Τα πολλά πρόσωπα της τύχης
Παρ' ότι οι περισσότεροι όταν λένε τύχη εννοούν κάτι σχετικό με τα οικονομικά, η τύχη τελικά, είναι πολύ σχετική και ποικιλόμορφη. Μπορεί να αναφέρεται στο γάμο ή γενικότερα τις σχέσεις, τη δουλειά μας, την οικογένεια μας, σε ένα συγγενικό πρόσωπο ή την «ξεχασμένη» αλλά πολύτιμη υγεία μας.
Παρά τις.. φήμες που κυκλοφορούν, δεν υπάρχουν τυχερά και άτυχα ζώδια. Η τύχη έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν σε έναν γενέθλιο χάρτη, στον οποίο βέβαια προσμετρούνται μια σειρά από δείκτες, με πρώτο και καλύτερο τις όψεις.
Η τύχη βιώνεται μάλλον παθητικά, αφού συνήθως «μας έρχεται», χωρίς να το επιδιώξουμε. Γι' αυτό και οι λεγόμενες «αρμονικές» όψεις, όταν λειτουργούν σαν τέτοιες, μπορούν να θεωρηθούν «τυχερές» με την έννοια ότι μας διευκολύνουν σε κάτι. Μας βοηθούν στον συντονισμό με το περιβάλλον και στο να λειτουργούμε στο σωστό τόπο και χρόνο, χωρίς αυτό να προκύπτει από κάποια πιεστική αναγκαιότητα.
Αντίθετα η δράση ύστερα από πίεση απορρέει από τις δυσαρμονικές όψεις, οι οποίες ωστόσο δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα κι αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε.
Τα ουράνια σώματα
Όλα τα ουράνια σώματα ανεξάρτητα από την θέση τους σε ζώδιο ή οίκο, μπορεί να είναι «τυχερά» ακόμη και στην περίπτωση που... δεν το αντιλαμβανόμαστε. Κι εδώ βέβαια το θέμα δεν είναι τόσο οι προσωπικοί δείκτες που από μόνοι τους θεωρούνται -και είναι- από ουδέτεροι έως τυχεροί στην επιρροή τους (τα Φώτα, ο Ερμής, η Δήμητρα και η Αφροδίτη) αλλά οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι παραδοσιακά «κακοί» του ζωδιακού. Αυτοί είναι που επιδρούν και στους προσωπικούς δείκτες, ορίζοντας τα εκάστοτε «ποσοστά» τύχης.
Από εκεί κι ύστερα η χρήση της εκάστοτε τύχης επαφίεται στον καθένα μας... It's a free will!
Ο «τυχερός» Άρης είναι εκείνος, που αυθόρμητα και τυχαία «επιτίθεται», αναλαμβάνει δηλαδή μια δραστική πρωτοβουλία, όταν οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προβάλουν ιδιαίτερη αντίσταση. Έτσι, επιτυγχάνει άμεσα το στόχο του χωρίς να εμπλακεί σε συγκρούσεις. Όσον αφορά τα κέρδη που αποκομίζει, ο Άρης είναι ένας κυνηγός της τύχης και γι' αυτό είναι ο μόνος πλανήτης που της δίνει έναν ενεργητικό χαρακτήρα.
Ο Δίας, βέβαια, θεωρείται ο Γκαστόνε του ζωδιακού, γι αυτό και όλες οι όψεις του είναι ως ένα βαθμό τυχερές για το ίδιο το άτομο, παρ' όλη την υπερβολή που τον διακρίνει. Πάντως, η διαχείριση της τύχης του Δία είναι ένα μεγάλο ζήτημα, αφού συχνά εξ αιτίας της αμετροέπειας και των υπερβολών που τον συνοδεύουν, τα όρια ανάμεσα σε έναν εύκολο θρίαμβο και μια σκανδαλώδη τραγωδία, είναι ανεπαίσθητα.
Επίσης, ο Δίας είναι ο ορισμός της «σπαταλημένης τύχης».
Ο Κρόνος μας σταματά ή μας περιορίζει, όταν τείνουμε να κινηθούμε εκτός των ορίων μας, διακινδυνεύοντας μια ανεπανόρθωτη έκθεση. Παρότι γενικά θεωρείται δυσάρεστος στην επιρροή του, τελικά στην πράξη αποδεικνύεται ότι ως «τυχερός» μας προστατεύει από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης άγνοιας των ορίων μας και επίσης ανακόπτει την πορεία μας όταν έχουμε να ωφεληθούμε από αυτό.
Ο Χείρωνας, συνδέεται με την τύχη και την υποστήριξη που μπορεί να έχουμε από την οικογένεια μας αλλά πολύ περισσότερο με τις ικανότητες ή τα χαρίσματα που έχουμε κληρονομήσει από κάποιον πρόγονο μας. Εδώ ως οικογένεια δεν νοείται μόνον η προσωπική του καθενός αλλά με την ευρύτερη έννοια του όρου, οποιαδήποτε κοινότητα ενοποιεί ανθρώπινες ομάδες με βάση τον τόπο της καταγωγής τους, τις παραδόσεις κλπ.
Ο «τυχερός» Ουρανός, διεκδικεί με αξιώσεις το ρόλο του «από μηχανής θεού». Δίνει συχνά βοήθειες από πρόσωπα με τα οποία δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση -με άλλα λόγια δεν δεσμεύονται από κάποιον κοινωνικό ή οικογενειακό κώδικα ηθικής, ενώ παράλληλα μας δίνει πρόσβαση σε άτομα που γενικά θεωρούνται «απλησίαστα» ή δύστροπα. Ακόμη, συμβάλλει ώστε να επωφελούμαστε από αλλαγές και διαφοροποιήσεις που συμβαίνουν γύρω μας ή να βιώνουμε ευχάριστες εκπλήξεις.
Ο Ποσειδώνας συμβάλλει στο να κρύβουμε τα μειονεκτήματα μας αλλά και να αποφεύγουμε τις κακοτοπιές χωρίς -συχνά- να το γνωρίζουμε. Γι' αυτό εξ άλλου συνδέεται και με τον «φύλακα άγγελο» μας, ενώ διασφαλίζοντας την επαφή με τον εσωτερικό εαυτό μας, συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη υγεία, ψυχική και σωματική. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που οδηγεί σε μια... κατά λάθος επιτυχία!
Να σημειωθεί βέβαια ότι οι πονηριές και οι δολιότητες που ενδεχομένως επιστρατεύονται για να βλάψουν κάποιον δεν νοούνται ως τύχη.
Ο Πλούτωνας είναι μάλλον ο πιο αποτελεσματικός σε θέματα τύχης αφού «εξολοθρεύει» διακριτικά οτιδήποτε θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις μας! Η ειδικότητα του είναι δηλαδή τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τις απώλειες των άλλων. Εδώ, το θέμα είναι αν για να συμβεί αυτό, βάζουμε κι εμείς το χεράκι μας, υιοθετώντας υπονομευτικές πρακτικές, ώστε να... σπρώξουμε την «τύχη».
Όσο για την πολύ μακρινή Έριδα, είναι εκείνη που μας παρέχει τεχνική βοήθεια σε κάθε πρόβλημα μας, θεωρητικό ή πρακτικό, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην αρμονία των εργασιακών σχέσεων και σε βοήθειες από υφισταμένους ή ειδικευμένο προσωπικό. Κι επειδή ενδέχεται να σχετίζεται άμεσα με θέματα υγείας, η τύχη της είναι από αυτές που δεν «βγάζουν μάτι» αλλά τελικά... αξίζει και με το παραπάνω!
Τέλος, οι Δεσμοί της Σελήνης είναι σκόπιμο να εξετάζονται ενιαία -ως άξονας δηλαδή- και να μην «κολλάμε» στην παραδοσιακή θεώρηση που θέλει σώνει και καλά «άτυχο» τον Νότιο Δεσμό και «τυχερό» το Βόρειο. Ακόμη κι αν είναι έτσι, αρκετές φορές τα πράγματα αντιστρέφονται, εξ αιτίας της «χρήσης» που τους κάνουμε. Πρακτικά, έχοντας την εμπειρία του Νότιου, ξεκινάμε με σκοπό να μην εμμείνουμε σε αυτήν αλλά να την μεταδώσουμε στους άλλους. Αν «κολλήσουμε» στις επιλογές του Νότιου, ασκώντας τον κυρίως επί προσωπικού, τότε ο Βόρειος «θυμώνει» με την απροθυμία μας να υιοθετήσουμε τις δικές του επιλογές και μας «τραβά» απότομα προς τον κόσμο του, με έναν τρόπο που απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί τυχερός.
Αυτό παρατηρείται περισσότερο, όταν ο Βόρειος Δεσμός δείχνει λιγότερο ασφαλής από το Νότιο (όταν είναι για παράδειγμα στον Σκορπιό ή τους Ιχθύες) αλλά τελικά μπορεί να συμβεί με οποιαδήποτε διάταξη.
Με τους Δεσμούς το θέμα είναι η εναλλάξ και συνάμα ενιαία χρήση τους, ώστε το σύστημα τους να «αναπνέει» και να ανταλλάσσει ενέργεια. Κι αν παρομοιάσουμε την τύχη με ένα μπαλάκι η υπόθεση θυμίζει πολύ έναν αγώνα τένις, με εμάς να είμαστε όχι οι παίκτες αλλά οι θεατές, που αποκομίζουν από το παιχνίδι την εμπειρία του.