Το Ωροσκόπιο ως κοινωνία
από το Γ. Ριζόπουλο
Μια χρήσιμη αναλογία
Ας φανταστούμε μια κλειστή κοινωνία εκατό ανθρώπων.
Σε αυτήν την «ομάδα των 100» εμείς προσπαθούμε να εκτιμήσουμε (να προβλέψουμε) με ποιον τρόπο θα εκφραστεί προς τα έξω.
Ποια θα είναι δηλαδή η εκπεφρασμένη βούληση της ομάδας.
Ποιος από τους 100 θα γίνει ο εκπρόσωπος της στον έξω κόσμο.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως και οι πλανήτες χαρακτηρίζονται από ορισμένες ιδιότητες. Η συμπεριφορά τους όμως συν-διαμορφώνεται από όλα τα μέλη της ομάδας. Και οι ρόλοι δεν μοιράζονται πάντα με το δικαιότερο η τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο. Γι αυτό και παίζονται πολλά παιχνίδια εξουσίας.
Κάποιος για παράδειγμα-ονόματι Ήλιος-διατείνεται ότι είναι ο καταλληλότερος να κυβερνήσει τους υπόλοιπους, επειδή έχει το κληρονομικό χάρισμα. Ο παππούς του ήταν κι εκείνος πρωθυπουργός.
Όμως και η Σελήνη, εκπρόσωπος των γυναικών με βασιλική καταγωγή, θέλει επίσης να κυβερνήσει.
Ξεκινούν λοιπόν οι διαβουλεύσεις με τη Δήμητρα διαμεσολαβητή και τον κοινής αποδοχής Ωροσκόπο να προσδοκά και αυτός την αναρρίχηση του στον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι μέρες περνούν αλλά απόφαση δεν βγαίνει. Παρά τις δελεαστικές προεκλογικές εξαγγελίες των υποψηφίων και τα απανωτά ντιμπέητ κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο Άρης, εκμεταλλευόμενος την κούραση των υπολοίπων αρπάζει την εξουσία με το ζόρι και άμεσα δείχνει τις προθέσεις του: «Θα γίνεται ότι θέλω εγώ»!
Για να επανέλθουν όλα στην νόμιμη τάξη αναλαμβάνει την εξουσία ο Κρόνος σε συνεργασία με τον πονηρό μυστικοσύμβουλο Ωροσκόπο. Επιβάλλουν τη δική τους τάξη πραγμάτων.
Ωστόσο ο Ωροσκόπος παίζει διπλό παιχνίδι. Έχει επαφές με τον Ήλιο και τη Σελήνη, με σκοπό να γίνουν γρήγορα εκλογές και να βγει η ομάδα από το «γύψο».
Ο Ουρανός-κολλητός του Άρη-διακηρύσσει την ανεξαρτησία του επισυνάπτοντας ένα πάκο θεωρίες. Παράλληλα ιδρύει την οργάνωση «Φάτε τον Κρόνο» που προβαίνει σε διαδοχικές εξτρεμιστικές ενέργειες. Η επανάσταση ξεσπά και επιβάλλεται στρατιωτικός νόμος. Η μικρή μας κοινωνία χωρίζεται στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα.
Η βία φέρνει βία.
Όσο έντονα επιτίθεται η μία πλευρά τόσο λυσσαλέα ανταπαντά η άλλη.
Και ένας εξωτερικός παρατηρητής θα έβλεπε να εναλλάσσονται στην εξουσία ο Κρόνος, ο Ουρανός, ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ωροσκόπος, μην μπορώντας να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιος τελικά έχει το «πάνω χέρι».
Πολλά από τα μέλη της ομάδας καταφεύγουν για βοήθεια στο γέρο-Ποσειδώνα, που τους μιλά για το βασίλειο του ουρανού και τη λύτρωση που θα έρθει ύστερα από χίλια χρόνια. Τους μοιράζει φυλακτά και ψέλνουν ομαδικώς.
Ο Πλούτωνας από την άλλη παίρνοντας μερικούς δικούς του κρύβεται σε μια σπηλιά και αρχίζει να κτίζει τη δική του υπόγεια πολιτεία, υπονομεύοντας κατά βούληση τον πάνω κόσμο.
Μερικές φορές για τις ανάγκες του κόσμου του ανοίγει τεράστια πηγάδια, ρουφώντας δικαίους και αδίκους.
Ο Ερμής, η Αφροδίτη και η Δήμητρα αναγκάζονται να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, πηγαίνοντας πότε με τον έναν και πότε με τον άλλον. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι αυτοί.
Η Αφροδίτη επιδεικνύει τα κάλλη της και ο Ερμής διαλαλεί την πραμάτεια του, προσδοκώντας ότι κάποτε θα αναγνωριστεί το ταλέντο τους και θα γίνουν κι αυτοί μέλη της ανώτερης τάξης.
Η Δήμητρα φτιάχνει σκανδαλοθηρική εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό, που εξ αιτίας της έκρυθμης κατάστασης παίζει μόνον σαπουνόπερες και παιδικά.
Ο μόνος που δεν φαίνεται να έχει απολύτως κανένα πρόβλημα είναι ο Δίας. Γιατί αυτός έχει το χρήμα και όλοι τον έχουν ανάγκη. Είναι πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου «Πάρτα Όλα».
Στην τεράστια βίλα του φιλοξενούνται κατά περιόδους όλοι οι μεγαλοσχήμονες της ομάδας με τα πούρα, τις σαμπάνιες και τις κοιλάρες τους, ενώ μια μυστική δίοδος τον συνδέει άμεσα με τον Πλουτώνιο κάτω κόσμο. Εκεί έχουν συσσωρεύσει και οι δύο τα πλούτη τους.
Αυτή είναι η κατάσταση στη μικρή μας κοινωνία. Και βέβαια μπορεί να αλλάξει από στιγμή σε στιγμή.
Μπορεί να γίνει κι άλλο πραξικόπημα. Μπορεί πάλι να γίνουν εκλογές και να ψηφιστεί ως αρχηγός ο οποιοσδήποτε.
Δεν αποκλείεται η Αφροδίτη να ενισχύσει την επιρροή της διπλαρώνοντας τον εκάστοτε κυβερνήτη, κάνοντας δηλαδή μαζί του μια όψη. Ο Ερμής να συμμαχήσει με τον Πλούτωνα και να κάνουν αυτοί κουμάντο και στον πάνω και στον κάτω κόσμο.
Να αλλάζουν οι εξουσιαστές και μαζί με αυτούς να αλλάζει και η εικόνα της κοινωνίας στον έξω κόσμο.
Και βέβαια μπορεί να βρουν όλοι το δρόμο τους, προς το κοινό συμφέρον της κοινωνίας τους, σταματώντας τα παιχνίδια εξουσίας.
Ο Κρόνος να αφοσιωθεί στην οργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Ο Ουρανός να επιμεληθεί το Αστεροσκοπείο και το Γεωδυναμικό ινστιτούτο. Ο Πλούτωνας να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου και τα αδαμαντωρυχεία. Ο Ποσειδώνας να επιμεληθεί το Μέγαρο των Τεχνών. Ο Δίας να αναλάβει την τροφοδοσία της αγοράς. Και ο Άρης τις αθλητικές διοργανώσεις.
Όλα είναι ανοιχτά, ανεξάρτητα αν μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, φαίνονται ως παγιωμένα.
Έτσι ακριβώς συμβαίνει και σε ένα γενέθλιο χάρτη, σε ένα άτομο.
Στο άτομο μάλιστα, οι αντιθέσεις μπορούν να γεφυρωθούν πολύ πιο εύκολα από ότι σε μια κοινωνία, με την ενεργοποίηση της ελεύθερης βούλησης.
Οι πλανήτες είναι μονάδες ψυχικής ενέργειας, που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.
Και η έκφραση τους δεν είναι παρά αυτό που ονομάζουμε «τάση», «επιλογή» «συμπεριφορά», «κατάσταση» η «γεγονός».