφρης και δροσερής απόδοσης-παρουσίας.
Το άτομο δηλαδή ξέρει πως να αφήνει ευχάριστες ή χαριτωμένες εντυπώσεις, έστω κι αν απευθύνεται στον «μέσο άνθρωπο», χωρίς δηλαδή να «ποντάρει» σε κάποιο ιδιαίτερο... χούι. Για παράδειγμα, στο χορό, το τραγούδι, την ηθοποιία ή τα media, το σκέρτσο, το νάζι και η ωραία παρουσία-φωνή, αρκούν για να κερδηθεί μια θέση στην καρδιά του κοινού. Ανάλογες μπορεί να είναι οι επιδόσεις στην συσκευασία-εμφάνιση προϊόντων ή την διακόσμηση, αφού η αισθητική είναι δεδομένη.
Το ζητούμενο πάντως είναι να εκδηλωθούν τα «πολλά υποσχόμενα» ταλέντα του ατόμου, κάτι που συμβαίνει άμεσα στην «κρυφή» εκδοχή της αλλά όχι απαραίτητα στην «συμβατική», η οποία σε πλείστες περιπτώσεις ενδέχεται να εξαντληθεί σε μάλλον ανούσιες «χαριτωμενιές». Μια «κρυφή» σύνοδος για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλει σε μια έμπρακτη δημιουργικότητα, χωρίς το άτομο να δεσμεύεται από τις «ανάλαφρες» πλευρές της όψης.
Ερμής-Άρης
Η αμεσότητα, η ταχύτητα και γενικά τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι τα βασικά πλεονεκτήματα της όψης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε δραστηριότητα που απαιτεί ανάλογα προσόντα. Ακόμη, το άτομο μπορεί να είναι προικισμένο με μια οξύνοια, ευστροφία και ευφυΐα άνω του μετρίου
Βέβαια, στην περίπτωση μιας συμβατικής όψης και μάλιστα δυσαρμονικής, ο χαρακτήρας του ατόμου μπορεί να διακρίνεται από ξεσπάσματα, νευρικότητα ή έναν «φουντωμένο» εγωισμό, στοιχεία που συμβάλλουν συχνά σε εντάσεις και συγκρούσεις «για ψύλλου πήδημα», από την άλλη πλευρά όμως, ούτε απωθημένα μένουν, ούτε εμμονές. Άξια μνείας είναι και η αίσθηση δικαίου του ατόμου, που εξ αιτίας της αναλαμβάνει συχνά πρωτοβουλίες πέρα και έξω από την περιοχή της δικαιοδοσίας του.
Τα κλειδιά για την επωφελή απόδοση της ενέργειας της όψης είναι κυρίως δύο. Η αποφόρτιση του πλεονάζοντας ενεργειακού δυναμικού, μέσα από τις κατάλληλες δραστηριότητες ή εργασίες (κατασκευές, μηχανική, σπορ) αλλά και η δέουσα εκπαίδευση-παιδεία που μπορεί να προφυλάξει τον συγκεκριμένο Ερμή από τις παρενέργειες μιας αδόκιμης πρωτοβουλίας ή βιαστικής επιλογής. Όταν το υπόβαθρο του ατόμου σε γνώσεις και εμπειρίες είναι επαρκές, μια όψη Ερμή-Άρη αναδεικνύει τις αρετές του, ακόμη κι όταν αυθαιρετεί. Αν όμως δεν είναι, τότε το μόνο που ξεχωρίζει είναι οι... γκάφες και οι «πατάτες», που προέρχονται είτε από μια βιαστική κρίση, είτε από την πεποίθηση του ατόμου πως δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να του σταθεί εμπόδιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκείνο που χρειάζεται ως «θεραπεία» δεν είναι η αποφυγή των εντάσεων ή το να κάτσει κάποιος «στα αυγά του», αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στο δυναμικό της όψης. Κι επειδή η όψη συνδέεται άμεσα με ατυχήματα, εκείνο που έχει ουσιαστική αξία για το άτομο, είναι το να «μάθει να πέφτει» και όχι το να αποτρέψει ένα «πέσιμο», κάτι πρακτικά ανεδαφικό. Ανάλογα ισχύουν και για τους καυγάδες-διαπληκτισμούς: Σημασία δεν έχει να συγκρατεί τα νεύρα του αλλά να ξέρει που στοχεύει και που... τελειώνει! Για παράδειγμα, η γνώση και η φιλοσοφία μιας πολεμικής τέχνης θα μπορούσε να «καναλιζάρει» την ενέργεια του, η οποία διαφορετικά θα στρεφόταν κατά δικαίων και αδίκων.
Ένας δικηγόρος με αυτήν την όψη θα μπορούσε να είναι «καταιγιστικός» ή καυστικός, το ίδιο κι ένας δημοσιογράφος, όμως και οι δύο θα είχαν ως «δίκτυ προστασίας» την δεοντολογία που διέπει το επάγγελμα τους.
Ως «κρυφή», μια έντονη όψη ανάμεσα στον Ερμή και τον Άρη δεν δίνει άμεσα τα «φουριόζικα» στοιχεία στον χαρακτήρα, μπορεί όμως να πιστοποιήσει την δυναμική της μέσα από τις δραστηριότητες που «αρμόζουν» στη φύση των δύο πλανητών. Έτσι είναι πιθανότερο να έχουμε έναν αθλητή ή τεχνικό, που όμως δεν θα διακρίνεται από το «θυελλώδες» του χαρακτήρα του.
Ερμής-Δήμητρα
Η όψη είναι ιδανική για θέματα επικοινωνίας, είτε αυτά αναφέρονται σε τεχνικές εργασίες, είτε σε άλλες πρωτοβουλίες του ατόμου, που εδώ έχει την ικανότητα να «περνάει» τις ιδέες του και να τις καθιστά main stream. Κατ' επέκταση, το άτομο πλεονεκτεί και σε κάθε άλλη δραστηριότητα που αποδίδεται στον Ερμή (εμπόριο, συγγραφή κλπ). Ως «κρυφή» μπορεί να συμβάλλει πιο άμεσα σε ένα επάγγελμα ή ρόλο που αναδεικνύει τις αρετές των δύο πλανητών. Η διαφήμιση, οι δημόσιες σχέσεις, τα media και ιδιαίτερα το διαδίκτυο είναι κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, ενώ η... χάρη του Ερμή μπορεί να φθάσει μέχρι την πολιτική, τις εκδόσεις και τον σχεδιασμό προϊόντων που στοχεύουν να κερδίσουν την αποδοχή μεγάλης μερίδας του κοινού.
Ερμής-Δίας
Η σχετικά εύκολη και συχνά τυχαία πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις, επιτρέπει στο άτομο να εμφανίζεται ως περίπου ο... φωτεινός παντογνώστης, αφού ακόμη κι αν δεν κατέχει ένα θέμα, ξέρει πως να κερδίζει τις εντυπώσεις. Τα σοφίσματα και οι νοητικές «τρίπλες» είναι δύο από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του, ενώ όταν «στριμώχνεται» είτε καταφεύγει στο χιούμορ, είτε απλά αλλάζει θέμα συζήτησης. Η τύχη συνοδεύει πολλές από τις προσπάθειες του, γι' αυτό και δεν... ζορίζεται να εκπαιδευτεί ή να κινηθεί πάνω σε κανόνες και «πρέπει». Φύσει αισιόδοξος πολυτάλαντος και μεγαλεπήβολος, συχνά δικαιώνεται για το θράσος του, ακόμη κι αν δεν το αξίζει πραγματικά.
Όλα αυτά βέβαια εμπεριέχουν τον κίνδυνο της ημιμάθειας ή μιας μόνιμης αναζήτησης της ευκολίας και των εντυπώσεων, στις «πλάτες» μάλιστα των άλλων, αυτό όμως κρίνεται τελικά με βάση τις συνολικές ενδείξεις ενός ωροσκοπίου.
Πάντως πίσω από κάθε εύκολη συνταγή με μεγάλη εμπορική αξία, κρύβεται συχνά ένας τέτοιος Ερμής.
Ως «κρυφή», η συγκεκριμένη όψη κρατάει το πλεονέκτημα της τύχης, ειδικά στους οίκους που φιλοξενούνται οι δύο πλανήτες, ασυνόδευτο όμως από τις όποιες αδυναμίες του χαρακτήρα.
Ερμής-Κρόνος
Αξιόπιστος, οργανωτικός και συχνά με ποιοτικές αναζητήσεις, είναι ένας Ερμής που δυσκολεύει τη ζωή και την καθημερινότητα του, προσπαθώντας να τα κάνει όλα... τέλεια! Ιδανικός για χρονοβόρες ή λεπτομερείς εργασίες και εξονυχιστικές μελέτες, ποντάρει πολλά στην λογική συγκρότηση του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά ανίκητη, παρότι το ίδιο το άτομο... δεν το πιστεύει! Προσεκτικός και προνοητικός δεν θα «ξανοιχτεί» παρά μόνον όταν είναι 100% σίγουρος για αυτά που πρεσβεύει. Οι σκέψεις, τα σχέδια και τα επιχειρήματα του αποτυπώνονται άριστα στον γραπτό λόγο, σε αντίθεση με τον προφορικό, όπου κυριαρχεί η γνωστή επιφυλακτικότητα του Κρόνου.
Εδώ το άτομο «φορτώνει» διαρκώς σε γνώσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να συλλέγει οτιδήποτε κρίνει πως θα του χρειαστεί μελλοντικά, από πληροφορίες, μέχρι... βίδες!
Απαισιόδοξο και ανασφαλές περνάει μεγάλο διάστημα υπηρετώντας τους σκοπούς άλλων, ως «απλός εργάτης» κι ας ξέρει περισσότερα από όλους. Έτσι λοιπόν αδικώντας τον εαυτό του, επιτρέπει και στους άλλους να το αδικούν.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα του, να νοιώσει δηλαδή εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τον εαυτό του. Όταν καταφέρει να ξεπεράσει την ανασφάλεια του, συγκροτώντας τους δικούς του νόμους και κανόνες, τότε γίνεται ένα είδος «αυθεντίας» στον τομέα του και η πρώην αδυναμία του να «κολλάει» σε λεπτομέρειες, μετά την πλήρη επεξεργασία τους, γίνεται η δύναμη του.
Μια επίσης δεδομένη ικανότητα του είναι η επίλυση δύσκολων προβλημάτων, από τα μαθηματικά μέχρι την ανθρώπινη συμπεριφορά και ψυχολογία. Δηλαδή, ο φορέας της όψης είναι ο άνθρωπος για κάθε δύσκολη και ιδίως χρονοβόρα εργασία.
Στις συμβατικές όψεις ανάμεσα στον Ερμή και τον Κρόνο αποδίδεται συνήθως μια μελαγχολία και καταθλιπτικές τάσεις, κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα, ανεξάρτητα με το αν το άτομο δείχνει προς τα έξω αυτό που θέλουν να δουν οι άλλοι. Αν εμφανιστούν τέτοια συμπτώματα, η ψυχανάλυση είναι η πιο πρόσφορη οδός για την αντιμετώπιση τους.
Επίσης συχνά καταπιάνεται από παιδί με ευθύνες και «θέματα μεγάλων», χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωντάνιας και του αυθορμητισμού της παιδικής ηλικίας. Εδώ συχνά φέρουν ευθύνη και οι γονείς, που φορτώνουν με κανόνες ένα παιδί που έχει την τάση να τους παίρνει πολύ σοβαρά, ενώ το ίδιο εύκολα παίρνει πάνω του τις όποιες ενοχές. Η επανάκτηση της παιδικής ξεγνοιασιάς γίνεται συνήθως μετά την «ώριμη ηλικία», όπου πλέον ο «σοβαρός» Ερμής απαλλαγμένος από συμπλέγματα και ενοχές, αρχίζει να συμπεριφέρεται σαν... έφηβος!
Όσον αφορά τις «κρυφές» όψεις ανάμεσα στους δύο πλανήτες, δίνουν κι αυτές αρετές στο σχέδιο, την οργάνωση ή την διεκπεραίωση δύσκολων υποθέσεων και λεπτομερειών, ωστόσο κρύβουν συνήθως και κάποιες δυσκολίες στην έκφραση ή μια πλημμελή λειτουργία μιας εκ των αισθήσεων. Παράλληλα, δεν παύουν να σηματοδοτούν καθυστερήσεις και επιπλοκές στα θέματα των οίκων που φιλοξενούνται οι δύο πλανήτες.